Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l През зимното сме по-продуктивни

l Южните страни от ЕС искат лятното, а скандинавските - зимното

Безопасна ли е смяната на лятното часово време със зимно? На пръв поглед - да, но статистиката показва друго.

Всяка година след преместването на стрелките болниците съобщават за 24% повече пациенти със сърдечни проблеми.

Според американски лекари това съвсем не е съвпадение и сравняват данните с обратната тенденция през есента. След като се пренастроим на зимно часово време,

страдащите от сърдечни пристъпи намаляват с 21%

Това според специалистите се дължи на факта, че през този период хората спят с 1 час повече. Което води до по-висока производителност и по-висока концентрация.

Медици смятат, че основната причината за повечето инфаркти през лятното часово време е в пренастройването на организма за по-малко сън. Затова експертът по съня Матю Уокър обяснява, че този "глобален експеримент", който правим два пъти годишно, е знак за това колко чувствителни са телата ни към променящите се часове за сън.

Според него лятното часово време е причината за трагичната тенденция в деня след преместването на часовниците да скачат сърдечните удари.

"Също така сме склонни да правим по-смъртоносни грешки по пътищата", категоричен е Уокър.

Други изследователи също смятат, че автомобилните катастрофи, причинени в първия месец след пренастройването към лятно часово време, са от сънливи шофьори.

Проблемите обаче не спират дотук. Оказва се, че лятното часово време води до повече наранявания на работното място, инсулти, депресии и самоубийства.

Други международни изследвания обаче показват съвсем различни резултати. Според някои лятното часово време изобщо не води до такива здравословни проблеми.

На същото мнение е и неврологът д-р Николай Михнев, който е специалист по съня.

Д-р Николай Михнев, невролог в "Токуда"
Д-р Николай Михнев, невролог в "Токуда"

"При повечето хора, които нямат заболявания,

смяната на времето няма почти никакво влияние

и човек може да се адаптира в рамките на една седмица - категоричен е пред "168 часа" лекарят. - Още повече че в момента хората масово пътуват в различни часови зони и това няма особено значение за тях."

Според него инсултите и инфарктите не се причиняват от преместването на стрелките.

"Лятното часово време по-скоро влияе върху хората с лабилна психика и тези, които страдат от безсъние - разказва специалистът. - Те го приемат доста по-драматично, защото са свикнали да лягат например в 22 ч, но през лятото по това време е още светло и те не могат да заспят. При тях характерното е, че имат определено време, в което да заспиват, и когато го пропуснат, след това се случва доста трудно. Но в никакъв случай

не намирам това за фатално."

По думите му и двете годишни времена си имат своите плюсове и минуси.

"По принцип е по-добре да сме на астрономическото време, което е зимното - споделя Михнев. - Ако останем на лятно часово време, това означава, че през зимата, когато хората отиват на работа, ще е доста тъмно и организмът трудно ще се настройва за работния процес. Тоест това не е решение. Промяната към зимно часово време се понася по-лесно, защото спим с 1 час повече. Лично аз съм “за” оставане на смяната на времето."

Въпреки че мненията по този въпрос са в двете крайности, почти навсякъде в света започнаха да се провеждат дебати за

отмяна на преместването на стрелките

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се зае лично с този проблем, като предложи смяната на времето да се отмени.

Идеята е всяка страна сама да реши дали да остане на лятно часово време, или на зимно.

ЕК направи тази година допитване до общественото мнение по въпроса, което протече от 4 юли до 16 август.

Смята се за най-мащабното изследване, което комисията е правила до момента, тъй като по време на консултацията бяха получени

4,6 млн. отговора от всичките 28 държави членки.

Според окончателните резултати 84% от отговорилите предпочитат смяната на часовото време да се премахне.

От обществената консултация става ясно, че южните страни настояват да остане лятното часово време, докато скандинавските са на мнение, че трябва да остане само зимното. За някои европейски наблюдатели предложението на ЕК е предизборен ход, с който се затруднява животът на хората, също и функционирането институциите и предприятията, без да е сигурно, че страните ще постигнат съгласие. Не се знае дори

дали ще има положителен ефект

от промяната, което пролича и от запитванията по време на официалното представяне на предложението от комисарите Марош Шефчович и Жиолета Булич.

Освен обществената консултация при своята оценка комисията взе предвид и редица други елементи: гласуваната от Европейския парламент през февруари 2018 г. резолюция по този въпрос, постъпилите искания за премахване на смяната на времето от някои държави - членки на ЕС, и анализа на наличните доказателства за вредите от местенето на стрелките.

Всъщност по-късно стана ясно, че ЕК е взела предвид и един от основните аргументи за манипулирането на часовника - икономиите на енергия не могат да се докажат. В същото време медицинските проучвания и сводките на полицията показват, че в първите дни по летния часовник

зачестяват инсултите, инфарктите, катастрофите,

трудовите злополуки и дори самоубийствата на фона на изостряне на депресията.

Имайки предвид всички тези елементи, комисията реши сезонната смяна на часовото време да се прекрати, като при това се запази съгласуван подход, за да се гарантира функционирането на вътрешния пазар.

Идеята е да се избегнат евентуални смущения,

породени от некоординирани действия на държавите членки. Те може да засягат разписанията на транспортните операции и функционирането на информационните и комуникационните системи и да предизвикат по-високи разходи при трансграничната търговия или по-ниска производителност при стоките и услугите. Поради това е много важно да се приложи съгласуван режим, при който всички държави членки да премахнат извършваната понастоящем два пъти годишно смяна на часовото време.

Според Брюксел отмяната на лятното и зимното часово време трябва да стане едновременно и единно от всички страни в ЕС.

Всъщност всяка държава членка ще трябва до април 2019 г.

да съобщи кое часово време възнамерява да прилага като постоянно - лятното или зимното.

Предвижда се последното задължително преминаване към лятно часово време да бъде в неделя, 31 март 2019 г. След това страните от ЕС, които желаят да преминат постоянно към зимно часово време, ще имат възможност за последна сезонна смяна на часовото време в неделя, 27 октомври 2019 г. След тази дата обаче

местенето на стрелките ще бъде невъзможно

Всъщност идеята за преминаването към лятно часово време била да се пести енергия. Европейската комисия обаче отчита, че ефектът от пестене на енергия вече е много слаб, след като все повече се залага на възобновяеми и модерни енергийни източници.

Повечето страни от ЕС имат дълги традиции по отношение на законовата уредба на лятното часово време, която в много случаи датира от Първата и Втората световна война или от петролната криза през 70-те години. В миналото държавите членки въвеждаха

смяна на часовото време, за да пестят енергия

(предимно въглища за производството на електроенергия) и да се синхронизират с околните държави. В отделните страни обаче часовниците се преместваха на различни дати. Некоординираната смяна на часовото време предизвикваше проблеми на вътрешния пазар и по-специално в секторите на енергетиката и транспорта. Постепенно бяха въведени и европейски мерки за съгласуване на преминаването от зимно към лятно часово време и обратно.

Четете още:

Спират смяната на часа, Европа с вечно лято (Обзор)

Експерт: Връщането към астрономическото време ни помага да сме по-отпочинали