Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Собственици на луксозни возила ще трябва да докажат пред данъчните доходите за покупката им и платени данъци.
Собственици на луксозни возила ще трябва да докажат пред данъчните доходите за покупката им и платени данъци.

Търсят и кой ползва служебни возила като лични

Фирмите и личните доходи на повече от 500 собственици на луксозни возила по Черноморието ще бъдат обстойно проверени от данъчните, научи “24 часа”.

Инспекторите ще съпоставят финансовото състояние на фирмите и на техните собственици.

Проверката трябва да покаже дали например те не са се сдобили с нови коли в същата година, в която са обявили в НАП, че фирмата им е на загуба, за да не платят данък.

Експертите ще пресмятат и дали вноските за лизингови автомобили не са по-големи от личния доход на техните собственици.

Ако колата се води на името на фирмата, инспекторите ще изискват също и пътните листове на служебните автомобили, за да установят дали те се ползват и за лични нужди на мениджъри и собственици.

Целта е да се установи дали компаниите плащат правилно данък уикенд, както са го заявили самите те още в началото на годината пред НАП.

Причина за поредната акция станали зачестилите случаи при нощни проверки на пътя инспекторите да попадат в малките часове на нощта на баровски коли със смесени компании в тях, а обяснението било, че се връщат от тежки бизнес преговори.

Ако данъчните установят, че официалните доходи на собствениците на скъпите автомобили са недостатъчни, за да ги притежават, те ще назначат ревизия.

Имало вече няколко случая на разпоредени ревизии, които да установят източниците на доходи и размера на разходите за 5 години назад.

При тях ще се установи дали всички облагаеми доходи са декларирани, платен ли е данъкът за тях и достатъчни ли са, за да покриват разходите на получателя им.