Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С палми и бял пясък привличат плажовете на Занзибар.
С палми и бял пясък привличат плажовете на Занзибар.

 

 

Архипелагът Занзибар привлича като магнит туристите от цял свят. Тук има всичко, което пътешественикът свързва с райско кътче - изумрудени води, бял пясък, палми, луксозни хотели на океанския бряг, романтични залези.
Но най-голямата забележителност на островите са обкръжаващите ги коралови рифове. Разнообразието от морски обитатели поразява въображението, което прави Занзибар най-доброто място за дайвинг не само в Индийския океан, но и в целия свят.
Островният архипелаг е разположен само на
35 км от източния бряг
на Танзания. Името на острова е послужило за основа на съвременното название на Танзания - получено от обединението на думите Танганайка и Занзибар. Архипелагът се състои от няколко острова - най-големия Занзибар или Унгуджа (Unguja), остров Пемба и още 50-ина малки островчета в съседство.

Най-разкошните плажове

се намират в източната част на Занзибар. Те са "обточени" от коралов риф, който е невероятно място за дайвинг. Благодарение на разположението на острова крайбрежните води са спокойни, а средногодишната им температура е 27 градуса. Кораловите рифове и техните обитатели - пъстрите екзотични риби, могат да бъдат разгледани от туристите, включили се в подводните експедиции, които туроператорите организират тук. Те са достъпни дори за начинаещи гмуркачи. Срещата с делфини и костенурки допълва невероятното изживяване в дълбините на този подводен свят.
В действителност

наблюдението на делфини

е зрелище, спиращо дъха. Возейки се на малка лодка, любопитните делфини ще ви обкръжат от всички страни. Ако имате късмет, можете да поплувате с тях рамо до рамо. По размерите възрастните животни надхвърлят 3 метра, а теглото им достига до 350 кг.
Занзибар е познат и като
Островът на подправките
Над половината от площта му е заета от плантации на карамфил, канела и т.н. За да се запознаят с тази забележителност, туристите могат да се включат в знаменития Тур на подправките (Spice Tour). Той представлява 4-часова екскурзия - посещение на градини, в които се отглеждат всевъзможни традиционни плодове и подправки. Много от тях притежават полезни уникални свойства и се използват ежедневно както в медицината, така и в други сфери. По време на екскурзията всеки може да оцени вкусовите качества на плодовете и подправките. В тура е включено и посещение на руините на замъка Марухуби, построен през 1880-1982 г. и разрушен вследствие на пожара през 1889 г.

Столица на Занзибар

е разположеният на западния бряг на остров Унгуджа едноименен град, по-известен с названието на стария си център - Стоун Таун (Stone Town). Историята разказва, че мястото на града е избрано лично от султана на Занзибар през 1831 година. Целта на владетеля била да издигне столица на брега на красивия залив. Така за 15 години на мястото на малкото рибарско селище с пришълци от Мозамбик израства каменния

Стоун Таун

Той е типичен арабски град с тесни, криви улички, в които е лесно да се загубиш, със стари къщи с малки стаички и многобройни джамии. Днес повечето сгради в града са на не по-малко от 100 - 150 години и през това време не са били ремонтирани. На равните им бели стени ярко се открояват дърворезбованите врати. В Стоун Таун има много пазари, откъдето можете да си купите ръчноизработен сувенир за спомен. Единствено в Занзибар се продават

картините Тинга Тинга

Това са цветни, весели произведения на изкуството, които пресъздават типично африканската атмосфера. Картините се ползват с популярност не само сред чуждестранните туристи, но и в самата Танзания. Затова, ако посетите великолепния остров, не изпускайте възможността да се сдобиете с този необикновен и уникален сувенир.
В Занзибар на разположение на гостите на столицата са няколко музея, джамии и катедрали.

Домът на чудесата

или Бейт ел Аджаиб е една от най-големите сгради в Стоун Таун. Построена е през 1883 г., в тропически викториански стил, по проект на шотландски минен инженер и по поръчка на султан Баргаш. Домът на чудесата известно време бил резиденция на султана, но през 1896 г. триетажната сграда става обект на британските бомбардировки. Англичаните не искали султан Халид бин Баргаш да седне на трона след смъртта на султан Хамад (1893 - 1896).

В столицата е роден Фреди Меркюри

В центъра на Стоун Таун в непосредствена близост се издигат две забележителни сгради. Едната от тях е родната къща на Фреди Меркюри, вокалиста на британската група "Куин". Знаменитият певец се радва на голяма почит на острова. Улички, корабчета, ресторантчета носят името му. Стените на крайбрежен ресторант, носещ името на вокалиста на "Куин", са отрупани с негови снимки.
Другата известна сграда в Стоун Таун е последната квартира на мисионера и изследовател д-р Дейвид Ливингстън. Той живее тук до момента, когато тръгва на фаталната експедиция край езерото Танганайка, в търсене на изворите на Нил. Той посвещава живота си на Африка, изминавайки предимно пеша над 50 000 км. Неговата цел била разпространението на християнството и унищожаване на търговията с роби по източното крайбрежие, както и изследване на централно-африканските вододели.

По време на Тура на подправките екзотичните плодове могат да се опитват.
По време на Тура на подправките екзотичните плодове могат да се опитват.
Картините Тинга Тинга могат да се купят единствено на Занзибар.
Картините Тинга Тинга могат да се купят единствено на Занзибар.
Къщата, където е роден Фреди Меркюри, днес е туристическа атракция.
Къщата, където е роден Фреди Меркюри, днес е туристическа атракция.