Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на “Атака” Волен Сидеров обявиха решенията на коалиционния съвет след двучасова среща.  СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов и лидерът на “Атака” Волен Сидеров обявиха решенията на коалиционния съвет след двучасова среща. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Договорено: Росен Желязков - транспортен министър

Съветът на коалицията кани Радев на разговор, той отказа

Министрите ще се отчитат всеки месец

Шефът на Комисията за регулиране на съобщенията Росен Желязков ще е новият транспортен министър, а рокадите трябва да са факт още този четвъртък. Това е резултатът от коалиционния съвет в понеделник, на който очаквано партньорите си стиснаха ръцете по окончателните номинации.

Продължава обаче да виси въпросът дали това ще стане след указ на президента за освобождаването на главния секретар на МВР Младен Маринов, за да стане вътрешен министър.

Президентът да насрочи дата и час за среща с управляващите заради блокираните рокади. Такава покана му отправиха чрез медиите лидерът на “Атака” Волен Сидеров и зам.-председателят и шеф на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов след съвета вчера.

“Предлагаме на президента Румен Радев да направим среща, за да изясним всички обстоятелства за освобождаването на главния секретар Младен Маринов от поста, за да няма съмнение, че нещо се върши през неговата глава”, мотивира решението Сидеров.

Този разговор няма да се състои поне в близките дни, даде обаче да се разбере Румен Радев. (Как той отговори на поканата - виж долу.)

Миналата седмица вотът се провали, тъй като той не подписа указа за освобождаването на Маринов и депутатите отложиха гласуването на промените. По-късно се оказа, че ще се търси и нов транспортен министър. Предложеният от премиера Бойко Борисов за поста Александър Манолев, който в момента е зам.-министър на икономиката, се отказа заради публикации в медиите, които той определи като “съшити обвинения и провокации” срещу него и кабинета.

Новото предложение на управляващите, както само “24 часа” съобщи в понеделник, е шефът на КРС и бивш главен секретар на Министерския съвет в първия кабинет “Борисов” Росен Желязков. Депутатката от ГЕРБ Петя Аврамова пък трябва да замени Николай Нанков в регионалното министерство.

“Ние сме в хипотезата самият

Младен Маринов

да каже, че

желае да бъде

освободен

от тази длъжност и да бъде назначен за министър на вътрешните работи. Към настоящия момент указът не е подписан. От изявленията на президента Радев от Рига останахме с впечатление, че когато се върне, ще го подпише, но в случая явно се цели нещо по-различно от обичайното, което трябва да бъде при демокрацията”, заяви Цветанов вчера по обед. Той призова БСП да спрат да обвиняват управляващите, че бавят гласуването на оставките, и да убедят президента да подпише указа.

И още преди откъм Букурещ да дойде президентският отказ, лидерът на депутатите от ГЕРБ подсказа формулата, по която може да се действа. Освобождаването на Маринов може да стане и без позволението на Радев, затова Министерският съвет е стартирал процедурата, обясни Цветанов. Единствено назначаването на нов секретар трябва задължително да се съгласува с държавния глава.

Възможността Маринов да бъде назначен без президентът да подписва указа бе разгледана от управляващите миналата седмица. Подобен случай имаше през 2013 г., когато депутатът от ДПС Делян Пеевски бе избран за шеф на ДАНС. След протестите той подаде оставка и се върна като депутат. Това бе оспорено в съда с аргумента, че само министър може да се върне на депутатската банка. Конституционният съд обаче подкрепи мотивите му, че оставката е достатъчна да не е вече шеф на ДАНС, макар парламентът да не го беше освободил. Именно този прецедент бе даден за пример на председателския съвет в Народното събрание преди седмица.

Досегашният транспортен министър Ивайло

Московски пък

става банкер

и ще е новият представител на България в Черноморската банка. Премиерът Бойко Борисов обаче все още не го е предлагал официално на коалиционните партньори, научи “24 часа”.

По непотвърдена информация колегата му Николай Нанков, в чиято подкрепа се обявиха кметовете, ще остане в екипа на регионалното министерство като зам.-министър. Отказалият номинацията Манолев вероятно пък ще продължи работата си като заместник на икономическия Емил Караниколов.

С новите министри управляващите ще въведат

и други промени

в правителството

Става дума най-вече за организацията на работата. Всеки месец съветът на коалицията ще изисква отчет от министрите за това какво са свършили и какво предстои да направят, разбрали се вчера партньорите. Тази информация пък ще се предоставя на обществото чрез медиите, обяви Сидеров.

“Знаете, в ежедневието понякога се губи остротата. Затова всеки месец ще правим едно представяне, отчет, в който ще казваме какво са свършили министрите и какво предстои да свършат”, обясни идеята лидерът на “Атака”.

След съвета бе съобщено и че държавата дава още пари за шкафчета в училищата, така че да олекнат раниците на децата.

Увеличение от 10% догодина ще има и на бюджетните заплати, припомни Цветанов. Според него това ще мотивира служителите да си вършат работата по-добре. Изискванията към тях обаче щели да се повишат.

Радев: Поканен съм на среща, на която не мога да отида

“Поканен съм на среща, на която няма как да отида. Особено когато лидерите се разминават с институционалния тон. Коалиционният съвет не е законов орган.” Така президентът Румен Радев отговори задочно от Букурещ на поканата на управляващата коалиция за среща във връзка с указа за освобождаването на Младен Маринов от поста главен секретар на МВР.

“Кабинетът си има министър-председател и ресорен министър и точно те трябва да организират това, което до момента не е направено, а именно съгласуването на това предложение за освобождаване от длъжност на главния секретар на МВР”, обясни позицията си държавният глава.

“На най-високо ниво трябва да даваме пример за законност и спазване на всички нормативни документи, ако искаме да има законност в държавата”, заяви пък Радев по-рано през деня. И напомни, че има определени нормативни изисквания за подписване на един указ.

Президентът се усъмни дали главният секретар на МВР Младен Маринов е най-удачният избор за нов вътрешен министър. “След всички проблеми и провали в МВР премиерът преценява дали това е най-удачният избор за министър. Негово е решението, негова е отговорността”, каза Радев. Попитан дали има някакви възражения срещу кандидатурата на Маринов за министър, държавният глава подчерта, че ангажиментът му е единствено към освобождаването на главния секретар на МВР от поста му.

Президентът Румен Радев откри учебната година на Националната гимназия за древни езици и култури. Тържеството се проведе в Аулата на СУ.  СНИМКА: НАДЕЖДА ГЪРБОВА
Президентът Румен Радев откри учебната година на Националната гимназия за древни езици и култури. Тържеството се проведе в Аулата на СУ. СНИМКА: НАДЕЖДА ГЪРБОВА