Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Момент от ареста на лесничей до камион, пълен с незаконно отсечени дърва.
Момент от ареста на лесничей до камион, пълен с незаконно отсечени дърва.

Над 250 000 лв. била печалбата им за 8 месеца от търговия с дърва

Членове на бандата горски, ръководена от шефа на дирекцията по горите в София, стреляли по къщите на всеки, който подавал сигнал за незаконната им сеч и търговия с дърва край Своге. Това съобщи прокурорът Ангел Кънев, който разследва групата.

Групата се състои от 5-има - шефа на дирекцията по горите в София Михаил Христов, директора на горското в Своге, 2-ма лесничеи и надзирател, който е син на един от стражарите. Те са арестувани за 72 ч. 

Наши източници разказаха, че като отмъщение групата пращала наемници да изтръгнат доматите или да унищожат изцяло градините на жалбоподатели срещу тях. “Имало е страх и принуда”, описа прокурор Кънев.

Над 250 000 лева са спечелили горските от незаконна търговия с дърва за 8 месеца. “Те са имали горския държавен фонд като бащиния”, коментира зам.-директорът на ГДБОП Стоян Темелакиев и посочи, че сечта е била поголовна. Освен държавни гори те са посягали и на частни.

Използвали социално слаби хора, които карали да режат дърветата. Обяснявали им, че сечта е законна. За работата им броели по 20 лв. Дървата изнасяли от гората с фалшиви печати за маркировка или с неистински билети.

Двамата директори в горското се занимавали основно с продажбата на дървесината. Тя се пласирала в Софийска и Благоевградска област, най-вече я изкупувала фабрика за палети. Продавали са и дърва за огрев на домакинства в района на Своге.

“Директорите пряко са се намесвали по констатации на други контролни органи от Изпълнителната агенция по горите, изключително грубо са отстранявали конкуренцията си както в законната, така и в незаконната”, допълни Кънев. Групата е била и въоръжена. При претърсвания във вторник разследващите открили у двама 5 пушки и капсул-детонатори, които било възможно да бъдат взривени при употреба на мобилен телефон.

Днес прокурор Кънев ще поиска постоянен арест на 4-ма от бандата. Петият е пуснат под гаранция.

“Делото за дървената мафия е първото по рода си в този сегмент”, коментира и зам. главният прокурор Иван Гешев.