Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов гаси пожар в коалицията и през юли. Тогава тримата патриоти и ГЕРБ си обещаха управлението да продължи без сътресения.  СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ
Бойко Борисов гаси пожар в коалицията и през юли. Тогава тримата патриоти и ГЕРБ си обещаха управлението да продължи без сътресения. СНИМКА: ЙОРДАН СИМЕОНОВ

Каракачанов със синя каска опитва да постигне мир между двамата

В задънена улица влезе държавата - след 3 дни съвещания Валери Симеонов обяви, че партията му остава в патриотичния съюз и в управляващата коалиция с ГЕРБ, но два часа по-късно партньорът му Волен Сидеров обяви, че тази няма да стане. И поиска оставката му.

Това стана на влизане в Министерския съвет за инфарктна среща при премиера Бойко Борисов за ремонта на кабинета и съдбата на малката и голямата коалиция.

Тя започна в 18 часа, малко след като министър-председателят се завърна от посещението си в Черна гора. И продължи до късно вечерта. Особено важно бе

решение на

забъркана от

патриотите каша

да се намери

още в

понеделник, защото във вторник есенният политически сезон стартира със заседание на парламента. Бойко Борисов пък заминава на посещение в Израел във вторник и сряда и иска да е сигурен, че нещата няма да излязат извън контрол по време на краткото му отсъствие.

Финансовият министър Владислав Горанов влиза в сградата на Министерския съвет за сбирката.  СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ
Финансовият министър Владислав Горанов влиза в сградата на Министерския съвет за сбирката. СНИМКА: ПИЕР ПЕТРОВ

Освен това пак заради визитата на Борисов правителственото заседание е изтеглено от сряда за вторник. Тъй като обаче премиерът ще разполага с кратко време, преди да излети по обед, се очаква въпросът с оставките на министрите да се решава следващата седмица.

Преди в неочаквана първа точка за коалиционния съвет да се превърне искането на Сидеров за оставка на Симеонов, лидерът на НФСБ бе охладил патоса си от миналата седмица за напускане.

По-рано през деня Валери Симеонов обяви след тридневния размисъл и съвещания на ръководството на партията му, че “България е над всичко” и няма да излиза от управлението. Постави обаче

няколко

условия към

партньорите си

Не даде срок, но посочи, че не можел да чака повече.

Първото условие е коалицията да промени начините на управление и вземането на решения за кадровите смени. “Имаме проблем с коалицията -

имаме

12 оставки.

За мен това

са уволнения

12 случая на уволнения не защото не са си вършили работата”, коментира Симеонов по повод оставките на кадри от управлението от последната година и половина.

Симеонов иска и промяна в управлението на парламентарната група. Не уточни обаче дали това означава смяната на Волен Сидеров, или ще се управлява колективно.

Третото решение на партията е да гласува против оставките на тримата министри - вътрешния Валентин Радев, транспортния Ивайло Московски и регионалния Николай Нанков. Симеонов дори допусна възможността оставките им да не бъдат приети от парламента. Видяхме подобни случаи, каза вицепремиерът.

Симеонов поиска и ускорено изпълнение на заложените в управленската програма задачи - реални реформи в пенсионната система, повишаване на доходите и бързото приемане на 5-те законопроекта на НФСБ, като най-важен бил законът за шума.

Не пожела да каже какъв срок дава на правителството. Но не се ли изпълнят тези условия, отново ще свикат съвет на партията за напускане на коалицията.

Това бе

поредната

заплаха на

Валери Симеонов за раздяла с ГЕРБ и патриотите. Още през ноември той се закани да напусне правителството заради освобождаването на Димитър Главчев като председател на Народното събрание. През юни пък поводът бе, че не среща достатъчна подкрепа за закона за шума. Само месец след това напрежението отново избухна с пълна сила заради Закона за приватизацията и следприватизационния контрол. Тогава той заплаши, че ще “счупи коалицията” - бъдат ли приети промените, НФСБ ще напусне коалицията.

