Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Гова е кранът, за който митниците твърдят, че служе за нелеголно точене на алкохол. От винпрома обясняват, че той е за проверка на алкохолни пари.
Гова е кранът, за който митниците твърдят, че служе за нелеголно точене на алкохол. От винпрома обясняват, че той е за проверка на алкохолни пари.

“Да, открихме го” - казват митниците.

Екипът на Миню Стайков: “Абсурд! Ако е отворен, ще се взривят заводът и гарата

От митниците разпространиха клип, на който се вижда, че нелегалният кран действа. 

И днес работници от винпрома протестираха с искане заводът да бъде отворен.

Съдът разпореди в неделя вечер да се отвори винзаводът в село Церковски. Фарбиката за спиртни напитки и заводът за бутилиране във Венец остават запечатани още ден

Нелегално монтиран кран, през който се източва алкохол, който не минава през измервателните уреди, е открит във “Винпром Карнобат”. Това съобщи в неделя Юлиан Мирков, зам.-шеф на Агенция “Митници”.

По този начин се избягвало плащането на дължимия акциз. Кранът бил монтиран на тръбопровод на циркулационен изпарител,

който е свързан с дестилационна колона. Кранът е част от цялостната технологична схема за производството, допълни Мирков. В момента съоръжението е пломбирано, за да не се позволи позволи източването на алкохол.

“Не се знае какво е изнесеното количество алкохол, но санкциите могат да бъдат огромни, защото на 100 литра акцизът е 1000 лв.”, обясни Мирков.

Инж. Йовко Йовков, административен директор на “ВИН.С ИНДУСТРИЙС” ООД, обаче е категоричен, че няма подобен кран за източване на алкохол.

“Ако бяхме отворили тръбата, както твърдят митничарите, щяхме да взривим завода и гарата. Със спирането на “Винпром Карнобат” митниците взривиха цяла България", твърди административният директор на завода. (Виж цялото му изявление по-долу).

Според думите на Юлиан Мирков в запечатаните данъчни складове в Карнобат са били констатирани множество нарушения, а обезпечителните мерки са предприети с цел запазване на доказателства и недопускане на щети за бюджета.

Митниците са поискали от районния съд в Карнобат удължаване на срока на обезпечителните мерки с 60 дни, което означава, че те настояват още два месеца да са запечатани обектите, собственост на Миню Стайков.

Следобед в неделя обаче районният съд в Карнобат разпореди още вечерта да бъде отворен винзаводът в село Церковски. И даде денонощие време за работа на митниците във фабриката за спиртни напитки в Церковски и завода за бутилиране във Венец, които остават запечатани само още един ден.

Междувременно Агенция “Митници” е дала разрешение да се внесе гроздовата реколта в данъчния склад за съхранение, за да не се похаби като качество. Затова са се оплакали и доставчици.

“Никой не е казал, че служителите на комбината не могат да ходят на работа, единствено има категорична забрана да се извежда готова продукция”, уточни Мирков.

Търговският директор на “ВИН.С ИНДУСТРИЙС” ООД Емил Пилев обаче твърди, че не е видял заповед, нито един писмен документ за констатираните нарушения.

“Нито са предоставени на мен, на нашите производствени директори, нито един константивен протокол, нито акт за извършвано нарушение”, твърди Пилев.

“Митницата от години е при нас всеки божи ден, или през ден! В събота нахлуха силово и провалиха износа на 40 тона продукция за Гърция, един контейнер трябваше да замине за Китай, но не замина. В момента има 200 тона грозде отвън и не може да се преработи, всичко вътре е във ферментация и ако спрем процеса, ще го загубим”, обяснява търговският директор на компанията.

В неделя около 9,30 сутринта пред запечатания винзавод в карнобатското село Церковски са бяха събрали около 300 души, които е трябвало да бъдат на смяна и които се надяват да им разрешат да влязат вътре и да си свършат работата. Жандармерията обаче е блокирала всички входове.

Протестите започнаха първо пред завода, после се пренесоха на магистрала “Тракия” и накрая се насочиха към районния съд, който трябваше да се произнесе по жалбата на собствениците дали да отвори “Винпром Карнобат”. На моменти се стигна и до сблъсъци с митническите служителикоито сложиха лепенките на завода, но жандармерията се намеси и не допусна ексцесии.

Протестиращи предупредиха, че ако заводът не отвори, ще стигнат до гражданско неподчинение и блокади на жп линии. “Искаме заплати! Отворете ни завода!”, скандираха работниците.

Местните са притеснени, че ще останат на улицата, тъй като затварянето на винзавода точно по време на гроздобер е фатално и обрича продукцията на провал. Почти няма семейство в Карнобат, на което един от членовете да не работи в базите на предприятието в Церковски и Венец.

Служители на Миню Стайков недоумяват защо няма разбиране, че в такъв момент, когато има гроздобер, е абсурдно да се затвори винзавод, освен ако някой конкурент няма апепит към него. Сред протестиращите се носи слух, че конкуренти искат да фалират фирмата в Карнобат, за да бъде изкупен.

Инж. Йовко Йовков, административен директор на “ВИН.С ИНДУСТРИЙС” ООД:

Това е прост кран, монтиран преди 2 г. и митничарите го знаят и прескачат

С него проверяваме дали няма изтичане на алкохолни пари

Тръбата, за която говорят служителите на митниците и която твърдят, че са открили току-що, всъщност е прост кран, монтиран преди близо 2 години.

В завод, който всекидневно е посещаван от агенция “Митници” и точно нейните служители всекидневно “прескачат” тази тръба.

Ако случайно отворим крана, както твърдят митничарите, ще излязат газообразни субстанции, които са силно взривоопасни. Ще гръмнат и ще вдигнат във въздуха целия завод, плюс гарата. Тези 70% пари ще се изпарят в атмосферата, цялото помещение ще се насити с тях, а както всички знаем - те са силно взривоопасни и ще последва взрив.

С решението си да затворят прословутия кран държавата взриви социалния мир в Южна България, а и в цялата страна.

Целта на крана е с него да проверяваме дали няма изтичане на алкохолни пари. През тръбата, на която е монтиран кранът, циркулира течностно-парна смес с температура 80-85 градуса. Приблизително съотношение на алкохолни пари и алкохолна течност е 70 към 30. При вземането на проба от митниците, пробните им шишета се деформираха, защото температурата е над 80 градуса.

Това се прави, за да пречистим максимално спирта, за да предложим на хората спирт и спиртни напитки с максимално високо качество, което е на световно ниво.

Прословутият кран стои постоянно затворен, иначе ще нарушим режима на работа.