Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Валери Симеонов  СНИМКА: Архив
Валери Симеонов СНИМКА: Архив

Вицепремиерът Валери Симеонов на няколко пъти се скара на омбудсманката Мая Манолова по време на тристранката, която обсъжда Закона за хората с увреждания. През юли той дори я изгони от заседание.

Докато общественият защитник правеше разбор на текстовете за квотите на работодателите, вицепремиерът я прекъсна с думите :"Недейте да учите работодателите какво е полезно и какво не". Тя му отвърна, че говори по текстовете на закона. Подчерта, че са предвидени алтернативи за назначаването на хора с увреждания, а държавата ще дава пари за да се адаптира работното място. Бюрата по труда пък се задължава. Вицепремиерът я прекъсна с думите: "Недейте да манипулирате, побъркахте държавата!"

Бизнесът не подкрепи законопроекта заради въвеждането на квоти за хората с увреждания. Предвижда предприятия с работници от 50 до 99 да назначават двама души с увреждания. Тези със 100 или над 100 заети лица, 2% от средносписъчния състав трябва да е от хора с увреждания. При неизпълнена квота е заложена глоба 30% от минималната заплата. Димитър Бранков от БСК пресметна, че глобата може да стигне до 10 хил. лв. Под ударите на текстовете пък щели на попаднат около 35 хил. предприятия. Изключително високи са тези такси и имат пълните характеристики на данък, каза Бранков. Подчерта, че от години предлагат да има допълнителни стимули за предприятията за хора с увреждания, където сега работели 2 хил. души, а преди години те били 55 хил.

Този закон се подготвяше под безпрецедентен натиск, в резултат на това популизмът взимаше връх, обясни Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България. Подчерта, че квотите ще бъдат неефективни. Хората с увреждания не се нуждаят от превилегии, а от подкрепа, каза още Велев.

Накрая вицепремиерът благодари за труда на социалното министерство, но това било закон заченат в грях и под натиск.