Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вълчо Арабаджиев (вдясно) върви към апелативния спецсъд със сестра си Александра, преди да бъде върнат зад решетките.
Вълчо Арабаджиев (вдясно) върви към апелативния спецсъд със сестра си Александра, преди да бъде върнат зад решетките.

Прокурор: Източили са от хазната над 9 млн. лв. от фиктивни сделки

Хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви ще се приберат сами у нас до няколко дни, заяви адвокатът им Илиян Василев в апелативния спецсъд вчера. Защитникът намекна, че издирваните от Интерпол бизнесмени са готови да се предадат.

Близо 3 часа по-късно апелативните съдии върнаха в ареста сина на Арабаджиеви - Вълчо. Адвокат Василев не уточни къде са майка му и баща му. Посочи само, че съпрузите чакали да се извървят опашките от “чистокръвни германци” по границата. По данни на разследващите Арабаджиеви още са във Франция. “Адвокат Василев каза, че ще дойдат до няколко дни, но не каза от кой ден да броим”, коментира прокурор Кирил Пейчинов.

В напрегнато заседание трима прокурори убедиха съдиите Даниела Росенова, Димчо Георгиев и Веселина Вълева, предоставяйки им 47 тома нови доказателства, че Вълчо Арабаджиев трябва да бъде върнат зад решетките заради обвинението срещу него за пране на пари. В началото на септември 21-годишният Вълчо бе пуснат на свобода срещу 20 хил. лв. гаранция.

Апелативните съдии обаче не се съгласиха с решението на предната инстанция и приеха тезата на прокуратурата, че Вълчо е държал 5,4 млн. лв. в три касети в трезор на банка, за които е предполагал, че са от укрити данъци от фирмата “Виктория груп корпорейшън”. Прокуратурата има данни, че тя се управлява от Ветко и Маринела Арабаджиеви.

“Не е сериозно да се приеме, че Вълчо Арабаджиев не бил запознат как са действали фирмите на родителите му”, обяви съдия Росенова.

Бандеролите на пачките от касетите в трезора на Вълчо били на банка, в която семейството му нямало открита сметка, каза прокурор Пламен Марков в отговор на адвокат Василев, че иззетите 5,4 млн. лв. са законни лични доходи на Арабаджиеви.

Съдът върна в ареста и двете счетоводителки Ромелия Кирилова и Елена Караянева, които по-рано също бяха пуснати срещу гаранции от по 20 000 лв. Двете жени са обвинени като членове на група за укриване на данъци. В нея влизат още Ветко и Маринела Арабаджиеви и Станислав Серафимов, който също се издирва, каза прокурор Пейчинов. Според него има доказателства, че са източени над 9 млн. лв. ДДС от фиктивни сделки на контролираните от Арабаджиеви фирми “Виктория груп корпорейшън” и “Захарен комбинат Пловдив”.

“Кирилова и Караянева са намирали не само хора, които да изпълняват поръчките им, но и документи, с които създават “кухи фирми”, обяви съдът. Имало данни, че групатата е действала от 2017 г., а не от 2013-а, както твърди прокуратурата.

Според магистратите, ако Вълчо Арабаджиев, Кирилова и Караянева останат на свобода, има риск да попречат на прокуратурата да стигне докрай в разследването.

Сестрата на Вълчо плаче, прегръща го

“Не съм имал представа, че извършвам престъпление”, каза в своя защита пред апелативния спецсъд Вълчо Арабаджиев, преди магистратите да го върнат зад решетките.

Младежът поиска по-лека мярка за неотклоние от наложената му на 2 септември 20 хил. лв. гаранция.

Най-тежко новината за повторния арест на младия Вълчо прие сестра му Александра Арабаджиева, бившата жена на сина на бизнесмена Миню Стайков - Стайко. Тя прегръщаше брат си и плачеше, преди съдебните охранители да му сложат белезници и да го отведат в ареста. Да подкрепят Арабаджиев в съда дойдоха и десетина негови приятели и близки.