Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Снайперист от Българската армия изуми НАТО и целия свят с уникален изстрел по време на състезание за военни снайперисти в Германия, съобщи "Дарик радио". Крум Хаджипетков от 31-и механизиран батальон е поразил мишена на разстояние 1.5 километра, с размери 50 см на 1 м.

Постижението му е обявено за рекорд, тъй като стандартното разстояние за стрелба по такава мишена е от 200 м до километър.

На същото състезание, при стрелбата на най-къса дистанция от 106 м, ефрейтор Хаджипетков е успял да изстреля три куршума с такава точност, че те да попаднат на едно и също място върху мишената и да се "набият" един в друг. Това според законите на балистиката се смята за невъзможно.

След състезанието всички други стрелци се втурнали да поздравяват колегата им от България. Самият Хаджипетков признава, че да бъде снайперист е детската му мечта. Още когато е бил на 7 години е искал да уцели капачка от бутилка, но не е знаел как.

Тогава е стрелял със спортна пушка с оптика с четирикратно увеличение, което е твърде малко. Той си е поставил за цел да улучи капачката от 50 м. Измислил начин да постигне точна стрелба и успял да порази целта с първия изстрел.

"Още пазя тази капачка и това ме мотивира да стана снайперист", спомня си днес ефрейтор Хаджипетков.