Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Миню Стайков, съпругата му Рени, Маринела и Ветко Арабаджиеви (от ляво на дясно) на сватбата на децата им Александра и Стайко през 2011 г. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Миню Стайков, съпругата му Рени, Маринела и Ветко Арабаджиеви (от ляво на дясно) на сватбата на децата им Александра и Стайко през 2011 г. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Акция в София, Карнобат и две села. 70 адреса бяха посетени едновременно. Двама зам. главни прокурори координират разследването

Мощни проверки на прокурори, данъчни и митничари разтърсиха две известни български фамилии, които доскоро бяха роднини.

6 дни след като атакува хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви (за тях виж по-долу), спецпрокуратурата удари и бившите им сват и зет - Миню Стайков и сина му Стайко за пране на пари и данъчни престъпления.

Обвинителите са категорични, че двете проверки нямат връзка. От атаката срещу един от най-големите в алкохолния бранш - Миню Стайков, мирише на нелегалната цигарена фабрика, разбита преди 2 месеца в родния му Карнобат.

Точно в 8,30 ч едновременно прокурори, следователи, данъчни и митничари нахлуха в общо 70 офиса, жилища и цехове в София, Карнобат и селата Венец и Костенец, свързани със собственика на “Винпром Карнобат”. Атакувани бяха фирмите “Винпром Карнобат”, ООД, “Сис Индурстрийс” ООД и “Топаз Мел” ООД на столичния бул. “Джеймс Баучър”. Официалното съобщение на прокуратура бе получено във всички медии.

Обвинители уточниха, че са били арестувани Миню Стайков и синът му Стайко.

Бащата бе

задържан

в Карнобат, а

синът му

в дома си в

София

Зад решетките за 24 часа са и десетина души, чиято роля в схемата се изяснява. Партньори на Стайков твърдяха в късните следобедни часове, че той не е задържан. “24 часа” потърси официално потвърждение от прокуратурата.

“Нека се покаже, след като не е арестуван”, пошегува се представител на обвинението. Неофициално се знае, че прокурорите ще искат 72 часа арест за бизнесмена.

Основната версия, по която се работи, е, че чрез легалния си алкохолен бизнес Стайков е изпрал над 70 млн. лв. от производство на нелегални цигари за 2 години.

“Много често прането на пари от нелегалната дейност се извършва чрез легални фирми на едно дружество. Така че един човек, едно дружество, едни пари може да се превъртят от задния в предния джоб, използвайки легалната дейност за легализиране на незаконни доходи”, обобщи зам. главният прокурор и шеф на следствието Борислав Сарафов.

Той пристигна на място в Карнобат.

Жандармерия охранява територията на винзавода в карнобатското село Венец. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Жандармерия охранява територията на винзавода в карнобатското село Венец. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Освен него с акцията е ангажиран и другият заместник на Сотир Цацаров - Иван Гешев. Безпрецедентното включване на двама зам. главни прокурори говори за мащаба на разследването, коментираха магистрати.

Гешев ръководеше екипа в София, а Сарафов във винпрома в Карнобат и в двете съседни села. Разплитането на схемата започнало на 18 юли, когато след сигнал антимафиоти разбиха фабрика за нелегални цигари в Карнобат в бивша мандра. Складът е собственост на Иван Димитров, който е син на кмета на Карнобат Георги Димитров. (Какво каза кметът - виж по-долу)

Според разследващите фабриката за нелегални цигари била изключително модерна. “Може би най-добре оборудваната до момента, която е намирана в България”, обясни зам. главният прокурор Гешев. Производственият ѝ капацитет бил 1000 мастербокса цигари на един цикъл, който приключвал за пет работни дни. “Печалбата е милион и половина лева на седмица по цени на черния пазар, тоест 6 млн. лв. на месец”, изчисли Гешев.

Разследващите са на мнение, че фабриката успяла да произведе стока за близо 70 млн. лв. за две години. Сумата не е окончателна. По оперативна информация тя работела от 2015 г. От прокуратурата отказват да кажат засега къде са пласирани цигарите.

