Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Това е част от групата, опитала граждански арест. Вдясно - с брадата, е Вихрен Михайлов.
Това е част от групата, опитала граждански арест. Вдясно - с брадата, е Вихрен Михайлов.

Обектът на нахлуването в министерството на транспорта - Ангел Попов, имал среща по същото време с антимафиоти заради измами в пунктове за технически прегледи на коли

Граждански арест на висш чиновник трябваше да бъде осъществен днес към 13,30 ч. Тв камери щяха да запечат този непознат досега по форма протест в центъра на София, близо до Народния театър, където се намира министерството на транспорта.

Десетина човека опитваха да влязат в министерството на подалия оставка Ивайло Московски с обяснението, че имат среща с корумпирания според тях зам.-министър Ангел Попов.

Водачът на групата се представя пред охраната като Вихрен Михайлов. Мъжът казва, че са повикали полицаи със себе си, за да им съдействат за гражданския арест. Изразява дори учудване, че униформените не го правят.

Представител на полицията опитва да обясни на Михайлов, че редът е първо да си определят и запишат среща с въпросния зам.-министър. “Този, който трябва да ви нареди, ние трябва да го арестуваме”, отговаря му Михайлов.

Върви културен диалог между гражданите и охраната до момента, в който един от тях отваря стъклената врата, която се задейства с дистанционно, и групата хуква по стълбите към фоайето и кабинетите на министъра и неговите заместници. Полицаите успяват да ги изведат.

Защо точно Ангел Попов е обектът за арестуване на десетимата граждани? И кои са те?

Зам.-министърът, който отговаря за автомобилния транспорт и за автомобилната администрация, вижда зад опита за нахлуване интереси на засегнати в бранша.

Малко преди да дойдат протестиращите, Ангел Попов имал среща със служители от ГДБОП, на която са обсъждани съвместни действия срещу опити за измами при технически прегледи и издаването на шофьорски книжки.

Попов дава пример с пункт за технически преглед, който 450 пъти се опитвал да пробие електронната система, в която се отчитат всички прегледи. При проверките с НАП и Икономическа полиция заради нарушения са поставени под особен надзор около 350 пункта за технически преглед, те са 1/3 от всички. Някои са затворени.

Зам.-министърът не се е срещнал досега с групата, дошла да го арестува.

“Ако подадат сигнали за корупция и ги заведат в деловодството, ще извикам МВР, ДАНС, ГДБОП”, обещава Попов. Само че те представяли сигнали от 2013 г. със съмнения за купен изпит за листовки, но тогава не е имало видеонаблюдение. Сигналите са проверявани и от прокуратурата, казват от министерството.

Заради този скандал и с обвинения за корупция в автомобилната администрация Николай Колев-Босия гладува 81 дни с искане за оставка на министър Московски. В деня, в който той подаде оставка заради трагедията край Своге, Босия се захрани.

Вероятно това са хора, които споделят и подкрепят действията на Босия, но няма как да отговарям за неща, случили се преди 5 години, обяснява зам.-министърът.

Някои от служителите видели и бившия шеф на ДАИ Кънчо Димитров, уволнен от Ивайло Московски . Други обаче не потвърдиха.

Групата, опитала гражданския арест, е част от гражданско движение БОЕЦ, което бе известно досега главно чрез своя лидер - видинчанина Георги Георгиев. Последната подкрепена кауза бе гладната стачка на Босия. Пред охраната те се представят като инициативен комитет за борба с корупцията в министерството, който участва в работата на комисията в Народното събрание.

През 2015 г. Георгиев опита да се кандидатира неуспешно за общински съветник във Видин от местната коалиция “Единни за промяна”. Година по-късно - на президентските избори, той е упълномощен представител във Видин на кандидата за президент Татяна Дончева. БОЕЦ застана и зад “каузата” на банкера беглец Цветан Василев.

За водача на групата, влязла в министерството - Вихрен Михайлов, не се знае много. Завършил е психология в Нов български университет. Учил е и се е занимавал и с театрална режисура. Работил е като психолог, инструктор по бойни изкуства и йога, преподавател по керамика, възпитател в SOS-Детски селища, ключар, печатар, дърводелец, градинар, строител, заварчик, санитар.

След неуспеха на гражданския арест камери на две национални телевизии и една неизвестна изчакаха групата пред министерството, за да запишат версията за нахлуването.