Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вицепремиерката Екатерина Захариева и премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет. Тази сряда Захариева трябва да внесе за одобрение първите 10 посланически рокади.
Вицепремиерката Екатерина Захариева и премиерът Бойко Борисов на заседание на Министерския съвет. Тази сряда Захариева трябва да внесе за одобрение първите 10 посланически рокади.

Поне 20 имена остават спорни

Първите 10 имена от дългоочаквания списък с новите посланически назначения се очаква да минат на Министерски съвет в сряда, съобщиха от Министерството на външните работи вчера.

От МВнР уточниха още, че сред новите шефове на дипломатически мисии няма бивши министри и конституционни съдии, каквито спекулации имаше по-рано в някои медии.

Новите посланици излизат след продължително и тежко съгласуване между външното министерство и администрацията на президента, като за по-голямата част от позициите разговорите тепърва предстоят. Все още спорни са поне 20-ина имена.

Първоначалният списък, внесен от Външно за обсъждане на “Дондуков” 2, съдържал общо 32 имена. Някои от тях вече са били предварително съгласувани между правителството и президентството.

От офиса на държавния глава Румен Радев обаче са

чувствителни по

отношение на

т.нар.

политически

назначения,

както и към ротациите на място - когато един посланик отива директно от една столица в друга.

Според първоначалния списък обаче политическите назначения се оказват много по-малко от допустимия праг от 20 процента. Освен това близо 30% от посланическите кресла са предложени на жени. Въпреки това процесът по съгласуване се забави със седмици заради спорове за отделни имена.

В крайна сметка дипломатическото ведомство и президентството постигнаха компромис за 10 имена. Това са

предимно

високопоставени

дипломати от

кариерата,

които трябва да оглавят такива мисии в чужбина, където към момента няма посланик или мандатът му е изтекъл.

От Външно заявиха, че не могат да коментират персонални кандидатури преди края на съгласувателните процедури между институциите в страната, както и преди получаването на агреман и съответно акредитирането на посланиците в съответните страни.

Засега като най-спорни се очертават рокадите в мисиите ни в Брюксел, Париж и други европейски столици.