Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Но “златните” дедесарски времена са минало - приходите от този данък растат с 9-10% годишно при 3-4% ръст на БВП

Ние не знаем какви са точно обвиненията срещу семейство Арабаджиеви. Това, което може да се коментира, е каква би трябвало да е причината, за да се намери толкова голям кеш, ако се участва в “ДДС чистене”, за което говори обвинението.

Има различни схеми за ДДС чистене, но данъчните експерти описват най-типичните, при които се минава през кеш. За да успее компания да избегне да плати дължимия ДДС, тя трябва да преведе съответната сума към верига от фирми, които няма да платят ДДС-то. Така наречените липсващи търговци.

Това са фирми,

регистрирани на

социално слаби

лица - роми, наркозависими, възрастни хора и т.н. Съществува още група на така наречените фирми буфери, които затрудняват проследяването на финансовите операции чрез серия от преводи. Тези фирми са упълномощили конкретни лица, които ще изпълнят конкретните банкови операции, които организаторите на схемата ще им посочат.

Фирмите с липсващи търговци

трябва да върнат

парите, като

задържат част

от ДДС-то

Обикновено при чистачите на ДДС това са между 15% и 35%. Връщането трябва да стане в кеш, защото, ако се върнат през банкови преводи, трябва да се докаже произходът на парите, а в случая няма как. Тегленията от своя страна трябва да се направят на малки суми, защото иначе банките са задължени да докладват за рискови операции във връзка със закона за пране на пари.

По тази причина кешът се събира и се чака възможност да се изчисти. Съществуват различни варианти за чистене. Ако говорим за собственост в офшорни зони, може да се предположи, че парите трябва да се прехвърлят физически извън граница и да се преведат на съответните офшорни компании.

Големият проблем е дали обвинението може да докаже престъпление.

Описаната схема

предполага

много участници

в структурата - декларатори, организатори, счетоводители и пр. Опитът показва, че обикновено процеси срещу големи дедесарски босове се провалят, защото някой от участниците на най-високо ниво трябва да свидетелства.

Когато коментираме подобен случай, трябва да кажем, че за разлика от преди имаме чувствително свиване на дедесарските структури. Различните анализи на НАП и на международни компании, които изследват ДДС измамите, показват сериозна промяна в сравнение със “златните времена” като периода 2007-2009 г. Оценките при организираните ДДС измами са, че

намаляването е

от около 1 млрд.

лв. годишно до

около 300-350

млн. лв. (последната оценка е за 2014 г.) Косвен показател, че този процес продължава, са данните за последните 3 години - ДДС приходите растат средно с около 9-10%, при положение че брутният вътрешен продукт на страната расте с 3,5-4%.

Впрочем зам.-прокурорът Иван Гешев заяви, че прокуратурата е започнала разследване в офиси на “Винпром Карнобат” покрай фабриката за цигари в Карнобат. Същевременно той коментира, че разследването ще обхване периода от 2009 до 2018 г. В случая вероятно става дума не за цигари, а за разследване за ДДС измами и укрити доходи.