Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Имитира, че има щастливо семейство, но през 2014 г. признава, че е разведен с Ирина.

Голямата му дъщеря Анна купува жилище в Санкт Петербург за около 1,4 млн. евро за 25-ата си годишнина.

Бил предпочетен, защото не изразявал собственото си мнение.

Преизбраният убедително на първия тур кмет на Москва Сергей Собянин пази в дълбока тайна личния си живот. Медиите дълго време вярват на легендата, която той поддържа - че живее в хармония и щастие с жена си. Докато през 2014 г. публично признава, че се е развел със съпругата си Ирина след 28 г. брак.

Причината остава неизвестна за пресата, но двамата запазват приятелските си отношения. Собянин има две дъщери - Олга и Анна. По-голямата му дъщеря Анна е завършила художествена академия и живее в Санкт Петербург.

През 2017 г. съдебни изпълнители запечатаха апартамента й и месец след това й го върнаха. Жилището според руските медии е 200 квадрата и младата Собянина го купила за 25-ата си годишнина. Пазарната му цена тогава

била приблизително 116 млн. рубли

(1,4 млн. евро).

Сестра й Олга живее в Москва в апартамента, който баща й придобива като шеф на администрацията на президента, непритежаващ жилище в Москва, пише руският сайт "Инфокс".

Собянин е с юридическо и инженерно образование. Произхожда от род на уралски казаци. Медиите в Москва твърдят, че е дипломатичен и винаги се опитвал да уталожи споровете, бил почти без собствено мнение.

Кметът е близък до Владимир Путин. Смята се, че заедно с Дмитрий Медведев са най-добрите му приятели.

През 2008 г. Собянин организира цялата предизборна кандидат президентска кампания на Медведев. В сегашните избори за кмет получава подкрепата и на двамата първи мъже в битката за Москва.

"В телефонен разговор президентът на Русия Владимир Путин е поздравил Сергей Собянин за победата на изборите за кмет в Москва", поясниха от президентската администрация.

Смята се, че и днес Москва се управлява директно от Собянин, но индиректно - лично от Путин. Според анализатори между Путин, Медведев и Собянин има тясна връзка.

След края на изборите за кмет на руската столица започнаха да се появяват и теории, че Собянин може да стане следващият президент на Русия. Путин и Медведев все още не са се разбрали кой от тях ще бъде кандидат на президентските избори след две години.

Във версията, че може да не е нито един от двамата, а техен приближен човек, се споменава именно името на кмета на Москва.

"Ние организирахме най-честните и най-откритите избори в историята на Москва. От всеки глас, от всеки столичанин зависи бъдещето на нашия любим град”, заяви Собянин след публикуването на резултатите.

Действащият кмет на Москва е получил 1 165 000 гласа. Собянин е един от лидерите на управляващата партия "Единна Русия".

Кметът на Москва е начело на руската столица от 2010 година. Той заема поста, след като легендарният Юрий Лужков е уволнен заради съмнения в корупция. Собянин е назначен лично от тогавашния президент Дмитрий Медведев.

На сегашните избори конкуренцията на Собянин просто липсва. От година насам медийното отразяване е в полза на Собянин.

Според анализатори той е представян като категоричен победител, което е накарало голяма част от хората просто да не гласуват. Избирателната активност на тези избори е малко над 30 процента.

Липсата на конкуренция също е причина за успеха на Собянин. Нито един от кандидатите не успява да изпъкне. Избраният на второ място кандидат на руските комунисти Вадим Кумин получава едва 10% от московчани, а всички останали имат под 2%.

Преди началото на изборите единствената заплаха за несменяемия кмет на Москва, бе в лицето на известния опозиционен лидер Алексей Навални. Той обаче беше тотално изключен от надпреварата, след като му бе издадена присъда от 30 дни затвор за организиран през януари протест. Популярната версия е, че издаването на присъдата нарочно е забавено, за да не може Навални да участва на изборите. През 2013 г. опозиционерът спечели една трета от вота и за ужас на партията "Единна Русия" за малко не стана кмет на Москва.

Изборите бяха проведени на фона на мащабни протести, предизвикани от идеята за нова пенсионна реформа. Това е и една от причините за ниската избирателна активност.

Победителят Сергей Собянин е известна личност в медийното пространство на Русия. Кметът на Москва обича да се появява на всякакви значими събития. Смята се, че Собянин е много близък и с президента, и с премиера на Русия.

През годините роденият в Сибир кмет успява да се издигне благодарение на Путин от губернатор на Тюменска област до управител на президентската администрация и заместник министър-председател.