Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

 Разплитането на схемата започнало от видински кухи фирми

“Ветко и Маринела Арабаджиеви имат доказани с данъчни проверки и ревизии 25 милиона лева лични доходи”, обяви адвокат Илиан Василев, който е нает да защитава фамилията.

Маринела и Ветко Арабаджиеви се издирват с европейска заповед за арест
Маринела и Ветко Арабаджиеви се издирват с европейска заповед за арест

Първата му поява бе на неделното съдебно заседание, след което той обяви, че ще обжалва гаранцията от 20 хиляди лева, наложена на Вълчо Арабаджиев-син.

Младият мъж лично е пренесъл в чанта 2,5 млн. евро до банков клон, където имал касети на свое име. Това се разбра в спецсъда, където се решаваше дали наследникът на хотелиерската фамилия и две счетоводителки, близки до семейството, да останат в ареста. Те бяха задържани на 31 август, след като спецпрокуратурата атакува хотелите на Арабаджиеви - “Маринела” в София и “Марица” в Пловдив. При претърсванията бяха открити общо 10 млн. в левове и евро в кутии от обувки, сейфове и куфари.

Арабаджиев-син

е обвинен в

пране на пари

Илиан Василев
Илиан Василев

Счетоводителките Елена Караянева и Ромелия Кирилова пък ще отговарят като част от организирана група за данъчни престъпления. Според прокуратурата другите ѝ членове били хотелиерите Ветко и Маринела Арабаджиеви и Станислав Серафимов.

Арабаджиеви се издирват с европейска заповед за арест. От началото на август те не били в България.

По искане на адвоката Илиан Василев, делото, което започна към 17 ч в неделя, бе засекретено. Така десетките репортери пред зала 5 на спецсъда не успяха да чуят пледоариите на наблюдаващия прокурор Кирил Пейчинов и 2-ма негови колеги. Те говориха около час и половина.Толкова пледираха и адвокатите на тримата обвиняеми. Извън залата останаха и 20-ина приятели и близки на задържаните.

По-късно Илиан Василев призна, че формалната причина да поиска засекретяване била, че има СРС-та. Основно обаче “не искал да се петни името на младежа”.

“Да съсипеш живота на 21-годишно дете, да го сложиш в ареста, само защото трябва

да бъде

третирано

като заложник,

за да се върнат родителите му. Аз съм сигурен, че те час по-скоро ще се върнат”, каза Василев извън залата.

Част от луксозния автопарк на семейство Арабаджиеви
Част от луксозния автопарк на семейство Арабаджиеви

Разплитането на схемата прокурорите започнали миналата година. Първоначално на вниманието на разследващите попаднала група от видинско-ломската общност - социално слаби хора, на чието име се регистрирали кухи фирми за точене на ДДС.

Те били счетоводно обслужвани от Ромелия Кирилова, която е сред задържаните.

“Теоретично е възможно да е знаела, но може и да не е знаела за тези фирми”, каза адвокат Василев.

Ромелия била близка приятелка с Елена Караянева, търговски директор във фирмите на Арабаджиеви. Ромелия започнала работа във фирма, която имала офис в хотел “Маринела”.

В един момент Маринела Арабаджиева позвънила на Караянева и поискала да ѝ намери банкови касети. Караянева обаче била в провинцията при майка си, която била на смъртно легло. Затова потърсила Ромелия да ѝ помогне в намирането на касети.

Счетоводителките се свързали с банкови служители, за да попитат дали младият Вълчо, на чието име щели да се водят касетите, трябва да ги наеме лично, или може и с пълномощно. От банката им казали, че неговото присъствие е задължително. Така Вълчо собственоръчно занесъл 2,5 млн. евро в чанта. В томовете по делото било описано как той слиза от колата с чантата и се отправя към сейфа.

“Сумата е огромна, но това семейство има 10 пъти по толкова и никога не ги е крило”, каза Илиан Василев.

В справка от предварителната проверка било написано, че тези

2,5 млн. евро

са пари с

неизяснен

произход,

вероятно от престъпна дейност.

“Не е ясно доколко Вълчо Арабаджиев е знаел, че парите може да са от престъпна дейност”, обяви обаче съдия Вилислава Ангелова.

Съдия Вилислава Ангелова
Съдия Вилислава Ангелова
Според нея не може да се твърди, че младежът е наясно с дейността на родителите си, защото през повечето време бил извън България. Първо учил в колеж в Швейцария, а после в Лондон. Докато съдът четеше определението си в присъствието на медиите,

младият

Арабаджиев

изглеждаше

видимо

притеснен

“Той е студент по право. Има прекрасен поглед върху това кое е законно и кое не”, контрира прокурорът Кирил Пейчинов.

Съдия Ангелова пусна тримата задържани срещу гаранции от по 20 хил. лв. с мотива, че няма опасност да извършат друго престъпление или да се укрият. Това важи и за Вълчо, който живее в Лондон.

Прокурор Пейчинов заяви, че ще протестира решението пред апелативния спецсъд.

В понеделник пред Нова тв зам. главният прокурор Иван Гешев обясни, че Арабаджиеви се укриват.

Част от откритите пари.
Част от откритите пари.

При претърсванията била намерена екселска таблица от 2008 г. досега, в която били описани невнесените данъци от захарния комбинат в Пловдив. “Тази сума е десетки милиони левове, може да станат и над 100 милиона”, заяви Гешев. Той добави, че откритите 10 млн. били изтеглени от клонове на банки извън София 20 дни преди акцията.

Четете още:

Ветко Арабаджиев е агент на ДС от 1989 г. Под името Стефан, той сътрудничил на МВР Пловдив

Открили над 10 млн. лв. в кутии за обувки и в сейфове при обиските в имотите на семейство Арабаджиеви