Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Кико блъснал крадената кола в 3 патрулки.  СНИМКИ: ДИМИТЪР МАРТИНОВ
Кико блъснал крадената кола в 3 патрулки. СНИМКИ: ДИМИТЪР МАРТИНОВ

Министър Маринов: Това е голям успех

След безсънни седмици и 3 изпочупени патрулки автокрадецът Георги Воденичаров-Кико бе заловен, а съучастникът му Светослав Петков-Лъвицата избяга при акция на полицаите от Главна дирекция “Национална полиция”. Двамата посегнали на чуждо БМВ 720 около 4 ч във вторник в столичния кв. “Витоша”.

Те са сред най-популярните автокрадци в София. Специалитет са им луксозните автомобили с цена над 60 хил. лв. Полицаите влезли в следите им преди няколко седмици и ги дебнели денонощно. Във вторник рано сутринта ги засекли на паркинг пред кооперация на ул. “Борис Арсов” в столичния кв. “Витоша”.

Кико отворил

беемвето,

Лъвицата седнал зад волана и го запалил, а приятелят му го подкарала. После Петков се прехвърлил на работната им кола - също беемве. Криминалистите обаче преградили пътя им с патрулките си. Двамата натиснали газта и изпотрошили 3 полицейски коли, докато бягали. За щастие, нямало пострадали, а Кико бил арестуван на място. Лъвицата обаче успял да мине през блокадата.

Последвала луда гонка из целия Студентски град. Усетил жегата, Петков зарязал автомобила и хукнал да бяга пеша по малките улички, където успял да се скрие. Той е обявен за общодържавно издирване, а Кико е задържан за 72 часа. 

Петков е неосъждан.
Петков е неосъждан.

Собственикът на беемвето Георги Николов разказа, че това е трета негова кола, на която посягат бандити (виж карето долу).

Като голям успех бе определена акцията от новия вътрешен министър Младен Маринов. Той изказа благодарност на колегите си от националната полиция за залавянето на Кико и нарече него и Лъвицата “бандити”. Маринов изрази увереност, че скоро ще бъде задържан и Лъвицата. 

Краденото беемве е вляво.
Краденото беемве е вляво.

За последно той бе арестуван през 2014 г. в София, когато Маринов бе шеф на СДВР. И по време на двата ареста участва един и същ полицай, който в първия случай го гони с лична кола, в която е ѝ приятелката му. 

Джипът, с който избягал Лъвицата.
Джипът, с който избягал Лъвицата.

Любопитното е, че днес Лъвицата трябва да се яви в съда по друго дело. Той е подсъдим за кражба на “Ауди Кю 5”. Според обвинителния акт на Софийската районна прокуратура Петков задигнал колата и бил подгонен от полицаи в кв. “Бояна” през 2013 г. Той отново зарязал автомобила, а по ключа е открито ДНК-то му. Свидетел по делото е Кико.

Мъжът, който носи прякора си от дете, когато любимата му анимация била за лъвицата Елза и затова често стоял дълго пред клетката на животното в софийския зоопарк, има и друго висящо дело. Полицай го видял в колата през 2014 г. и го познал. “Ей, Лъвица, открадна ли тази кола”, попитал криминалистът, а Петков натиснал газта. Той се изплъзнал, а сега е подсъдим за вещно укривателство на джипа. Петков казва, че е бил на морето и вади регистрация от хотел там. Той е собственост на майката на Кико.

Сред най-дръзките му посегателства е на джип на молдовец през м.г. По оперативни данни Лъвицата го откраднал и оставил на паркинг, за да му мине “карантината”.

Полицията го

открила и

закарала пред

4-о РУ, но още

през нощта

автомобилът

бил задигнат,

като се смята, че зад волана е бил Кико. Двамата нямат обвинения за случая.

Лъвицата бе подозиран и че е крадял колите за отвличанията на Наглите, но това не бе доказано. В миналото е бил близък с Даниел Димитров-Данчо Релето, който бе осъден като член на групата.

Воденичаров е следствен за кражба на джип през м.г. Съучастник му бил Николай Пеков-Петата. След арестите им на 18 юли м.г. в жилището на Кико в тайник в стената били открити 35 хил. лв.

Бяха намерени и радиостанции на честотите на полицията, заготовки на ключове за коли и други уреди за кражби. Полицаите открили и краден джип мерцедес.

През 2012 г. Кико влезе в криминалните хроники, след като наръга полицай при арест.

Според разследващи

двамата са

идеалният

тандем - Кико

е импулсивен,

докато Лъвицата

е спокоен и

пресметлив

Полицаи наричат Петков “мъжкар”, който поне в неофициалните разговори си признава за престъпленията. Той е известен чистник, в дома му всичко е подредено. Описват го като идеалния баща, който дава всичко на сина си, без да допусне момчето да бъде разглезено.

Въпреки няколкото дела срещу него Лъвицата е неосъждан.

Собственикът на колата: Щеше да ми е трета открадната, благодаря на МВР

Искам да изкажа специална благодарност на Главна дирекция “Национална полиция” затова, че спасиха колата ми. Щеше да ми е трета задигната, разказа пред “24 часа” Георги Николов, който е собственик на беемвето, на което посегнали Кико и Лъвицата.

Мъжът разбрал за посегателството, след като Кико бил задържан. През 2012 г. му била открадната друга кола, която и до днес не е намерена. 2 г. по-късно апаши свили джантите, радиото и множество части от друг негов автомоби.

Сега колата му е потрошена, но, за щастие, е застрахована. Николов няколко пъти изтъкна, че е благодарен на МВР за перфектната организация и се надява Кико и Лъвицата да получат дълги присъди в затвора. 

Кражбите на коли спаднали с над 30%, задигат се най-вече за части

Кражбите на коли са спаднали с над 30% в цялата страна спрямо същия период на м.г., сочат данните на полицията. В София например миналата година са били задигнати 905 коли, а тази са 750.

Според разследващи основна заслуга за намалението имат арестите на Иван Янински-Шумахера и съучастникът му Илиян Ценев-Байката. Талантливи като Лъвицата и Кико, те крадат само по-стари коли за части, но по-често. Двамата обаче бяха задържани в началото на годината за обир на банкомат и прекараха доста време в ареста.

Сред най-крадените от бандитите коли са ауди, мерцедес и фолксваген. Посяга се на по-старите модели - на около 10 г. Те се карат директно в автоморга, която ги разглобява на части и чисти номера на рамата. Тъй като в момента собствениците на обектите не са задължени да доказват произход на чарковете, твърдят, че са ги купили онлайн. Затова и в новия закон за автосервизите, който е в парламента, е предвидено всяка част да има записана своята история.

По-луксозните автомобили пък се карат зад граница. Най-вече за страните от бившия Съветски съюз и Близкия изток. Така например беемве с български регистрационни номера бе използвано за атентат в Ирак преди година. Оказа се, че само табелите са от България.

В Русия преди години бе открит краденият джип рейндж роувър на шефа на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.

Част от колите се задигат за застрахователни измами. Собственикът сам я дава в моргата, рамата се чисти, а мъжът взема парите. После печели и от полицата. В София има няколко такива разкрити измами.

Най-често коли се крадат с турбодекодер, който обучава бордовия компютър и автомобилът пали. Ползва се и тапа, която блокира алармата. Друг номер е със записвачка, която прехваща сигнала за заключване и го предава на другата си част, а колата се отваря. Бандитите обикновено са поне по двама - един гледа да не ги видят, а другият краде автомобила. Често за отцепки се ползват и гаджета на апашите.