Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

СНИМКА: Архив
СНИМКА: Архив

Варненската окръжна прокуратура внесе протест срещу присъдата на Ренета Козарова, призната за виновна за убийството на таксиметровия шофьор Васил Ашиков в съучастие с любовника си Космас Джероме. Държавното обвинение настоява дамата да получи по-голяма присъда. В същото време влюбените Космас Ренета обжалваха присъдите си. Те пък твърдят, че присъдите им са прекалено сурови, искат те да бъдат намалени, както и да бъде намалено обезщетението, което съдът определи като кръвнина на близките на убития. Варненският апелативен съд ще се произнесе в установения от закона 2 месечен срок.

През март тази година двамата обвиняеми поискаха от Варненския окръжен съд делото им да се гледа по съкратената съдебна процедура. Те признаха вината си и всички факти, изнесени в обнитиления акт, а съдът бе длъжен да намали наказанията им една трета. Така присъдите от 20 и 18 години затвор за убийство, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен за жертвата начин, станаха съответно 13.4 години за Космас и 12 години за Ренета.

Трупът на 69-годишния Васил Ашиков бе открит с 61 прорезни и прободни рани. Крадците го убили за 20 лева и стар мобилен телефон на 9 срещу 10 април 2017 г. Единственият доход на двойката била социалната пенсия на Космас. Според предварителния им план те спрели такси, избрали маршрут извън града и дори планирали кой къде да седне в автомобила. На разклона за село Каменар, Космас спрял таксито с молба да отиде до тоалетна. Ренета изпуснала нарочно портмонето си в краката на таксиметровия шофьор и го помолила да й го подаде, под предлог че е бременна. Шофьорът отказал. С предварително подготвен кухненски нож младата жена нанесла удар в ръката на водача. Той се опитал да го отнеме, но през отворения прозорец на таксито Космас нанесъл удар с друг нож в гърба му. Двамата ударяли с ножовете до момента, в който жертвата спрял да дава признаци на живот.

Влюбените, които преди нападението „взели за кураж“ амфетамини, опитали да инсценират нападение над тях пред постовите на близкото военно поделение, които повикали бърза помощ и полицейски екип. Малко по-късно обаче били арестувани.