Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

МИНЮ СТАЙКОВ
МИНЮ СТАЙКОВ

40 данъчни проверки ще дадат отговор дали и колко ДДС е спестено

20 фирми с легален бизнес логистично подпомагали фабриката за нелегални цигари в Карнобат. Те били обвързани помежду си и водели до бизнесмена Миню Стайков и негови приближени, стана ясно от думи на и.ф. шеф на специализираната прокуратура Даниела Начева.

“При разследването установихме, че хора, свързани с фабриката за нелегални цигари, и тези, които заварихме там, са управители и служители във верига от дружества, която се контролира от един от обвиняемите”, разкри прокурорката. Начева не назова поименно шефа на “Винпром Карнобат” Миню Стайков, каквато е обичайната практика заради защитата на личните данни.

Пари, открити при акцията на Специализираната прокуратура. СНИМКА: МВР
Пари, открити при акцията на Специализираната прокуратура. СНИМКА: МВР
Точно чрез обвързаностите между хора и фирми прокурорите стигнали до Стайков, сина му Стайко, брата на жена му Рени - Белун Хазърбасанов, сина на кмета на Карнобат Георги Димитров - Иван и други четирима.

В четвъртък прокуратурата обвини Стайков-баща, шурея му, кметския син и двама на по-ниско ниво.

Стайков-син се издирва с европейска заповед за арест, а двама се търсят у нас, защото не били напускали страната.

Бизнесменът и останалите са разследвани за участие в организирана група за разпространение на акцизни стоки без бандерол, пране на пари и данъчни престъпления. Предприемачът има и обвинение за източване на 1 млн. лв. ДДС. Групата, която засега няма лидер, действала от 2009 г.

Разкриването ѝ обаче станало възможно, след като на 18 юли спецпрокурори и антимафиоти разбили фабриката за нелегални цигари в северната промишлена зона на Карнобат до жп гарата. Тя се намирала в имот, собственост на сина на кмета на града - Иван Димитров.

“Организацията е била изключително конспиративна,

сградата

дори не е

консумирала

еленергия,

Домът на крупния бизнесмен Миню Стайков. СНИМКА: МВР
Домът на крупния бизнесмен Миню Стайков. СНИМКА: МВР
за да не се събуди подозрение”, каза наблюдаващиият прокурор Ангел Кънев. 10-те работници били докарани от бивши съветски републики, предимно Армения. Те живеели във фабриката, където имало кухня, фитнес, спалня. Когато антимафиотите я атакували, чужденците ги нямало. За да няма теч на информация, щом завършел един производствен цикъл, работниците били връщани в родината си. Целта била да не се засичат с другите хора по веригата - шофьор, товарачи и т.н. “Всяко звено е имало организатор”, обясни наблюдаващият прокурор. Машините обаче били в работен режим. Повиканите експерти ги пуснали и те започнали да бълват цигари.

Фабриката

била с ново

оборудване

за над 4 млн.

лв.

“Изключително модерни машини, имаше и два генератора, за да не се прекъсва цикълът”, добави Кънев. За минута се произвеждали 2 хил. цигари, а за 5 дни се пълнел един тир с 1000 мастербокса на стойност 3 700 000 лв. Фабриката работела повече от година.

Според адвоката на сина на кмета на Карнобат Евгений Мосинов обаче акцията имала политически подтекст.

“През 2009 г. Иван Димитров е бил на 27 г. и не е бил собственик на сградата”, каза той. В договора имало клауза, че не може да влиза в помещенията.

Нелегалните цигари се продавали у нас и в държави от Европейския съюз. Институтът в с. Марково сега изследва произхода на тютюна и дали не е по-вреден от стандарта.

По 2 хил. цигари на минута излизали от поточната линия. СНИМКА:МВР
По 2 хил. цигари на минута излизали от поточната линия. СНИМКА:МВР
На 18 юли полицаите заварили във фабриката шофьор на тир, натоварен с цигари, и още няколко човека. Те давали нелогични обяснения. Единият

казал, че

откраднал

тира, за да

подаде ток

на камиона си

“Имахме два пътя - да обвиним тези, които заварихме, или да продължим разследването, за да стигнем до организаторите. Избрахме втория”, каза Даниела Начева.

“След цялостен анализ открихме данни, че се извършват данъчни престъпления”, добави тя. “Проверихме откъде идват машините, изследвахме транзитни вносове от митниците и разбрахме, че става въпрос за много дружества и пране на пари. Така се стигна до най-високото ниво”, обобщи Кънев.

Спецпрокурорите разбрали,че преди години в Софийската градска прокуратура били прекратени две дела за данъчни престъпления, свързани с Миню Стайков. Те поискали главният прокурор да отмени прекратяването им и ги обединили с новото разследване, защото щели да ползват доказателствата, събрани по тях.

40 данъчни ревизии се извършвали в момента на различни дружества и на участниците в групата. Прокурорите имали данни за неплатени данъци през 2008 и 2009 г., но проверките продължавали. Митничари пък изследвали

има ли платен

акциз на 200

съда спирт

в складовете на “Винпром Карнобат” в с. Венец. Претърсени били 38 адреса. Прокурорите намерили в апартамента на собственика на счетоводната къща, която обслужвала основните дружества по веригата, печати на контролирани кухи фирми, дори и на една банка. Човекът бил със средно образование и преди това бил пазач на една от складовите бази на Миню Стайков. “Чистосърдечно призна, че няма експертен потенциал и не разбира от счетоводството”, каза прокурорът.

В дома на Стайков били открити и луксозни коли, но някои от тях се водели на германско дружество. Бизнесменът имал и законни оръжия, но не ги съхранявал правилно.

Предстои ни още много работа, обобщи наблюдаващият прокурор.