Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Даниела Начева
Даниела Начева

Полицаи търсили нелегална

фабрика и край Свиленград,

но открили обор с крави

Бизнесменът Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му Антон и Георги, известен като Малката Бирма, се издирват като участници в престъпна група за производство на нелегални цигари. Тримата са получили обвиненията си задочно, обяви шефката на Специализираната прокуратура Даниела Начева.

Бащата Евлоги Станоев е отпрашил през уикенда в чужбина научи “24 часа”. Синовете му са в България и се укриват.

Групата на Бирмите се състояла от деветима. Според прокуратурата Станоеви стоят зад 4 фабрики за незаконни цигари - в Тутракан, Дупница, Горна Оряховица и с. Ясен (Плевенско). По груби сметки на разследването месечният оборот от фабриките бил около 10 млн. лв. На 24 август, когато се проведе първата акция, разследващите иззеха 42 тона тютюн и над 50 хил. кутии цигари.

“Трима от групата са обвинени в Пловдив за държане на акцизни стоки без бандерол. Останалите шестима (сред които и Бирмите - б.а.) са се занимавали с финансирането на фабриките, осигурявали са помещенията чрез подставени лица, на името на чиито фирми са наемани сградите с машините и съоръженията за производството и нарязването на тютюна”, каза Начева. И обясни, че фабриките били устроени така, че работниците да не излизат от тях, тъй като не им липсвало нищо от външния свят.

От прокуратурата обясниха, че в петък били иззети документи и пари и се проверява дали имат връзка с нелегалните фабрики. Тогава полицаи влязоха в столичните заведения “Везувий” и “Бест”, бившето “Кошарите”.

Наши източници разказаха, че в петък разследващи са ходили в свиленградските села Студена и Дервишка могила край турската граница. Действали по сигнал, че в с. Студена Бирмите имали и друга фабрика за нелегални цигари. След претърсване на селскостопански постройки и сгради в двете села, собственост на Станоеви, полицаите не са открили нещо, свързано с разследването. Те обаче се натъкнали на обор с крави. С него основно се занимавал Антон Станоев, той наемал работници и следял дали си изпълняват задълженията.