Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Съдиите, които гледат делата за царските имоти, са или страхливи, или корумпирани

Преди царят да стане премиер, никой не каза и дума за имотите му, но като видяха, че не им играе номерата на партиите - проблем!

Борисов може и трябва да спре тази гавра - да нареди държавата да оттегли исковете, а парламентът да приеме закон за царските имоти

Ако дворците във “Врана” бяха държавни, в архивите трябваше да има поне един 

документ - решение или закон, който да разрешава и регулира строежа им

Ако казусът с царските имоти отиде в САЩ по закона “Магнитски”, ще има тежки последици

700 хиляди хонорар на адвокатите на държавата ще трябва да се плати от данъкоплатците

- Г-н Каролев, преди дни във “Врана” се събрахте тайно заради решението на съда, че дворецът не е на царя, а на държавата. Какво наложи сбирката?

- Нищо тайно нямаше. Събрахме се хора, които милеем за царя. Всеки да каже какво мисли и с какво може да помогне в тази ситуация. Защото това решение на съда премина всякакви граници. Този състав на съда, тази тричленка, си затвори очите пред над 500 документа, представени от защитата на наследниците на царете от Третото българско царство. Използвам този термин, защото Симеон II и сестра му не са единствени наследници, те имат братовчеди в чужбина, които са дали пълномощно на царя.

Та по това дело защитата е представила над 500 документа. Голяма част са от периода 1886-1915 г., когато цар Фердинанд купува от стотици селяни от Горубляне, Герман, Казичене, Горни и Долни Лозен различни недвижими имоти, частни ливади. За това има продавателни записи, нотариални актове, крепостни актове - по онова време тези 3 документа са били основание за собственост. Най-големият имот е чифликът на хаджи Боне Петров, който фалира и земите му се продават на търг от Върховния съд на д-р Никола Странски - придворния лекар на царя, който плаща около 50 хиляди златни лева. Нотариалният акт за този чифлик е на името на Фердинанд и няма нищо общо с Интендантството. Да, във “Врана” действително има няколко имотчета, за които нотариалните актове наистина са издадени на Интендантството. Но те не са и 10% от общата територия и нямат нищо общо с двата двореца. И понеже още от първото решение за “Кричим” съдът е взел решение, че Интендантството е държавна институция, оттук нататък всеки съд прави копи-пейст и цитира това решение.

- Нали тази разпоредба в ГПК вече не е в сила?

- Явно е в сила, защото и сега съдът ясно казва, че Интендантството е държавна институция, поради което се произнася в полза на държавата. И се позовава на нотариален акт от 1928 г., когато политици отново правят проблеми на цар Борис III и негови противници се опитват да извадят нотариален акт на абсолютно всички имоти, свързани с имението “Врана”. Такъв нотариален акт е написан, но никога не е подписан от нотариус. Т.е. той е невалиден. Позовавайки се именно на този нотариален акт и твърдейки, че Интендантството е държавна институция, съдът не гледа нито един друг документ. Той не приема въобще другите документи.

- Това е тежко обвинение към съда.

- Меко казано тежко обвинение! Съдиите, които гледат делата за царските имоти, са или страхливи и ги е страх от натиск на политици, или корумпирани, или и двете. Те си затварят очите! Готов съм да ме дадат на съд. Тогава аз ще им задавам въпроси. Ще ги попитам например: Защо не сте обърнали внимание на пълномощно от 1902 г., когато княз Фердинанд упълномощава Михаил Златаров, управител на цивилната му листа по това време, да го представлява като физическо лице при сключването на договори от негово име и за негова сметка за покупка или размяна на недвижими имоти във всички споменати вече села? Защо съдът се е направил, че този документ, който му е представен, го няма?

- Кой според вас оказва политически натиск на съда?

- Нямам идея.

- Някой е харесал “Врана” и смята да го вземе с помощта на държавата?

- Не. На първо време не могат да го вземат. Във “Врана” има две големи сгради. В Царство България, за да се построи държавна сграда, се е вземало специално решение. А няма никакъв документ - и съдът, и адвокатите на държавата не са намерили нито един документ или решение, нито закон, с който да е казано - строят се тези два двореца. То няма и как да има такова, защото според Търновската конституция князът (царят) и роднините му нямат право да ползват държавни имоти. В същата тази глава за управлението на държавната собственост в конституцията пише, че държавен имот има право да се ползва (без да се уточни от кого, значи от всеки) със специален закон. И в третата точка в тази глава ясно пише, че държавната собственост се управлява от надлежния министър. Т.е. няма такъв министър, никога не е имало, на нито един от съществуващите министри никога не е възлагано нито да строи тези дворци, за които държавата сега претендира, нито да ги управлява.

- Спорът всъщност е за Интендантството. Как си обяснявате, че толкова години нито един съд не взе под внимание аргументите ви?

