Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Допълнително задължитело здравно осигуряване и пропорционално доплащане от страна на пациента. Тези две идеи за здравноосигурителн модел е представил в понеделник здравният министър Кирил Ананиев на среща със съсловните организации на лекарите, зъболекарите, фармацевтите и асоциираните медицински специалисти. В нея са участвали и зам.-здравният мнистър Жени Начева и управителят на здравната каса д-р Дечо Дечев.

Размерът на допълнителната осигуровка не е уточнен. Обсъждат се два варианта – 2% върху дохода или 12 лева са всеки осигурен, посочва от Център за защита правата в здравеопазването.

В идеите за нов модел отпадат съсловните организации като участници в определянето на цените на медицинската помощ, т.е. няма да се сключват рамкови договори, защото цените щели да се определят от здравния министър.

Държавните и общинските болници нямало да се затварят, но щели да се преобразуват по модел на БДЖ. Днес министър Ананиев ще се срещне с представителие на сдруженията на тези болници.

Новият здравноосигурителен модел трябваше да бъде представен в края на юни, но това така и не се случи. Малко след този срок, министър Ананиев обяви, че готви не един, а два варианта за нов модел и ще ги представи в края на юли, което също не се случи. Официалното им представяне ще бъде на кръгла маса в края на този месец.

Наред с тези промени, Националната здравноосигурителна каса готвела промяна в нормативната уредба, според която лекарствата за онкологични заболявания ще бъдат включени в цената на клиничната пътека. Така водещи за предписването на терапията ще станат финансовите, а не медицинските показания. Ако промяната стане факт, пациентите ще останат на най-евтината терапия, която обаче не винаги е ефективна.