Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миню Стайков посреща сина си от ареста през 2013 г.
Миню Стайков посреща сина си от ареста през 2013 г.

Обвиниха алкохолния бос за

пране на пари, данъчни престъпления 

и източване на 1 млн. лв. ДДС,

сина му Стайко го издирват

100 души

цивилни и полицаи в пълна

секретност атакували

Карнобат

Бизнесменът Миню Стайков беше обвинен в четвъртък от спецпрокуратурата в участие в престъпна група за продажба на акцизни стоки без бандерол, данъчни престъпления и пране на пари.

Синът му Стайко е в чужбина и затова засега няма обвинение. Вероятно ще бъде обявен за издирване, въпреки че първоначалната неофициална информация бе, че е сред арестуваните в сряда. Разследващи казаха, че знаят в коя държава е Стайков-младши.

Синът на Миню Стайков - Стайко, напуска ареста през 2013 г., когато бе задържан за източване на ДДС.
Синът на Миню Стайков - Стайко, напуска ареста през 2013 г., когато бе задържан за източване на ДДС.

Обвинение получи и синът на кмета на Карнобат Георги Димитров - Иван Димитров.

37-годишният мъж е собственик на сградата, в която се е намирала разбитата през юли фабрика за нелегални цигари.

Останалите петима са техни приближени - счетоводители и хора, пряко ангажирани в производството и пласмента на незаконните цигари. Трима от задържаните имат и обвинение за държане на акцизни стоки без бандерол.

Миню Стайков ще отговаря и за избягване на плащането на ДДС и възстановяване на

неследващ се

данъчен кредит

в размер на общо

1 016 139 лв.

Заедно с повдигане на обвиненията спецпрокурорите наложиха на алкохолния бос и хората му 72-часов арест.

Най-вероятно Миню Стайков и останалите шестима ще бъдат докарани в специализирания съд в събота. Тогава прокуратурата ще им поиска постоянен арест.

През целия ден

в четвъртък

прокурори

разпитваха

задържаните

и им повдигаха обвинения. Процедурата продължи до късно вечерта. Над 2 часа в сградата на СДВР е бил разпитван собственикът на “Винпром Карнобат”.

Според негови партньори в сряда почти през целия ден е вървяла новината за негов арест, въпреки че той не бил задържан. Арестуван бил едва към 20 часа вечерта.

В сряда сутрин прокурори, следователи, данъчни и униформени влязоха в офисите на бизнесмена в родния му Карнобат и в предприятията му в близките села Венец и Костенец. По същото време претърсвания започнаха и в офисите на Стайков на столичния бул. “Джеймс Баучър”.

Фабриката за производство на нелегални цигари е затворена от 18 юли, когато ГДБОП атакува бившата мандра. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Фабриката за производство на нелегални цигари е затворена от 18 юли, когато ГДБОП атакува бившата мандра. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Осведомени споделят, че над 100 души е била групата от разследващи. Полицията в Карнобат не е била уведомявана за предстоящата акция.

В офисите разследващите намерили златни инвестиционни монети, скъпи бижута и 100 хил. долара в касета.

Разплитането на схемата с нелегалните цигари започнало на 18 юли, когато антимафиоти от ГДБОП атакували след сигнал сграда, някогашна мандра, близо до жп гарата в Карнобат.

В нея открили фабрика за нелегални цигари, чийто производствен цикъл за 5 дни бил 1000 мастербокса. Седмичната печалба от нея била около милион и половина, а месечната - 6 млн. лева.

Работниците били арменци. За да не напускат нелегалната фабрика, в нея имало оборудвани спални, фитнес, кухня.

Жандармерия пази винзавода.
Жандармерия пази винзавода.

Собственик на сградата е синът на кмета на Карнобат.

“Наемателят на

помещенията е

била фирма от

Стара Загора”,

съобщи бащата на Иван - кметът на Карнобат Георги Димитров.

“24 часа” го откри в четвъртък по обед на път за София, където отиваше, за да се види със задържания си син.

Според Димитров помещенията били дадени за складова и производствена дейност преди 2-3 години, но нито той, нито синът му подозирали какво се върши в тях.

“Едва след като разбиха фабриката, разбрахме за какво са използвани помещенията, преди това не сме влизали”, каза кметът на Карнобат.

След акцията на 18 юли постройката е опразнена. Едва в сряда, когато започнали обиските в обектите на алкохолния бос,

кметът разбрал,

че свързват

нелегалната

фабрика за

цигари с

Миню Стайков

Според Димитров договорът за наем не бил сключен между Иван с фирма, собственост на пазача на фабриката. Преди ден се появи информация, че портиерът официално се водел наемател.

Пазачът обаче бил посредникът при плащането на наема от 6 хил. лв. между старозагорската фирма и кметския син. Зам. главният прокурор Иван Гешев намекна, че обикновено практиката била подобни фирми, които развиват незаконна дейност , да се водят на социално слаби хора.

“24 часа” научи, че Иван Димитров ще бъде защитаван от известния бургаски адвокат Евгений Мосинов. Той е съпартиец на Георги Димитров и доскоро бе водач на групата на БСП в общинския съвет на Бургас, която се разпадна, след като червените отстраниха от нея зърнения бос Бенчо Бенчев и останаха четирима.

“Това, че отдава под наем помещение, не го прави престъпник”, бе единственият коментар на Мосинов, който също пътуваше за София за среща с клиента си.

На 27 юли Миню Стайков прехвърля собствеността на “СИС индустрийс”, фирмата зад “Винпром Карнобат”, на Стефан Горинов, един от основателите на фирмата и син на секретарката на Тодор Живков Ангелина Горинова и на Десислава Николова, дългогодишен управител на фирмата и човекът, благодарение на чийто труд се появиха уникалните вина “Фотограф” и “Байсикъл”.

Двете офшорки, които всъщност са собственици - “Нет акуизишън” и “Екуити файнанс”, прехвърлят дела си на Горинов и Николова.