Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Държава и граждани заедно да запазим патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски”

Ремонтът на патриаршеската катедрала “Св. Александър Невски” ще се случи с помощта на държавата. Инициативата на “24 часа” за дарения от гражданите и бизнеса има за цел да ни направи съпричастни с това дело. До средата на октомври ще бъде ясно и в детайли какво трябва да се ремонтира и подмени, за да се запази конструкцията. Тогава ще бъде готово заданието за техническия проект, по който работят учени от Университета за архитектура, строителство и геодезия (УАСГ). 

Основните проблеми са влагата по стените, цепнатини по купола, течове, които рушат уникалната архитектура и стенописи. За да бъде запазено това духовно и културно наследство, трябват пари. Те са несъизмерими със значението на храма, който е една от най-известните забележителности на София, България и Балканския полуостров, където няма по-голяма и величествена катедрала. Тя е построена е в памет на 200 хил. воини, дали живота си за освобождението на българския народ от турско робство. 

Храм-паметникът “Св. Александър Невски” има ставропигиален статут, т.е. управлява се от Светия синод, а не от Софийската митрополия, на чиято територия се намира.

Там няма приходи от венчавки, кръщенета и други църковни треби. Няма имоти, които да се отдават под наем, няма туристическа такса за вход. В същото време всеки може да намери духовна утеха в храма или поне да се радва на величествената архитектура и красотата вътре. 

Основният камък на катедралата е положен на 19 февруари 1882 г. Заедно с него в основите са поставени и два текста. Единият е гравиран върху метална плочка, а другият е написан на пергамент. В тях се увековечават събитията от 1877-1878 г.

Строителството е завършено през 1912 г. Оттогава са минали 106 г. Колкото и да е здрава и красива една сграда, тя се нуждае от поддръжка. Затова “24 часа” продължава инициативата за намиране на средства, с които символът на православието да възобнови великолепието си. Скоро ще обявим банкова сметка, парите от която ще се събират и дарят открито и прозрачно под контрола на уважавани общественици.