Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ТЪЖЕН: Митрополит Галактион  е нажален, защото може да го понижат  в монах  заради венчавките.
ТЪЖЕН: Митрополит Галактион е нажален, защото може да го понижат в монах заради венчавките.

 

Старозагорският митрополит Галактион може да бъде даден на прокурор заради липсващите пари от венчавки и кръщенета, извършвани в ставропигиалния храм "Св. Александър Невски". Инициатори на това начинание са членове на финансовата комисия към Светия синод - довериха запознати. Владиците, членове на комисията, негодуват за това, че нито стотинка не е постъпила досега нито от църковните бракове, нито от други ритуали, където е свещенодействал старозагорският владика. Приходите се изчисляват на няколко стотици хиляди лева и гонели милион, тъй като били натрупани за един доста дълъг период от време - 1995 - 2000 година , когато Галактион е бил епископ и председател на църковното настоятелство - твърдят висши архиереи. От 2000 година със

сватбите

в една от най-големите православни църкви на Балканския полуостров - "Св.Александър Невски" се заема неговият духовен син Павел - твърдят свидетели.
"Епископът правеше каквото си иска и нямаше кой да го контролира" - уточнява свещеник от София, добре запознат с нравите на висшия архиерей. Друг отец от храм "Ал. Невски" внася пред "168 часа" повече конкретика по случая - от години няма никакви постъпления в касата на храма от църковните ритуали, тъй като те са категорично забранени с решение и заповед на патриарха. По тази причина нямало официални документи - свидетелства за брак и Свето кръщение, които да се издават на хората. Те трябвало да бъдат издадени от Синода под номера.
"За да не изпада в конфузна ситуация, Галактион набързо намери решение -

снабдяваше се със свидетелства

от други храмове, най-често от провинцията" - уточнява попът. Той виждал, но си траел само и само да има мир.
"Съучастници в получаването на финансови благини били и други свещеници от храма, вече покойници. Бог да ги прости, но яко се бяха сдушили с Галактион и си разпределяха парите" - твърди висш архиерей от Светия синод, близък до патриарх Максим. За комбината потвърди пред "168 часа" и отец професор Радко Поптодоров, бивш преподавател в Богословския факултет в София. От уважение към паметта им той отказа да съобщи имената на бизнес партньорите на Галактион.
Според други наши източници от висшия клир от "800 до 1000 долара, през ония години, без нито цент за църквата и за благотворителност влизали

в джоба на Галактион

от венчаванията.
"В храм "Св.Александър Невски" продължават да се извършват нелегални венчавки и кръщенета пред Южния олтар. Понякога освен Галактион участват и други владици. С бездействието си по този въпрос патриархът ги подтиква да продължават да вършат престъпления, тъй като не отчитат никъде парите, а ги слагат в джоба си"- коментират скандалната ситуация експерти от Дирекцията по вероизповедания към МС.
На въпрос на в."168 часа" какви са постъпленията от църковните бракове в касата на Патриаршеската катедрала за последните десет години, служител от храма отговори "Нямам представа." И посъветва да не търсим никаква информация по случая, защото не било полезно.
"Епископ Тихон ми забрани да го занимавам с излишни въпроси, за да не му нарушавам духовния пост", отсече служителят. Главният счетоводител на храма Стефан Калайджиев - брат на Неврокопския митрополит Натанаил, не вдигаше телефона си.
От Финансовия отдел на Светия синод, където се отчитат парите от " Св. Ал. Невски" също нямаше отговор.


Наказват митрополита по клетва

"СЪС своеволията си да влиза в чужда епархия, тази на патриарха - Софийска, като кръщава и венчава в нарушение на синодално решение, Галактион тръгва на война срещу всякакви правила и принципи в Православната църква" - коментират от Синода на Максим. От алтернативния синод на Инокентий следят с интерес докъде щели да стигнат "своеволията на Галактион".
"Това е тежко нарушение митрополит да влезе в чужда епархия, да проповядва Евангелието и да свещенодейства над вярващите в Светите тайнства - Брак и Кръщение, без да е получил благословение от своя събрат-владика, който отговаря за съответната епархия"- коментират изявите на Старозагорския митрополит експерти по църковно право. Според тях Галактион се смятал за миропомазан, защото не зачел в случая патриарха, от когото трябва да поиска благословия да служи в храмове в Софийска епархия.
Митрополити,като членове на Светия синод, обмислят как да санкционират дядо Галактион, освен за незаконните венчавки, и за влизането в чужда епархия. Според тях Синодът ще прояви снизхождение към митрополита, известен в църковните среди с неподчинението си, ако той поиска прошка. Друг компромисен вариант е - да му бъде забранено да свещенодейства в рамките на епархията си за една година.
Третата, най-приемлива възможност за санкция била Галактион да бъде наказан според дадената при епископската хиротония (б.а.ръкоположение) клетва: - "Ако вляза в чужда епархия, без да поискам благословия, да бъда лишен от духовен сан и от църковно общение.