Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Легендарният разследващ журналист Боб Удуърд разкрива шокиращи подробности за управлението на Тръмп в новата си книга.
Легендарният разследващ журналист Боб Удуърд разкрива шокиращи подробности за управлението на Тръмп в новата си книга.

l В новата си книга героят от “Уотъргейт” разкрива шокиращи подробности:

l Как президентът наредил на шефа на Пентагона да ликвидира Башар Асад

l “Умственият му капацитет е като на петокласник”, казал Джон Кели

l Спалнята в Белия дом била “работилницата на дявола”

Легендата в журналистиката Боб Удуърд, свалил президента Никсън със скандала "Уотъргейт", сега е на път да свали и президента Доналд Тръмп. Новата му книга "Страх: Тръмп в Белия дом" разкрива шокиращи подробности, които могат да послужат на противниците на милиардера да настояват за нови разследвания и импийчмънт.

Името на книгата идва от забележка, която Тръмп е направил по време на интервю с Удуърд и друг репортер през 2016 г. Първоначално, казвайки, че "респектът носи истинска власт", добавил: "Истинската власт е - дори не искам да използвам думата - страх."

Книгата на Удуърд

не е първото разследване

за странното президентство на Доналд Тръмп. През януари Вашингтон беше разтърсен от книгата "Огън и ярост", в която журналистът Майкъл Улф поставя въпроса дали Тръмп изобщо е годен за поста. А в своя книга, публикувана миналия месец, бившата сътрудничка на Белия дом Омароса Маниголт Нюман изразява дори съмнения относно душевното здраве на президента. В книгата на Улф обаче бяха открити фактически грешки, а за Омароса Маниголт Нюман се твърди, че има сметки за разчистване с Белия дом, след като беше уволнена през декември миналата година. Всичко това олекоти труда им и на тях никой не гледа на сериозно, но новата книга на Удуърд е различна.

Още като съвсем млад той е перфекционист в издирването на детайлите. Заедно с колегата си Карл Бърнстейн през 1972 г. проведоха най-грандиозното разследване на аферата за подслушване на Демократическата партия, станала известна като "Уотъргейт". В резултат на това през 1974 г. Никсън подаде оставка, а Удуърд и Бърнстейн се превърнаха в институции в разследващата журналистика.

По-късно Удуърд публикува две много популярни разследвания с доста конфузни детайли за президентите Джордж У. Буш и Барак Обама. През 2013 година Доналд Тръмп изрично похвали книгата за Обама, но сега на прицела на Удуърд е самият той.

Разследващият журналист разкрива редица случаи на импулсивни идеи на американския президент, отклонявани от неговите сътрудници. Така например през април миналата година след химическа атака над цивилни в Сирия Тръмп поискал от шефа на Пентагона Джеймс Матис

да ликвидира физически сирийския президент Башар Асад

В началото на тази година непосредствено след поредните ядрени опити на Пхенян Тръмп попитал Съвета за национална сигурност защо е нужно САЩ да поддържат скъпоструващото си военно присъствие на Корейския полуостров. Министърът на отбраната Джеймс Матис отговорил, че американските войски са в региона, за да предотвратят трета световна война, а зад гърба му споделил, че умственият капацитет на Тръмп е като на петокласник.

В новата си книга символът на разследващата журналистика описва администрацията на Белия дом като ужасно токсична и нестабилна, където малко служители зачитат президента.

Боб Удуърд твърди, че сътрудниците на Тръмп не само игнорират някои от нарежданията му, но отчасти дори ги саботират.

Като пример за подобен случай Удуърд описва случка, при която бившият икономически съветник на Белия дом Гари Коун

се погрижил умишлено няколко документа да изчезнат

от бюрото на Доналд Тръмп, за да защити търговските сделки и националната сигурност на страната.

Всъщност това бил проект, чрез който Вашингтон трябвало да се оттегли от търговско споразумение с Южна Корея. По този начин стари помощници на Тръмп биха подкопали национална програма за сигурност, свързана със способността за откриване на севернокорейско изстрелване на ракети за седем секунди.

Всъщност от самото начало Удуърд описва Тръмп като обсебен от идеята за връщане на американските военни от Южна Корея.