- И аз това се чудя. Всички решения, по силата на които бяха върнати наследствените имоти на Фердинанд и Борис, бяха взети 1998, 1999 и 2000 г. Първо бе решението на Конституционния съд с шеф покойния Живко Сталев, наричан патриарх на българското право, и куп юридически светила в състава му. Решението е взето с 12:0, не знам дали има друго такова конституционно мнозинство. След това Иван Костов, който преди това се среща с царя, за да иска още един мандат, даже и той не си затваря очите и решение на МС подкрепя правотата на КС. Мина и през парламента - комисия начело с Александър Джеров единодушно одобри, с едно особено мнение на Янаки Стоилов от БСП. И всъщност, докато царят не стана премиер и докато не мина известно време и стана ясно, че той няма да им играе номерата на сини, червени, зелени, пембени... Нито един човек в България нищо не каза. И изведнъж - проблем!

Пиша огромен материал, в който казвам истината за Интендантството на цивилната листа. С помощта на юристи чета Търновската конституция и закони от архивите. Два пъти ходих да търся Закона за държавния бюджет на Царство България, за 2 различни години - веднъж при Фердинанд, веднъж при Борис III. Търсих дали има закон за Интендантството - няма. Тогава няма как то да е държавна институция, защото в Търновската конституция ясно пише, че държавна институция се създава и управлява със закон.

Второ, навсякъде пише, че държавните институции - техните ръководители се назначават по предложение на царя, но след одобрение от Народното събрание. Никъде няма интендант, който да е минал през Народното събрание. Той винаги е бил назначаван или уволняван от царя. Обикновено е бил много известен лекар, юрист или военен. Т.е. държавата никога не е назначавала никого в Интендантството.

Трето, първоначално Интендантството е било в Държавния дворец - отзад, откъм градинката, където сега има заведение. Понеже не е правилно да е в двореца за представителни цели, Фердинанд казва на интенданта си да купи друга сграда и да го премести. И за това има пълномощно, с което царят праща тогавашния си интендант да участва в търга за къщата на ъгъла на “Московска” и “Париж”, която купува. Не само пълномощното, но и нотариалният акт е на името на Фердинанд. Там се премества Интендантството. Само идиот може да твърди, че в частен имот някой ще настани държавна служба.

- Изяснихте ли си един друг казус - след като по силата на Закона за местното самоуправление и местната администрация от 1991 г. държавата е загубила правото си на собственост върху “Врана”, а от ноември 1999 г. има акт за частна общинска собственост на този имот на Столична община, как така сега именно държавата си го прибира?

- Това е друг абсурд - съдът признава държавата за собственик, при положение че имотът е бил общинска собственост, преди да се върне на царя. Между другото, искам да задам на г-жа Фандъкова, моята съученичка от Руската гимназия, следния въпрос: Първо, това дело е било основно срещу общината, т.е. срещу нас като данъкоплатци. Защо общината не е оспорвала факта, че съдът е признал 800 хил. лева хонорари на адвокатите на държавата, от които около 700 хиляди ще ги плащаме ние, данъкоплатците, ако не падне това решение на съда? Адвокатите, които са наети от държавата, са наложени от покойния проф. Владимир Петров. И ще ви кажа защо той се обърна против царя. Владимир Петров искаше да е водач на листа през 2001 г. и не му се отвори парашутът.

- Той е покойник и не може да се защити, затова нека не говорим за него.

- Мен това не ме интересува. Аз когато умра, лошите неща, които съм правил като жив - пишете ги. Искам да е ясно защо Владимир Петров, покойният професор по право, обърна палачинката - защото му беше отказано да е водач на листа от НДСВ през 2001 г.

Адвокатите на държавата по делото уреждат експертиза, която казва, че царят и другите наследници трябва да платят около 9 млн. лв. за ползването на “Врана” от 2001 до 2011 г., защото този имот може да бъде даден за толкова под наем. Това безумие е обжалвано от адвокатите на царя, но не и от общината. И този път съдът не е могъл да си затвори очите и това се отменя. Но въпреки че се отменя, съдът не намалява хонорара на държавните адвокати, който всъщност е процент от тези близо 9 млн.

- Георги Марков в интервю за “24 часа” каза, че държавата не трябва да се занимава с този казус. Че отнемането на “Врана” от царя спира инвестициите и е неуважение към частната собственост. Подобна теза се е чула и при вас.

- Съгласен съм! Всяко посегателство на частната собственост отблъсква чуждите инвеститори. Особено когато е срещу световна личност като последния цар на българите и бивш премиер.

- Какво решихте на вашата сбирка? Какво ще предприемете?

- Всеки ще говори публично по темата. Ще търсим подкрепа и от чужбина.

- От кого? Известни лица, политици, институции?

- Всеки когото познава. Има различни идеи. Аз мога да кажа моята - всеки ден ще коментирам тази тема. Имам близо 100 хиляди последователи в трите си профила във фейсбук. Ще поствам и на английски. Ще пиша на познати в чужбина. Когато събера достатъчно известни хора от цял свят, ще обявя на стената си във фейсбук кои са и какво са казали.

