Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цецка Цачева КАДЪР: bTV
Цецка Цачева КАДЪР: bTV

Няма да ставам посланик или конституционен съдия, каза още правосъдната министърка

Считам, че много енергия от всички страни се хвърли по темата за оставката на Младен Маринов. Несъвместимост по отношение на постовете, в които в момента заема, след като заеме новата позиция, ще възникнат, но след като той е подал искане да му бъде прекратено правоотношение, коректно беше Министерският съвет да гласува с предложение до президента за издаване на указ - т.е от уважение и зачитане към президентската институция правителството внесе документи в президентството. Така коментира Цецка Цачева пред bTV  ситуацията около отлагането на освобождаването на Младен Маринов от поста му като главен секретар на МВР. Това стана, защото президентът отложи указа си последните дни. 

Младен Маринов е предложен за министър на вътрешните работи, но за да встъпи в длъжност, трябва да бъде освободен от поста си на главен секретар на МВР. 

Към този момент в Министерството на правосъдието все още няма указ за полагане на държавния печат. Чисто юридическо ми мнение е, че е възможно да се приеме решение от Народното събрание за освобождаването на Младен Маринов. Но пак повтарям - правителството го направи като уважение към президентството, заяви още министърът на правосъдието. Това решение, което премиерът взе, е правилното решение. 

Министърът на правосъдието Цецка Цачева отрече информацията, че има предложение да стане посланик на България в Черна гора. В предаването „Лице в лице” тя допълни, че не е обсъждано тя да поеме пост в Конституционния съд.

„Повече от месец, в различни медии се въртят тази новини – посланик в Черна гора или кандидатура за Конституционния съд. Такива предложения нямам. Много колеги ме питаха защо не го опровергавам, но не е сериозна да се оправдавам, че нямам брат. Това би означавало бягство от отговорностите и задълженията, които в момента изпълнявам”, посочи Цачева.

Във връзка със скандалите покрай срива в Агенцията по вписванията и избягалите затворници, Цачева посочи, че готова да си даде оставката във всеки един момент, стига премиерът Бойко Борисов да я поиска.

Тя допълни, че не спира работата върху реформата в съдебната система и коментира сезирането на Конституционния съд от президента Румен Радев за Закона за изменение и допълнение на Административнопроцесуалния кодекс.

„Този е законопроект, е един от най-продължително обсъжданите. Той беше гласуван на първо четене в Народното събрание, след това пленумът на Висшия административен съд поиска тълкуване от Конституционният съд. Процедурата се спря и се изчака Решение №8 от 2018г. на Конституционния съд и едва тогава се премина отново към работа по този Законопроект. Тук бяха чути административните съдии, т.е. практикуващите магистрати, които най-добре познават какви са проблемите в производството по административни дела. Не е вярно, че се нарушава принципът на конституцията”, заяви Цачева.