Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Полицаи и жандармерия ще има в София на всяка крачка заради обявения протест на български емигранти в центъра на София. В събота спецслужбите пък са получили сигнали, че въоръжени провокатори ще влязат заедно с обикновените граждани в президентството в Деня на отворените врати и ще поискат държавния глава да обяви извънредно положение.

Неделя, 16 септември, е ден на отворените врати в близо 40 институции, който ще продължи от 10 до 14 часа. Във Фейсбук от месеци се организира протест на българи от чужбина на същата дата. В петък организаторите дадоха пресконференция и обявиха каква е тяхната цел. Искането на групата "Против геноцида на Борисов и всички останали управляващи партии" е сваляне на правителството, но без да се разпуска 44-ото Народно събрание. Според организатора Емил Русанов, живеещ в Лондон българин, трябва да се състави преходно правителство за 9 месеца и да се свика Велико народно събрание.

Във Фейсбук пък се появи и извънредно съобщение от две паравоенни милиции - Войнски съюз и БНО "Шипка", които приканват членовете си за мобилизация на състава заради протеста. Тези от София трябва да са в готовност, "за да може при необходимост да пресекат незабавно всякакви провокации от платените агент-провокатори на Сорос, чужди държави и служби!". Тези в страната пък трябва да са в мобилизация, за да защитят народа от всяко едно незаконно насилие. "Ако народът ни докаже че е народ от герои и воини а не мърши покорни, и че не се бори за кокал а за свобода, правда и справедливост - ще му помогнем!"

Това са паравоенни русофилски формирования, казаха запознати. Техен лидер е Владимир Русев, който се представя с псевдоним Валтер Калашников.

От МВР съобщиха, че е осигурен достатъчен полицейски състав, който да гарантира мирното протичане на протестните действия и недопускане на нарушаване на обществения ред. Възможни са временни спирания и пренасочване на движението.

Снимки: Десислава Кулелиева
Снимки: Десислава Кулелиева