И искам пак да призова: Г-н Борисов, моля ви, бъдете обективен и честен човек! През 2009 г., когато той стана за първи път премиер, беше въведен мораториумът. Преведено на български, всеки знае, че това е нещо временно. Какъв е този мораториум вече 10 г.?

- Ще правите ли политически акции в България? Говорило се е дори за излезете на протест пред МС?

- Какви политически акции? След толкова години лъжи против царя?

- Лансирахте версията, че по казуса с царя може да се приложи законът “Магнитски” в САЩ. На какво основание?

- Във фейсбук се запознах с българин, който е един от най-известните професори по право в САЩ. Той е заминал от България 1992 г. и няма нищо общо с царя. Този човек чете постовете и понякога ме коментира, казва ми къде греша и затова ми е много полезен. Той ми обърна внимание на закона “Магнитски”. Има адвокатска кантора, която е наета от американска компания по “Магнитски” заради национализация на нейни активи във Венецуела. Защото този закон не е свързан само с Русия, Молдова и Беларус, а от 2016 г. важи за целия свят. В основата му е нарушението на човешките права. А в конституцията на САЩ трите най-важни думи са свобода, равни права и частна собственост. Затова за всеки американски съдия, независимо на кого е политически фен, тези три неща са свещени.

- Сестрата на царя Мария Луиза е американска гражданка...

- Няма нужда да си американски гражданин. Американците точно заради това са го направили този закон - защото са видели, че има случаи, когато местните съдилища са политически мотивирани и нищо не може да се направи.

- И царят и сестра му трябва да се обърнат към съда в САЩ, така ли?

- Не, аз не мога да им кажа към кого да се обърнат. Ще кажа какво трябва да стане и се надявам, че Бойко Борисов този път ще го направи. Това е мое мнение, не съм говорил с царя на тази тема.

Борисов трябва да направи 3 неща:

1. Да нареди на Нанков, докато още е министър, или на следващия, да оттегли исковете на държавата.

2. Да нареди на ГЕРБ да се премахне мораториумът.

3. Ако наистина има нужда от специален закон за реституцията на наследствените имоти на царете Фердинанд и Борис III, макар че според това, което съм чел, няма нужда, защото решенията на КС са задължителни за всички граждански съдилища, но ако има нужда от закон - в парламента има мнозинство на ГЕРБ, има хора, които ги подкрепят, от БСП също ще има такива, които ще гласуват по съвест, убеден съм - да го приемат този закон. Ако това се случи, царят и неговите роднини ще оттеглят исковете си в Страсбург.

Ако не се случи обаче, съм сигурен, че първо в Страсбург, защото това също е съд за правата на човека, царят и неговите роднини ще получат правосъдие и ще се окаже, че са прави. Но съдът в Страсбург не възстановява права. Той ще каже - няколко милиона да платим всички данъкоплатци. От това на депутатите, министрите, премиерите (освен Сакскобургготски) не им пука, защото те няма да си ги извадят от джоба тези пари. Но ако този казус отиде в “Магнитски”, особено след решение на съда в Страсбург, което казва, че има нарушение на човешки права, тогава всички, които са виновни, няма да получат американски визи, няма да работят с американски компании, ако имат активи в чужбина, те ще бъдат конфискувани, ще трябва да работят само с банки, които не работят с американски такива. Простичко казано - ти загубваш достъп до финансовия свят и можеш да си държиш парите само в бурканбанк.

- Царят заяви, че при окончателно решение на съда, с което му вземат “Врана”, ще бъде принуден отново да емигрира.

- Царят никога не е правил толкова емоционално изявление. Защото, ако това решение влезе в сила, представете си какъв абсурд ще е - наследниците на двете най-богати монархически фамилии от XIX и XX век в Европа - Бурбоните и Орлеаните, от една страна, и английско-немско-саксонската, от друга - защото той е роднина с всички тях, а има в България една колиба в Баня. Представяте ли си какъв абсурд е това!

Какво, да отиде да живее в Баня или под наем? Той в Мадрид си има нещо, което наистина прилича на дворец. Не стига, че е оставил цялото си семейство и живее в България. Сега остава да му кажат: Живей в Баня или под наем. Това е абсурд! Това е гавра! Борисов трябва да спре тази гавра. И той лично може да я спре, да не се оправдава с парламента. Борисов контролира ГЕРБ.

Визитка

Роден е на 31 юли 1961 г. във Варна

Завършил УНСС и университета в Алберта, Канада

През 1993 г. започва да работи в областта на инвестиционното банкиране

Управляващ съдружник в Балканска консултантска компания

Преподава управление на инвестиции и проектно финансиране

Консултант е на чуждестранни фирми в България

От 2011 до 2012 г. е общински съветник от квотата на НДСВ

*Интервю на Лиляна Клиси