Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Талантливият балетист Мартин Чикалов, който бе пометен до пешеходна пътека.
Талантливият балетист Мартин Чикалов, който бе пометен до пешеходна пътека.

- Балетистът от Варненската опера бутал

колелото си до пешеходна пътека, когато

черното беемве го връхлетяло

- Шофьорът избягал пред погледите на

мнозина очевидци, по-късно се предаде

 

Един 25-годишен мъж кара близо 8 г. без книжка. На два пъти са му съставяли акт, веднъж го арестували, но Петър продължил смело до 10 септември, когато на входа на Морската градина във Варна удря друг млад човек с колело и избягва.

Това е накратко историята на убиеца на 39-годишния балетист от Държавна опера - Варна, Мартин Чикалов, който в сряда бе погребан. След смъртта му социалните мрежи отново се напълниха със споделяния от типа “агресия, комплексарщина, липса на уважение”. Велоклубът във Варна

направи “Поход

за живот”,

но Мартин вече го няма.

Трагичният инцидент стана на 10 септември в 19,50 ч на бул. “Приморски” близо до кръстовището с ул. “Македония”. Старо черно БМВ помело балетиста, който пресичал булеварда до пешеходна пътека, бутайки велосипеда си. Предното стъкло на автомобила е като паяжина от удара, а шофьорът избягал пред погледите на очевидците.

Множеството свидетели на инцидента са направили снимки на колата, веднага са подадени няколко сигнала на тел. 112. Екип на Спешна помощ откарал Мартин в болница, но въпреки усилията на лекарите той почина. Варненската полиция съобщи, че виновният шофьор се издирва, и около 20 часа по-късно той сам се предал в полицията в присъствието на адвоката си.

Петър, който никога не е имал шофьорска книжка, е задържан с постановление на Варненската окръжна прокуратура за 72 часа. Предстои да бъде внесено искане той да остане в ареста до началото на процеса срещу него, обясни зам.-окръжният прокурор Радослав Лазаров. Директорът на варненската полиция комисар Даниел Пашов допълни, че му е взета кръвна проба за наркотици, но резултатите още не са излезли. На Петър ще му бъде повдигнато обвинение по член от НК, който

предвижда

от 3 до 15 г.

затвор

“По делото се работи интензивно, за ден са разпитани множество свидетели, назначени са и експертизи”, добави Лазаров. Той каза, че въпреки че виновният мъж никога не е имал шофьорска книжка, черното БМВ е негова собственост.

Според очевидци шофьорът карал рисково и преди да блъсне Мартин. Те твърдят, че мъжът карал с превишена скорост по целия булевард и за малко да се удари в друг автомобил. Социалните мрежи буквално избухнаха. Близките му споделиха, че живеел само с майка си. До касите в сградата на Варненската опера бе сложена кутия за дарения, тъй като приятели на Мартин споделиха, че майка му няма средства за погребението. Той бе изпратен в последния си път от приятели, близки и колеги на 12 септември.

“Беше прекрасен човек, мъж, балетист, човек, който полагаше ежедневно грижи за себе си да бъде идеален инструмент за танц!

Няма да го

срещна на

сцената и по пътя

вече! Уви!

Жертва на престъпно бездействие, нехайство, което е станало еталон за начин на живот у нас! Разрушена ценностна система, в която се прави компромис с най -важното, живота!”, пише в мрежата негова колежка.

Приятели на Мартин са категорични, че ще настояват докрай виновният да понесе пълната тежест на закона, въпреки че не вярват това да се случи.

“Нищо няма да върне живота на това момче. Но справедливост трябва да има, поне заради близките му, заради тези след него... и преди него”, сподели негова близка.

“Войната по пътищата - превърна се във всекидневие, в суха статистика, част от новините. Страшна е, защото е резултат от манталитет, комплексарщина, безотговорност, агресия и пълна липса на уважение към другите. Още по-страшно е, че свикнахме с нея така, както свикнахме с простащината, арогантността и корупцията. Манталитет, който убива”, написа Маргарита Кръстева. Според близките на Мартин такива инциденти зачестявят заради тоталната липса на контрол и адекватни наказания на виновните.

“Поход за живот” организираха в негова памет приятелите му и няколко велоклуба във Варна. Шествието тръгна малко след 18 ч от сградата на общината, мина през центъра на морската столица и спря пред сградата на областната администрация.

Още един велосипедист почина, други двама се борят за живота си

Само 2 дни след трагедията с Мартин Чикалов пострадаха още трима велосипедисти. Мъж на 61 г. почина, а 13-годишно дете и 85-годишен старец се борят за живота си.

На 11 септември около 18,15 ч на магистрала “Черно море” на 300 м преди Варна рено блъсна 61-годишен мъж, който е откаран в болница с опасност за живота. По-късно оттам съобщиха, че въпреки усилията на лекарите човекът е починал.

Шофьор блъсна 13-годишен велосипедист в Русе и избяга. Инцидентът е станал в кв. “Средна кула” на 11 септември вечерта, съобщиха от МВР – Русе. Детето е паднало на пътя и е загубило съзнание, има комоцио и фрактура на ходилото на левия крак. Настанено е в болница.

На 12 септември в 11ч кола блъсна 85-годишен колоездач по пътя за Гърция. Човекът е с 9 счупени ребра, пневмоторакс и счупен таз, има опасност за живота му. Транспортиран е до “Пирогов”.

Хората от благоевградския квартал “Грамада” често пресичат главния път, за да стигат по-пряко до нивите си, които са от другата страна на шосето. Възрастният мъж се опитвал да прехвърли колелото си през мантинелата, когато бил ударен странично в дясната лента от “Ауди”.