Работниците били

довеждани

от Армения

и се трудели нелегално. “Те не са излизали от фабриката”, обясни Гешев. Причината била да не бият на очи сред местните. В бившата мандра имало спални, кухня, фитнес, “изобщо всички удобства”. Официално наемател се водел социално слаб гражданин.

“При незаконните производства това е традиционна схема - фирмата е или на чужденец, или на социално слаб, който не знае, че е наемател или че има фирма в дадена сграда”, каза Гешев.

При акцията през юли не бил задържан нито един. Причината - антимафиотите от

ГДБОП се

натъкнали само

на работниците

арменци,

шофьор на тир, зареден с хиляда мастербокса цигари, пазач. Както и хора, които били отцепки, тоест пазели камионите на тръгване.

“Интересите на разследването, а всъщност и на държавата предполагат да бъдат хванати едрите риби - тези, които са организатори, ръководители на това нелегално производство”, каза Сарафов.

Затова акцията била стартирана в сряда, когато вече на базата на свидетели и документи били събрани достатъчно доказателства.

“Проверяват се цялостната дейност на търговското дружество и свързаният с него легален бизнес”, каза Сарафов.

Над 50 камиона

с грозде пък

останаха

блокирани пред и

във винзавода

на Стайков в с. Венец вчера, видя екип на “24 часа”. Тези от колите, които бяха влезли в завода преди проверката, нямаха право да напускат.

“От сутринта сме тук, а някои колеги и от предната вечер. Чакаме вече цял ден, никой не ни казва кога ще можем да разтоварим. Губим време и пари от този неочакван престой”, коментира шофьор на камион.

Екип на “24 часа” видя, че нелегалната фабрика за цигари в Карнобат е заключена. Само кучета посрещаха случайните минувачи. “Знаехме, че там става нещо от години, говори се даже, че и синът на кмета е участвал. Навремето това беше мандра”, каза пред наш екип местен жител. На фасадата на сградата още стои надпис от соца “Повече и по-качествени резултати във всичко."

Дарител на фондацията

на Елена Костова, подари

пушка на Георги Първанов,

отказа на БСП да е депутат

Преди сватбата на Александра Арабаджиева и Стайко Стайков през 2011 г. кметът на Карнобат Георги Димитров показва скулптурата, която ще им подари.  СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА
Преди сватбата на Александра Арабаджиева и Стайко Стайков през 2011 г. кметът на Карнобат Георги Димитров показва скулптурата, която ще им подари. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Миню Стайков е един от най-едрите бизнесмени в България.Той е собственик на “Винпром Карнобат” и “Сис Индустрийс”. Притежава вероятно най-големите лозови масиви, негови са още цех за дестилация на спирт и мелница в карнобатското село Церковски.

Компанията е сред дарителите на фондацията “Бъдеще за България” на съпругата на Иван Костов - Елена.

Година по-рано - през 2004 г. президентът Георги Първанов посети официално завода във Венец и получи като подарък ловна карабина лично от Миню Стайков.

В онзи период той е номиниран за депутат от БСП, в която не членува, но Стайков отказва.

През 2004 г. Георги Димитров, дотогава шеф на банков клон в Карнобат, пое винзавода на Стайков. За 2 години “Винпром Карнобат” се превърна в едно от големите предприятия в страната.

По-късно Георги Димитров е лидер на местната организация на БСП, но когато бившият вече президент създава своята нова лява партия АБВ, Димитров е издигнат от нейно име за кмет на Карнобат и печели.

Кметът на Карнобат:

Аз познавам Стайков, но

синът ми - не. Той само

дава помещението под наем

Ако някой е вършил нещо нередно, да си носи отговорността.

За наема си има перфектен договор. Това, че отдаваш

нещо под наем, не те прави престъпник, казва Георги Димитров

Миню Стайков
Миню Стайков

ДИМЧО РАЙКОВ

Фабриката за цигари бе разбита при акция на ГДБОП на 18 юли. Тогава изплува името на сина на карнобатския кмет Георги Димитров - Иван, който бе разпитан и пуснат. Разбра се, че той е отдавал помещението до жп гарата под наем. Пред разследващите той показал цялата документация по договора.

