Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Едно от доказателствата, че европейската бюрокрация е леко изтрещяла, е директивата за смяната на времето. Както обяви Жан Ишиаса:

“Държавите членки следва да решат сами кое часово време ще прилагат като постоянно — лятното или зимното. Това е въпрос на субсидиарност.”

И като се отдадоха държавите на субсидиарност,

та настъпи пълен хаос с елементи на паника. Едни искат лятното време, други – зимното, а трети се канят да въведат хоризонтална часова зона – на север лятно време, а на юг – зимно. И то в рамките на една държава (Белгия). Логиката е, че на север имало по-малко слънчева светлина и ако се става по-рано, се прави по-дълбок тен.

Но белгийците и без това се чудят как да се разведат - ако можеха, във Фландрия щяха да карат лятото, когато във Валония е зима.

За мен най-любопитното е - защо Жан-Клод Юнкер извади точно тази лоша дума – “субсидиарност”.

Спокойно, не става дума за майката. Субсидиарност ще рече, че

всеки трябва да решава сам за себе си, без указания

от центъра. Обратното на централизацията. Това е като да имаш своя воля, да не слушаш началството и да можеш свободно да правиш това, които ти нареди жената.

Възможно ли е един брюкселски бюрократ изведнъж да се окаже “субсидиарен”? Неговият естествен инстинкт е да решава централизирано всичко – от дължината на краставиците и диаметъра на доматите, до това на кое дърво да бъде обесен Орбан.

Откъде изведнъж този нездрав демократизъм? И то за най-важното нещо – времето?

Според мен

причината е, че Брюксел ненавижда референдумите

Ако не може да ги спре - уволнява правителствата. Но сега референдумът за отмяната на смяната на времето беше европейски и не върви да уволни себе си. Вместо да приеме волята на народа и просто да махне лятното време, Брюксел реши да създаде хаос. Така новият европеец ще се отврати и от референдумите, и от всякаква субсидиарност, която го принуждава сам да се напъва да мисли.

Българските медии май разбраха, че трябва да се отмени зимното време. Не мога да повярвам, че това трябва да се обяснява на хора висшисти. Нима не знаят, че зимното време не е зимно, а нормално, астрономическо?

Когато в 12 часа слънцето е най-високо и сочи на юг, а сянката горе-долу съвпадне със стрелката на компаса, значи сме синхронизирали часовника с Майката Природа, а всичко друго е от бюрократите.

Бюрократът по принцип не може да се примири

с тази зависимост от планетите. Ако имаше как, сигурно щеше да промени земната орбита – откъде накъде да е елипсовидна, когато кръгът е много по-правилна фигура? За него елипсата е шизофренна фигура, защото има два центъра. Затова, дайте да вкараме Земята в идеален кръг.

И защо да не преместим Земята по-близо до Марс? Нали и без това се каним да го колонизираме? Лесно е да се сметне, че ако съчетаем орбитите на двете планети, писмата и колетите ще пристигат поне 10 пъти по-бързо. И корабите ще могат да излитат по всяко време, а не само когато орбитите ще се сближават.

Засега бюрократът не може да мести планетите,

нито да промени деня и нощта, но нищо не му пречи да врътне часовника в името на по-високата слънцеусвояемост. И после да отчете пред партията и правителството, че е спестил на икономиката някой и друг милиард, който ще се използва за сираците и онкоболните.

Дай му на бюрократа да си фантазира. От изгрева до 12 часа и от там до залеза разстоянията са абсолютно еднакви.

Няма никакво значение дали ще превъртите часовника напред или назад – времето, през което грее слънце, си е все същото.

Лятното време не удължава деня дори с 1 секунда. Удължава само махмурлука сутрин.