Авторът твърди още, че част от министрите изпитват към Тръмп единствено презрение. Шефът на президентския кабинет Джон Кели дори казал пред колеги, че Тръмп е "идиот". "Изобщо нямам представа какво правим тук.

Това е най-лошата работа, която някога съм имал", добавил Кели. Според него било безсмислено да се опитваш да убедиш президента в каквото и да било, той просто бил "извън контрол".

Според оценката на предшественика на Кели - Рейнс Прибъс, спалнята на президента, където Тръмп гледа кабелна телевизия и пише прочутите си коментари в туитър, била

"работилницата на дявола"

От своя страна Тръмп нарекъл шефа на кабинета си "малък плъх".

Друг интересен случай в книгата е опитът на Доналд Тръмп да разпали конфликт със Северна Корея чрез съобщение в туитър.

"В този туит, който в крайна сметка не е публикувал, Тръмп е смятал да нареди да бъдат прибрани в САЩ семействата на базираните в Южна Корея около 28 500 американски военни - заяви Боб Удуърд в интервю за Си Би Ес. - Такава мярка е щяла неминуемо да бъде интерпретирана от Пхенян като

сигнал за предстоящо нападение на американските сили."

Особено деликатен е анекдот за бившия адвокат на Тръмп Джон Доуд, който след един пробен разпит настойчиво посъветвал президента да не дава показания пред извънредния следовател Робърт Милър по така наречената руска афера. "Не мога просто да скръстя ръце и да го гледам как седи там като идиот", казал адвокатът.

Всъщност точно това разследване е постоянен източник на тревога за Доналд Тръмп и неговите адвокати.

Оказва се, че американският президент многократно се е противопоставял и обиждал бившия директор на ФБР Джеймс Б. Комей, след което избухнал в гняв и близо половин час бил зает с това да обяснява, че "руската афера" е "измама".

Интересното в случая е, че заради опасенията на адвоката му Доуд Тръмп да даде лъжливи показания

той урежда друг човек, на име Секулов,

който да отговори на въпросите на Комей.

"Отговорът на Секулов беше класическият Тръмп - разказва Удуърд. - Отговорът му се изчерпа с противоречия, измислени неща, гняв. Отлично представяне. Перфектен Тръмп."

Въпреки това притесненията на американския президент за развитието на "руската афера" не свършват. Проблемът е решен със

заповед на Тръмп всичко да бъде прекратено,

която е връчена от Джон Доуд на следователя Милър.

Адвокатът казва на Робърт Милър, че президентът "няма време за подобни разпити, защото е зает с това да жонглира новата си работа".

За разлика от предишните книги срещу Тръмп тази е способна да го свали от власт, смятат критици.

Източниците за тези истории не са посочени, но авторът им Боб Удуърд се ползва с голям авторитет още от началото на 70-те години на миналия век, когато отразяваше скандала "Уотъргейт". Боб Удуърд е известен и с критичните си книги за двамата президенти, управлявали непосредствено преди Тръмп - Джордж Буш-младши и Барак Обама.

Доналд Тръмп побърза да осъди произведението на журналиста като

една "голяма измама",

а много от американците му повярваха. На това Удуърд отговори, че обществеността "подценява колко сериозна" е ситуацията в Белия дом.

Сега Тръмп и Белият дом се опитват да дискредитират и книгата на Боб Удуърд, и самия него.

"На Удуърд невинаги може да се вярва - отвърна на удара Тръмп. - Някои цитати са измислени.

Той е демократ и затова не беше учудващо, че публикува книгата си малко преди изборите за Конгреса през ноември."

Тръмп разпространи и декларации на Матис, Кели и на своята говорителка Сара Сандърс, които опровергават приписваните им думи. Матис публикува и отделно писмо, в което твърди, че не е изричал такива слова за президента.

Малко вероятно е Тръмп

да успее да подкопае доверието

в Боб Удуърд, който отдавна се е превърнал в институция в журналистиката.

Четете още:

Журналистът Боб Удуърд: Тръмп за малко не е предизвикал война със Северна Корея

Тръмп бесен, търси предател в Белия дом (Обзор)