Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Ангел Кънев
Прокурор Ангел Кънев

Подозирали бизнесмена и сина му за втора нелегална фабрика за цигари в Ихтиман, но съдия не разрешил подслушване

Като млад Миню Стайков е бил осъждан 4 пъти за престъпления против собствеността. Сега обаче досието му е вече чисто, обяви вчера прокурорът Ангел Кънев в спецсъда. “Тези присъди са произнасяни преди 39 г., когато режимът в България бе съвсем друг”, отвърна бизнесменът, намеквайки, че тогава се е чувствал като дисидент.

Бизнесменът и синът му Стайко Стайков са били заподозрени, че освен с нелегалната фабрика за цигари в Карнобат са свързани и с друга в Ихтиман, стана ясно от думите на прокурор Кънев. Съдия обаче не е дал разрешение на прокуратурата да ги подслушват, възрази срещу Кънев адвокатът на Миню Стайков - Лъчезар Таков.

ЛЪЧЕЗАР ТАКОВ
ЛЪЧЕЗАР ТАКОВ

Каква е била ролята на баща и син Стайкови в цигарената фабрика в Ихтиман - не стана ясно. Затова и вероятно

те нямат

обвинения за нея

Миню Стайков, шуреят му Белун Хазърбасанов и синът на карнобатския кмет - Иван Димитров, се изправиха пред спецсъда по искане на прокуратурата за постоянни арести.

Фотографи и оператори не бяха допуснати да снимат в залата по молба на тримата обвиняеми.

Те са подведени под отговорност за участие в престъпна група, която разпространявала цигари без бандерол, извършвала данъчни престъпления и пране на пари. Съдия Пламен Евгениев намери улики срещу тримата, че са участвали в престъпната група, и ги остави за постоянно зад решетките.

Групата е 8-членна. Петима се издирват, сред тях и синът на Миню Стайков - Стайко.

Според прокуратурата едно от доказателствата срещу Миню Стайков е товарно ремарке с цигари, открито във фабриката в Карнобат. То било собственост на Кичка Хазърбасанова, майка на шурея на Стайков Белун Хазърбасанов, обясни прокурор Кънев.

Сградата, в която фабриката произвеждала цигари, била собственост на Иван Димитров. Според обвинението той контролирал производството на цигарите. Освен това

плащал и

заплатите на

пазачите,

които били на трудови договори в негова фирма.

Другото обвинение срещу Стайков е, че ощетил хазната, защото не плащал данъци като управител и собственик на фирмата за производство на брашно “Топаз мел”. Разследващите все още уточняват какви са размерите на щетите.

Освен това според прокуратурата Миню Стайков източил и 1 016 139 лв. ДДС. Като доказателство за това прокурор Петър Белчев посочи счетоводни документи от “Топаз мел”, според които компанията доставяла брашно на румънски дружества. Съдът обяви, че доказателства по тези обвинения срещу Стайков няма.

Адвокат Таков смята, че клиентът му е пришит към делото, защото е от Карнобат и е най-известният индустриалец в района.

Таков представи Стайков и като най-големия работодател в Карнобатско, в неговите фирми работели над 3000 души. “Годишният оборот на “Топаз мел” е 100 млн. лв.”, каза още Таков.