“Има си официален договор за наема, плащат се данъците. Това, че някой е решил да прави нещо нередно в нея, да си носи отговорността”, коментира тогава кметът Димитров, който по време на акцията бе в чужбина.

Нелегалната цигарена фабрика се намира в приватизирана стара мандра. Постройката била закупена от Димитров, но след като станал кмет през 2007 г., той я прехвърлил на сина си. Преди 4 г. Иван започнал бизнес с дървени въглища, но после се отказал, за да не обвинят семейството му, че мърси въздуха. После отдал помещението от 700 кв. м под наем за 6000 лв. на месец с ДДС. “Какво се случва вътре, не е наша отговорност”, казва Георги Димитров. Той твърди, че за последно е влизал в цеха преди 10 г. След акцията вчера му позвънихме отново.

- Арестуван ли е синът ви, г-н кмете?

- Не, само го разпитват.

- Какво е мнението ви по случая?

- Да оставим органите да си свършат работата. Не искам да правя изявления, за да не излезе, че се меся в работата им.

- Подозирали ли сте какво се върши в помещенията, които е отдавал синът ви под наем?

- Не. И през ум не ни е минавало, разговарял съм с него по този въпрос. Ако някой е вършил нещо нередно, да си носи отговорността. За наема си има перфектен договор. Това, че отдаваш нещо под наем, не те прави престъпник.

- Защо не продължихте с производството на дървените въглища?

- В интерес на истината в началото нещата потръгнаха, но чисто от екологични съображения производството бе спряно. Знаете как е, хората веднага щяха да кажат, че мърсим въздуха.

- Как ще се отрази акцията във винпрома? Знае се, че дружеството е сред големите спонсори на общината за важни мероприятия.

- Няма как да не се отрази. С тяхна подкрепа честваме Трифон Зарезан, празника на града. Да не говорим, че 2000 души в Карнобатско работят там. Почти всеки втори от семейство е свързан с дейността на винпрома. Покрай него се засяха много лозя, даже онзи ден разговарях със служител от винпрома, тъй като една жена си продава масива.

- Претърсвания в общината извършвани ли са?

- Не, защо трябва да се правят в общината?!

- С Миню Стайков познавате ли се?

- Че кой не го познава в Карнобат. Там е работата, че аз го познавам, но синът ми Иван не го познава. В нормални отношения сме, но не сме приятели.

- Виждате ли политически подтекст в акцията? Вие сте червен кмет, макар на последните избори да не се кандидатирахте от БСП, а излязохте като независим.

- Никога не съм крил убежденията си, но не виждам политически подтекст в акцията. В края на краищата Иван е реалният собственик на помещенията, не аз. Не може във всяко нещо да се търси политика.

Данъчни в “Маринела”, колите на

фамилията - в жандармерията

След прокуратурата и данъчните започнаха проверки в офисите на Ветко Арабаджиев.

Служителите на НАП бяха и в хотел “Маринела”, където са регистрирани много от дружествата на фамилията. При акцията на прокуратурата в петък там бяха открити милиони в брой. Тогава зам. главният прокурор Иван Гешев каза, че само една от фирмите на Арабаджиеви е внесла в бюджета 1000 вместо 600 000 лв. Разследването няколко дни по-късно показва, че сумата доближава 9 млн. лв. укрит ДДС.

“Възможно е НАП да направи проверки, както и антикорупционната комисия да запорира сумата”, каза Гешев в сряда.

Луксозният автопарк на фамилията Арабаджиеви беше иззет в петък късно вечерта. Разследващите взеха ключовете за колите и ги откараха в двора на жандармерията във Врана.

Ролс-ройсът на Ветко Арабаджиев, бентлито на съпругата му Маринела и джиповете на фамилията ще останат там, докато съдът не ги върне, защото текат проверки с какви пари са купени и какви данъци са плащани за тях.