Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ХИПОТЕЗА: Според някои учени HAARP е оръжие, което би могло да предизвика подобен феномен.
ХИПОТЕЗА: Според някои учени HAARP е оръжие, което би могло да предизвика подобен феномен.

 

В нощта на 26 ноември 2010 г. титаничен гръм разтърсва цялата провинциална област на Западна Джорджия, САЩ. Жителите на окръзи Керъл, Дъглас и Харалсън примират в ужас.
"Малко след 21,45 часа телефонът за спешни повиквания 911 прегря. Секунди преди това се чу грохот от прозорците и витрините на сгради, магазини и офиси в Западна Джорджия. Знаем със сигурност, че не е станала катастрофа и няма никакво метеорологично, физично, природно или научно обяснение за случилото се" - разказва Уес Талън, директор за връзки с обществеността на град Дъглас.
Службите на град Вила Рика изпращат няколко полицейски екипа и пожарни коли в новия квартал Мирър лейк, където за пръв път е съобщено за странния звук. Районът се отцепва и се прави

светкавичен оглед

"Хората бяха чули мистериозния тътен, но не открихме нищо обезпокоително. Нямаше пострадали, разрушени къщи, дим или следи от взрив" - категорични са от дежурните полицейски управления.
Властите все още не знаят какво е причинило аномалията, доколко опасна е тя и дали няма да се повтори. В недоумение е и Националната метеорологична служба в град Пийчтри.
"Трябва да изключим и предположението за естествено явление като метеорит. Подобен тътен може да съпътства падането на един наистина голям метеорит. Той обаче ще предизвика и светлинно шоу в небето и няма как да не го забележим" - убеден е Майкъл Ковингтън, директор на Института за изкуствен интелект към университета в Джорджия и автор на компютърна програма за

звездни наблюдения

До първата седмица на декември 2011 г. в Националната метеослужба не са получени никакви данни за необичайни сияния или метеорити. Оттам обясняват, че в онази нощ облаците над Вила Рика бързо са се разпръснали и до 21.45 часа небето е било абсолютно чисто.
"Обаждания на 911 за пожари или експлозии около и в този час липсват. Няма сигнали за повредени електроразпределителни мрежи, за токови удари или аварии. Помолихме специалисти и учени да дадат тяхната версия за феномена. Използвахме принципа на елиминацията и единственото, което успяхме да измислим, е звукова вълна от някакъв вид. За да бъде чута и усетена на разстояние от 50 км в окръг Харалтън, трябва да се открие източникът, който я генерира" - коментира Талън.
Източник на такъв

неестествен звук

би могъл да е силна ударна вълна, създадена от самолет или летателен апарат, преминаващ с по-висока скорост от тази на звука - около 761 мили в час или 343 метра в секунда.
"Ясно е, че отпада и тази хипотеза. След като "пенсионирахме" свръхзвуковия "Конкорд", нито един граждански самолет не може да бъде толкова бърз. Единствено военните машини имат потенциала да генерират звукови вълни с подобна мощ. По искане на ежедневника "Атланта джърнъл конститюшън" проверихме радарните установки в зоната и получихме официални потвърждения, че не е имало засечени и контролирани военни полети около и по времето на инцидента. Всъщност такива изобщо не може да има там, тъй като е незаконно. Военните машини са оторизирани да летят единствено в определените за тях зони, при строго спазвани разписания и траектории, и такива не са разрешени в тази част от Джорджия!" - заявява Катлийн Берген, говорител на американската федерална авиационна администрация към транспортното министерство на САЩ.

Тайнственият грохот

от нищото не е изолирано явление. На 22 декември 2009 г. от северната част на калифорнийския окръг Сан Диего до областта Южен залив на окръг Лос Анджелис американците отново се ужасени от зловещ грохот. Огнеборците в Сан Диего получават стотици обаждания от свидетели, които са го чули и усетили физически. Стотици имейли от предградието Клеърмънт, град Чула Виста, и Ийстлейк връхлитат пощите на новинарската агенция NBC San Diego.
"Прозорците дрънчаха. Два грандиозни тътена следваха един след друг. Помислихме, че е дошъл краят на света и това е апокалипсисът" - припомня си Джеф Хърли от Ийстлейк.
Мистерията се задълбочава, тъй като на този ден американската геологическа служба не е регистрирала

