Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Красимир Каракачанов, Цветан Цветанов, Владислав Горанов и Валери Симеонов слушат как Волен Сидеров представя постигнатото в понеделник вечерта разбирателство в управляващата коалиция.
Красимир Каракачанов, Цветан Цветанов, Владислав Горанов и Валери Симеонов слушат как Волен Сидеров представя постигнатото в понеделник вечерта разбирателство в управляващата коалиция.

Часове след разбирателството при Бойко Борисов нова демонстрация на Волен Сидеров към ВМРО и НФСБ

И трите опции за ремонт на правителството, които са обсъждани до момента, остават отворени поне до понеделник.

Тогава съветът на ГЕРБ и “Обединени патриоти” ще се събере отново, за да обсъди всяка една от поисканите от премиера Бойко Борисов 3 министерски оставки, както и предложенията му за нови министри.

Вариантите са приемане на оставките на Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски, смяна само на вътрешния и транспортния министър или пък повече рокади, както се закани премиерът. Бойко Борисов още не се бил отказал да ремонтира основно третия си кабинет.

Смените на министри не са били обсъждани на продължилия близо 4 часа коалиционен съвет в понеделник вечерта. Вместо това в кабинета на Борисов на висок тон патриотите и ГЕРБ са изяснявали отношенията помежду си, като повечето атаки били насочени към вицепремиера Валери Симеонов.

След бурния разговор обаче противоречията между него и лидера на “Атака” били туширани, ГЕРБ пък приели да спазят коалиционното споразумение и за всяка оставка да се получи съгласието на патриотите.

“Няма как да заличим обидите и острите думи, но решихме вече да не си правим проблеми”, обобщи след вечерното заседание Волен Сидеров. Напрежението обаче продължи и във вторник, след като той не изчете от трибуната на НС декларацията на групата за старта на политическия сезон и напусна предсрочно парламента. Близки до него депутати обясниха, че е засегнат, защото не е получил от ВМРО и НФСБ безусловна подкрепа за шефския пост в групата.

“Премиерът прие оставките, но не сме стартирали процедурата”, каза пък лидерът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов.

“В понеделник ще има коалиционен съвет, където ще се говори персонално по оставките. Това не е даване на заден, а спазване на коалиционното споразумение, обясни Цветанов. Той предупреди, че смени ще има и категорично отхвърли варианта да е новият вътрешен министър.

Кметове и патриоти продължават да настояват регионалния министър Николай Нанков да остане на поста.

Оставката му няма да помогне за решаването на никакъв проблем, заяви зам.-шефът на групата на патриотите Искрен Веселинов. Според него смяната на Нанков имало опасност да забави въвеждането на толсистемата и ВиК проектите на общините.

Цветанов потвърди, че спонтанно половината кметове са застанали зад настоящия строителен министър.

Нинова праща 60 свои депутати сред народа. 20 червени ще са в зала.

Аз от 11 години съм сред хората, отвърна ѝ Цветанов

БСП напуска парламента. 20 червени депутати остават в залата и ще отстояват позициите на партията, останалите излизат и отиват при хората. Това обяви соцлидерката Корнелия Нинова при откриването на новата парламентарна сесия.

“Готови сме да ви чуем. Може да сте по-хубави, по-добри, важно е да сте българи. Протягаме ръка за нов модел на управление на България, който поставя различни ценности”, обърна се соцлидерката задочно към електората. Това мнозинство е изчерпано. Искаме оставката на правителството, край на тази агония, разпускане на парламента и нови избори, категорична бе Нинова.

БСП има 35 депутати в пленарната зала въпреки заявеното от Нинова и това означава неспазване на политическата дисциплина, обяви час по-късно в кулоарите на парламента шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. В БСП има разцепление, коментира той, защото знаел, че решението на соцлидерката не се възприемало от всичките ѝ депутати.

Той нарече популизъм намерението на БСП да тръгне сред народа и се усъмни, че червените имат проблем с комуникацията с хората. От 11 г. се занимавам с политика и няма ден, в който да не съм сред хората, заяви Цветанов. И обясни, че “Нинова е имала възможност да почине повече и сега иска да навакса отсъствието си сред хората”. ГЕРБ е партия на народа и ние винаги сме във връзка с хората, допълни той. И обяви, че 4 дни от седмицата депутатите му са непрекъснато сред хората, чуват проблемите им и ги поставят в НС или пред министрите.

Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов се е хванал за главата, докато слуша речта на соцлидерката Корнелия Нинова за началото на есенната сесия на парламента.
Шефът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов се е хванал за главата, докато слуша речта на соцлидерката Корнелия Нинова за началото на есенната сесия на парламента.