Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Инж. Мирослав Мазнев. Кадър ТВ "Европа"
Инж. Мирослав Мазнев. Кадър ТВ "Европа"

От Камарата на строителите остро разкритикуваха изказването на президента Румен Радев след инцидента край Своге, че системата за обществени поръчки в строителния сектор, е порочна и „навсякъде се вихри безнаказаност“, съобщи ТВ "Европа".

„За съжаление един такъв трагичен инцидент беше използван за политизиране на обстановката, бяха отправени думи, които обидиха целия сектор, в които се внушава, че сектор „Строителство“ по-скоро създава проблем на обществото, а не го гради, което е абсолютно невярна теза. Не трябва да се създава внушението, че хората със своя труд, допринасят за корупцията в тази държава, а за нейното благоразвитие“, заяви инж. Мирослав Мазнев, изпълнителен директор на Камарата на строителите в България.

В строителния сектор работят над 5100 фирми и 200 хиляди души. От бранша подчертаха, че изказвания като това на президента Румен Радев, ще доведат до несигурност в хората и заплаха от отлив на фирми, а ако това се случи – ще бъде пагубно за икономиката.

„Президентската институция е една от най-високите, авторитетна и уважавана от хората институция. И когато от там произлезе политическо говорене, с което не се дават конкретни, ясни доводи за вземане на мерки, а по принцип се хвърля върху една голяма маса от хора, оставя една негативност върху самия строителен процес. Ние искаме президентът или с конкретика да застане и да посочи вината, или да се извини на тези хора, които понесоха една такава обида“, подчерта Мазнев.

Като основен проблем в системата за обществените поръчки, от строителния бранш посочиха необоснованите обжалвания, които бавят една процедура. Според тях трябва да се работи към промени и в ценообразуването на проекта, тъй като към момента на изпълнение стойността му често се разминава с тази, която е била посочена при неговото възлагане.