земетресения

в района.
"В действителност трусовете бяха, меко казано, странни. Земята и къщите вибрираха, стените се огъваха под натиска на невидима сила. Като гумени... Продължи само 20 секунди, бе непоносимо и страховито" - описва Шелдън Милър от Бей парк.
В крайбрежните градове на окръг Норт местните се опасяват от военни изпитания и тестове, но идеята за военновъздушно присъствие бързо е отхвърлена. Звукът е по-гръмовен от познатия при стандартни и спецвъздушни полети.
В търсене на отговори пожарната служба на Сан Диего се свързва с военноморската въздушна база "Мирамар" и с лагера "Пендълтън". И от двете места потвърждават, че не са извършвали операции, които биха породили такова явление.
"Прозорците на дома ми звънтяха от ударната вълна. Чухме какви ли не предположения от най-различни инстанции. Истината е, че не знаем абсолютно нищо за този феномен!" - обобщава метеорологът Филип Гонзалес от Националната метеорологична служба на САЩ.

"Бръм" или военни експерименти

Мистериозният тътен от Сан Диего си има брат, който учените наричат "бръм" - нискочестотен жужащ звук, за чиито тревожни появи са събрани данни от цял свят. "Бръм" е необясним и непроследим. Негова "аудитория" са 10% от населението на Земята. Любимото му място е Великобритания, която навестява от 70-те години на миналия век. В Северна Европа, Канада, Австралия, Нова Зеландия и САЩ прескача през 1990 г. и се задържа най-вече в Таос (Ню Мексико) и Кокомо (Индиана). Източникът му и досега е неизвестен. Възможно е да не е точно акустичен звук и прост шум, тъй като се усеща като вибрации, преминаващи през цялото тяло, и предизвиква главоболие, световъртеж, гадене и болка в ушите. Според една от хипотезите някои хора "чуват" радиотрансмисиите при определени дължини на вълните. Те имат електромагнитна чувствителност и ловят сигнали като антени. Тази идея е неприложима в случаи, при които цели области и градове съобщават за призрачния "бръм".
"Възможни са и други обяснения. Източниците да са мобилните телефони и базовите станции на мобилните оператори. Или земната радионавигационна система LORAN, работеща с нискочестотни радиоизлъчватели. Или HAARP - програмата за изследване на активни високочестотни полярни сияния, за която някои учени твърдят, че е геофизично или йоносферно оръжие. А защо не самолетите от системата TACAMO на американския флот, използвани за връзка при подводни комуникации, особено в случай на ядрена заплаха? Първите три версии са най-малко вероятни. От 30 години се опитваме да разгадаем мистерията безуспешно, тъй като се използват стандартни акустични техники и се мисли стандартно. Бъдещите изследвания трябва да разглеждат този проблем не като локален, а като глобален предвестник на неизвестни за нас процеси" - предупреждава американският геолог и геофизик д-р Дейвид Деминг от Института по геологически науки към университета на Оклахома.

Коктейл от фантомни взривове и липсващи хипотези

Сан Диего е разтърсван от загадъчния тътен нееднократно. През април 2006 г. се повтаря абсолютно същият сценарий. Американските ВВС и флотът отричат да са извършвали тренировки или тестове в района.
"Звучеше така, сякаш от небитието някой хвърля 227-килограмова бомба..." - признава сержант Джей Фолкнър от шерифската служба на град Пауей.
Телефоните на медиите прегряват от обаждания на изплашени граждани. Властите нямат никакви доказателства, свързващи фантомния взрив с атмосферни процеси, земетресения, звукови вълни или експлозии от артилерийския тренировъчен лагер в Пендълтън.
"Не можем да измислим дори и една хипотеза какво точно се случва. Странното е, че никъде не откриваме щети, паднали сгради или пострадали хора" - недоумява Стивън Рея, координатор от областната служба за спешно реагиране при бедствия в Сан Диего.
През август 1995 г. жителите на Сан Диего са удавени в грохот, който се придвижва от центъра на Чула Виста чак до Палм сприйнгс. Трусове отново не са регистрирани.
Година по-рано, през 1994 г., туристи по плажовете на Сан Диего "Мишън" и "Пасифик" се хвърлят по очи върху пясъка, чувайки титаничен гръм и усещайки как земята под краката им трепери. Военните от Норт Айлънд и базата "Мирамар" твърдо отричат каквито и да било операции, както и връзка с техните реактивни самолети.

Дейвид Деминг
Дейвид Деминг
Майкъл Ковингтън
Майкъл Ковингтън
ПОТВЪРДЕНО: Източникът на загадъчния грохот не са свръхзвуковите самолети.
ПОТВЪРДЕНО: Източникът на загадъчния грохот не са свръхзвуковите самолети.