Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДИМИТЪР АБАДЖИЕВ
ДИМИТЪР АБАДЖИЕВ

10 нови шефове на мисии одобри правителството, всички са дипломати

Димитър Абаджиев, чийто мандат като посланик на България в Словения още не е изтекъл, получи нов пост. Той ще оглави новосъздаденото българско посолство в столицата на Саудитска Арабия Рияд, реши правителството в сряда.

10 посланически рокади одобри Министерският съвет, след като президентът най-накрая съгласува част от имената.

Остават още

22 назначения,

които обаче

са спорни,

коментираха пред “24 часа” източници от президентството.

Румен Радев е имал възражения и срещу назначението на бившия депутат от СДС и ДСБ, но е бил убеден, че той вече може да мине за дипломат от кариерата. От 2010 г. Абаджиев бе последователно представител на България в проекта за газопровод “Набуко”, генерален консул в Шанхай и след това посланик в Словения.

Всички одобрени от Министерския съвет вчера нови посланици са дипломати от кариерата.

В Индия мисията

на България ще

бъде оглавена

от Елеонора

Димитрова,

която е била на различни постове в посолствата на България в Либия, Мадрид, Бразилия, работила е дълги години в Министерството на външните работи.

За последно Димитрова бе в екипа говорители на българското председателство на Съвета на Европейския съюз.

От Делхи се прибира досегашният ни посланик Петко Дойков.

За Украйна като представител на българската държава ще замине шефът на дирекция “Двустранни отношения” на Външно Костадин Коджабашев. Той е бил и посланик в Испания, както и генерален консул на страната ни във Валенсия. От Киев пък се връща досегашният посланик Красимир Минчев.

Шефът на “Югоизточна Европа” в Министерството на външните работи Ангел Ангелов ще е новият посланик на България в Македония. В Скопие той ще замени Иван Петков.

Началникът на дирекция “ООН и сътрудничество за развитие” Боян Белев пък ще е новият посланик на България в Ливан.

Бившият ни посланик в Египет Румен Петров пък ще поеме мисията в Алжир.

В Хърватия новият посланик на България ще е Генка Георгиева, която в момента оглавява дирекция “Политики и институции на ЕС” в МВнР. А шефът на протокола в министерството Светлин Стоев ще замине за Копенхаген.

Нов посланик е

назначен и за

Афганистан

Там обаче постът се заема само номинално, а седалището на посланика е в София вместо в Кабул. Тази длъжност е определена за Иван Котов.

Външната министърка Екатерина Захариева чете с усмивка нещо на телефона си в началото на вчерашното правителствено заседание.  СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Външната министърка Екатерина Захариева чете с усмивка нещо на телефона си в началото на вчерашното правителствено заседание. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