Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Григор Григоров, заснет в Софийския окръжен съд миналата седмица.
Григор Григоров, заснет в Софийския окръжен съд миналата седмица.

Над 6300 души се подписали в негова подкрепа

Шофьорът Григор Григоров, който се преобърна с рейс край Своге, тръгва на срещи с психолог, за да преодолее ада на трагедията, в която загинаха 17-има пътници, негови познати.

Софийският апелативен съд отмени домашния арест на Григоров във вторник и го пусна на свобода срещу 2000 лв. гаранция. Магистратите Стефан Илиев, Емилия Колева и Маргаритка Шербанова решиха, че той не е опасен за обществото, тъй като в негова подкрепа са се подписали над 6300 души. Препоръки и писма до съда изпратили директори на училища и детски градини, които са ползвали фирмата на Григоров за екскурзии. Според съда няма риск 59-годишният мъж да се укрие от правосъдието.

Според прокуратурата на 25 август т.г. Григоров навлязъл с автобуса в насрещното, след като не взел десен завой. Блъснал леко 2 коли и пак завил рязко надясно, но минал през мантинелата и рейсът паднал в дерето.

Съдът прие, че има доказателства, че Григоров е виновен за трагедията. Те се съдържали в протокола за оглед на местопроизшествието и свидетелски показания. Според мъж и жена, които се движели с мотопед зад рейса, скоростта му е била 30-40 км/ч.

Заключението на експертизата гласи, че причината за катастрофата е превишена и несъобразена скорост и навлизане в насрещното. Съдиите отбелязаха, че трябва да се уточни дали става дума за превишена с 13 км/ч, или за несъобразената скорост. Не може и двете да са причина, посочи съдът.

Адвокатът на Григор Григоров Христо Ботев изключи версията на прокуратурата пътничка да е разсеяла шофьора преди катастрофата.
Адвокатът на Григор Григоров Христо Ботев изключи версията на прокуратурата пътничка да е разсеяла шофьора преди катастрофата.
Адвокатът на Григоров Христо Ботев изключи версията на прокуратурата, че пътничка разсеяла шофьора, преди рейсът на полети в пропастта. “Действително свидетелка на име Бистра разказва, че е казала на шофьора, когато минат с. Лакатник, да спрат да пият кафе. Това обаче е на 30 км преди мястото на катастрофата”, каза юристът.

При катастрофата пострадаха и 16 пътници, 3-ма от тях са все още с опасност за живота.

60 свидетели разпитани. Разследването за състоянието на пътя продължава

Над 60 свидетели са били разпитани по делото за катастрофата край Своге, назначени са и 22 експертизи, съобщи прокуратурата.

По раследването освен окръжни прокурори от София работят следователи от Националната следствена служба.

Направени били 3 допълнителни огледа на мястото на катастрофата. Очакват се и резултати от експертизи дали състоянието на пътя е допринесло за трагедията, както и сложена ли е била мантинелата по стандарт. От прокуратурата са назначили и експертизи за техническата изправност на автобуса.

Институтът за пътна безопасност излезе с резултати от свое частно разследване за пътя убиец. “От проектирането на ремонта през провеждането му до пускането на пътя - всяка една институция е допуснала грешки”, твърдят от организацията. На опасния завой край Своге нямало сложен знак, а пано с измислено съдържание, което разсейвало шофьорите. Мантинелата била поставена не на 55 см от шосето, както трябвало, а на 20 см.

От прокуратурата казват, че подобни констатации не могат да се ползват в официалното разследване.