Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Георги Доков дойде свободен в Пловдивския апелативен съд, но в залата бе арестуван.
Георги Доков дойде свободен в Пловдивския апелативен съд, но в залата бе арестуван.

- Георги Доков налетял върху момчето, докато то чакало приятелите си на тревата до шосето

- Имало опасност пак да седне почерпен зад волана, затова апелативните магистрати в Пловдив промениха гаранцията от 10 000 лв. в задържане под стража

- Може да получи до 15 г.затвор

Белезници щракнаха на ръцете на надзирателя от пазарджишкия затвор Георги Доков, веднага след като апелативният съд в Пловдив промени гаранцията от 10 хил. лв. в задържане под стража. Той е обвинен за смъртта на 16-годишния велосипедист Станислав Стоянов, когото прегазил с опела си на 30 август на пътя между селата Сарая и Ивайло.

В залата стана ясно, че на фаталната дата Доков пътувал към съседно село, за да си търси домати. Пред разследващите заявил, че е изпил само една ракия. Алкохолната му проба от 1,58 промила обаче показва, че количеството е било по-голямо.

Тежкият инцидент става около 20,30 ч на изключително прав участък. Към този час група от петима тийнейджъри с велосипеди се прибират към родното си село Ивайло, след като са играли футбол в Сарая. Светослав е бил пръв в колоната от момчета и спрял на тревата до шосето да изчака приятелите си. Момчето било встрани от пътя с колелото си, свидетелстват очевидци, когато управляваният от пияния 46-годишен надзирател Георги Доков опел връхлита и го помита.

Оцелелите момчета обяснили, че преди трагедията

видели как

водачът на опела

криволичел

и минавал от едното платно в другото.

“Вярно е, че Доков му е оказал помощ, държал го е, но той е починал в ръцете му от удара”, каза прокурорът Божидарка Попова. По думите ѝ няма доказателства Доков да е бил засечен от друг автомобил, както твърди, и по тази причина да е блъснал колоездача.

Тя подчерта, че надзирателят е с 9 наказателни постановления за нарушаване на закона за движение, но според адвоката му Георги Кърпаров те са били преди 10-12 г. и са изтекли.

“Как така наказателните постановления са изтекли по давност?”, попита съдия Веселин Ганев. На негов въпрос “Защо пихте онзи ден?” Доков отговори: “Просто така стана”.

“На България не ѝ трябва война. Хората умират на пътя вследствие на това, че правилата за движение не се спазват”, каза прокурорът Божидарка Попова, като поиска най-тежката мярка за неотклонение.

Защитникът на надзирателя пък настоя той да остане на свобода. “Общественото мнение към него е негативно, но съдът в Пазарджик намери смелост да му се противопостави”, посочи адвокат Кърпаров.

Пред полицаите Доков заявява, че не е видял децата с колелата в настъпващата тъмнина и е натиснал спирачката на колата едва след като е блъснал едно от тях. Според разследващи

цяло чудо е,

че колата не е

помела още две

момчета

Фрапираща подробност е, че до последно Георги Доков е криел от полицаите, че е надзирател в затвора.

Той признал за това, едва след като бил задържан. На 31 август от Министерството на правосъдието съобщиха, че веднага след като са били уведомени за катастрофата, предизвикана от пияния им служител, той е бил отстранен от длъжност и срещу него е образувано дисциплинарно производство.

На 3 септември окръжният съд в Пазарджик освободи срещу гаранция от 10 хиляди лв. надзирателя Доков, въпреки че по повдигнатите му обвинения законът предвижда наказание от 3 до 15 г. лишаване от свобода. Съдия Ирина Джунева обясни освобождаването му под гаранция с мотивите, че той няма да се укрие и да извърши друго престъпление.

Съдът игнорира изявлението на прокуратурата, че надзирателят има 9 регистрирани нарушения на пътния закон с мотив, че 8 от тях са направени до 2012 г. Прокурорът по делото Димитрия Ганчева обаче обжалва определението на пазарджишкия съд за освобождаване на Доков под гаранция пред апелативните магистрати в Пловдив.

По време на заседанието на съда в Пазарджик близки и роднини на убитото дете в съдебната зала няма. Само два дни по-късно обаче повече от 100 деца, съученици и приятели на убития Станислав,

протестираха

пред съда в

Пазарджик срещу

освобождаването

под гаранция

на виновника за тежката катастрофа. Към протеста спонтанно се присъединиха и десетки майки с детски колички и малките си рожби, жители на града. Много от децата носеха снимка на убития си приятел. “До живот” и “Убиецът в затвора” скандираха непълнолетните протестиращи и надуваха свирки.

“Много е страшно, когато деца искат справедливост за убито дете”, промълви млада жена с детска количка и се разплака. Протестиращите ученици споделиха, че убитият на пътя Станислав тази година е трябвало да бъде в 10-и клас в СОУ “Г. Брегов” в Пазарджик.

Жители на Сарая разказват, че Георги Доков бил свестен и работлив човек, но често посягал към чашката. Неколкократно катастрофирал пиян с колата си, но някак си се оправял без да му вземат шофьорската книжка.

Съдията Веселин Ганев от Пловдивския апелативен съд обаче прати Доков зад решетките с мотива, че е извършил тежко престъпление и има опасност пак да седне зад волана почерпен. Решението е окончателно ине подлежи на обжалване.

Съученици на Станислав протестираха пред съда в Пазарджик.
Съученици на Станислав протестираха пред съда в Пазарджик.