Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Приложихме комплекс от мерки за намаляване на тежестта на раниците, но не можем да обещаем, че те веднага ще станат от средно 7 на средно 4 кг, но от година на година това трябва да стане. Разделяме най-големите учебници, въведохме възможности за олекотена хартия, финансираме закупуването на шкафчета, за момента нямаме възможност да финансираме втория комплект учебници, което е най-скъпата мярка. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев пред Би Ти Ви в началото на учебната година.

10-15% са учениците, застрашени от отпадане, каза още той, но посочи, че поради взетите мерки и съвместните усилия на институциите процентът на отпадналите е намалял с една трета. Най-застрашени са децата, чийто майчин език не е български и които не са посещавали детска градина, каза той.

8000 деца са заминали за чужбина, ние подпомагаме на 300 училища зад граница, това са самоорганизирани български общности, но ние всяка година надграждаме, увеличаваме финансирането, посочи министърът.

Все още не са завършили ремонтите в 50 училища, но никога досега не са били правени толкова много ремонти, не е възможно това да стане само в рамките на 3-те месеца ваканция . Учебната година обаче ще започне навсякъде, гарантира министърът.

Тази година нямахме опашки пред училищата за записване, нямахме и злоупотреби с адресните регистрации, разкри той.

Според него липсват най-много учители по математика и физика и проблемът е, че има малко студенти се включват в образователната система. В момента няма криза, но трябва да мислим за след 10 години, когато ще има най-голяма разлика между излизащите в пенсия и излизащите от университетите, каза още министърът.

Той смята, че не е трябвало да се прекрати предсрочно мандатът на директора на института по метеорология проф, Брънзов, защото има риск прогнозите да спрат.