Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дори да се стигне до таван на печалбите при хляба и някои основни хранителни стоки, много скоро вероятно ще се окаже, че схемата не работи. Най-малкото защото всички по веригата са толкова изобретателни, че счетоводителите им моментално ще завишат разходите, така че хем ще повишат цените, както са си наумили, хем печалбите им ще са в рамките на изисквания процент. Дори и по-ниски.

Стъкмистиката винаги е била най-лесният начин да се заобиколи всяка административна разпоредба за фиксирана печалба.

Една мярка обаче има шанс да сработи, но само ако въпросът се повдигне на ниво ЕС - след като европейските данъкоплатци субсидират с милиарди всяка година земеделието, зърнения бизнес, млекодобива и др., защо изкупните цени на зърното и млякото не са преференциални за европейските потребители?

За настоящия програмен период до 2020 г. земеделските производители в ЕС получават 365 млрд. евро, което е две трети от бюджета на ЕК. Сумата е събрана от членския внос на всяка страна, включително и от България. От тези 365 млрд. евро, 286 млрд. са за директни плащания за площ и на глава животно, а останалите 78 млрд. са за развитие на селските райони.

О

т тази сума за България са предвидени около 5,6 млрд. евро за целия период до 2020 г.

Щедра субсидия, която дава всички основания на Брюксел, а и на София да изискват разумни селскостопански цени за вътрешното потребление в съюза.

Причината за сегашното поскъпване на зърното е лошата реколта в Русия, което още през лятото провокира очакванията за огромни печалби от износа на зърно.

За беда от този скок на цените на световните пазари ще пострадат и българските потребители, които освен че субсидират зърнения бизнес, ще трябва да плащат и по-високи цени заради аномалиите в Русия.

Едва ли има друг бизнес у нас, който да е така облагодетелстван - да бъде субсидиран и да вдига цените според тези на международните пазари, където зърното не е субсидирано.

От тази гледна точка е ясно, че с над 5 млрд. евро субсидии и с растящи печалби от износа зърнените производители у нас не само ще карат ролс-ройси, бентлита и други луксозни марки, а скоро ще ги видим с частни боинги, чесни, яхти за милиони и др.

Мнозина ще кажат, че евентуална намеса на Брюксел при цените на зърното и млякото ще е антипазарна мярка, но самата субсидия също е антипазарна - при социализма всичко бе субсидирано, за да се поддържат изкуствено ниски цени. В случая на европейските данъкоплатци ни се предлага само първата част - да плащаме субсидии и все по-високи пазарни цени.