Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Младен Маринов
Младен Маринов

Включването на генерал Атанас Атанасов, лидера на ДСБ, породи съмнения за сценарий в разследване за обществени поръчки

Младен Маринов - номинираният за вътрешен министър главен секретар на МВР, получи неочаквана атака заради полицейска акция, при която 4 часа са били задържани двама журналисти и неназован техен адвокат.

Димитър Стоянов от сайта “Биволъ” и румънският му колега Атила Биро подали сигнал за изгаряне на документи за обществени поръчки. Обект на разследването на сайта е строителната компания “Джи Пи груп”.

Двамата отишли да снимат на поляна, където според тяхната информация се изгарят доказателствата за корупция и престъпна дейност.

“Беше получен журналистически сигнал за извършване на действия, които ще прикрият корупционни престъпления”, потвърди директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов. Затова антимафиоти отиват на мястото и виждат 3 чувала. Нямало хора и криминалистите дебнели в засада. Тогава журналистите и адвокатът отишли при торбите.

“Те бяха отведени за установяване на самоличност и снемане на обяснения. След което бяха освободени. Задържане не е имало, само са отведени за даване на обяснения по случая”, категоричен е Спиридонов.

“На ливада бяха - как да бъде установена самоличност”, отговори шефът на ГДБОП на въпрос дали задържането е станало на поляна, а после са били заведени в районното. Той не коментира дали е установено унищожаване на материали.

След 4 часа разпити тримата мъже са освободени.

Главният секретар на МВР Младен Маринов научил от Асоциацията на европейските журналисти в България за ареста на журналисти.

“Ангажира се да провери случая и да излязат с информация”, обясни Иван Радев от асоциацията.

В това време в социалните мрежи започна кампания в подкрепа на тримата задържани. Междувременно Слави Трифонов подкрепи във фейсбук журналистите, в понеделник ще има и протест пред Министерския съвет.

От “Джи Пи груп” пуснаха позиция, в която отричат да са изнасяни и горени документи и призоваха властите да разследват твърденията на “Биволъ”, за да се стигнело до “действителните цели на подобни журналистически разследвания”.

Малко след 14 часа сайтът OFfNews написа, че кандидатурата на новия МВР шеф виси на косъм заради ареста. Включването на генерал Атанас Атанасов, който е партиен лидер на ДСБ, с твърдението, че нямало как подобно задържане да не е станало без знанието на главния секретар, поражда съмнение за политически сценарий. (24часа)