“Свидетели сме на яростен отпор на маргинални групи, насъсквани от опозиционните партии БСП и ДПС, които не желаят провеждането на реални реформи. За всички е ясно, че 10 души, застанали на протест пред МС, са достатъчни за спирането на всеки законопроект”, каза Симеонов. И настоя да не се жертват реформите заради “съмнително поддържане на политически рейтинг чрез показно решаване на проблеми, повдигнати в сутрешни телевизионни блокове и репортажи, или такива, поставени от маргинализирани групи протестиращи, НПО-та и опозицията”.

НФСБ смята също, че законопроектите ѝ са бойкотирани от останалите участници в управлението, и настоява те да ревизират позициите си по тях.

Симеонов обясни, че

Министерството

на туризма е

било обещано

на НФСБ

още при реденото на кабинета, и за пореден път поиска оставката на Николина Ангелкова. Досега не поставил конкретно въпроса за освобождаването ѝ заради европредседателството. “От доста време настоявам за отстраняването на министър Ангелкова, защото смятаме, че тя не е особено полезна в бранша, в който работи. Не може един цял сектор да се управлява в посока обслужване на монополни интереси, реверанси към не особено известни с почтен бизнес фирми”, заяви Симеонов. Според него тя не била подходяща за никой пост, намеквайки, че няма да я подкрепи за бъдеща рокада като транспортен министър. Не ми е детската мечта да оглавявам Министерството на туризма, отвърна Симеонов на въпрос дали той лично ще го поеме.

“Ние не казваме, че ще попречим на ГЕРБ да си сменя министрите, но ще си кажем мнението. Ако ГЕРБ си спечели изборите самостоятелно, да заповяда да си управлява, но така или иначе сме в условия на коалиция, така че нека всички да си спазват задълженията”, заяви още Симеонов.

“Оставка е необходима.

От негова страна

са прекрачени

границите на

изнудването,

на извиването на ръце, топката е в г-н премиера”, реагира обаче Волен Сидеров.

Бившият кумец на Симеонов и настоящ негов коалиционен партньор призова ръководството на ГЕРБ да не мълчи и ако не е съгласно с изявлението му, че има лична диктатура на Борисов, да каже: “Г-н Симеонов, ти лъжеш, грешиш и мамиш хората и си подай оставката”.

С него или без него, коалицията продължава, отсече още Сидеров.

Хората на НФСБ в парламентарната група на патриотите са 8 и при евентуално им излизане от властта ГЕРБ, “Атака” и ВМРО биха останали със 116 души. Но първо, още

не е сигурно,

че депутатите на

Симеонов ще се

разграничат от

управляващите

И второ, Веселин Марешки още миналата седмица декларира, че може да се разчита на неговите 12 депутати от “Воля”. Има и един независим бивш човек на Марешки, а отскоро такъв е и левият земеделец Спас Панчев, отлюспен от БСП с обвинения, че търси консолидация с ГЕРБ.

7-те причини на Каракачанов да я има коалицията

Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов отиде на коалиционния съвет със синя каска
Вицепремиерът и военен министър Красимир Каракачанов отиде на коалиционния съвет със синя каска
Енергията на партиите от “Обединени патриоти” може да носи реални ползи за България и българите, идеята на патриотизма е да обединява, не да разделя, написа вицепремиерът и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов във фейсбук преди решаващия разговор при Бойко Борисов за съдбата на малката и голямата коалиция. И посочи в 7 точки защо формулата да се запази:

1. За пръв път национално мислещите хора имат своето единно представителство и то изведе идеите на патриотизма на качествено ново ниво. Всички ясно трябва да осъзнаем задълженията пред нашите избиратели за реализиране на управленската програма.

2. Категорично съм за възстановяване на диалога без поставяне на предварителни условия.

3. Вина за сегашното напрежение имат всички участници в коалицията и всеки трябва да осъзнае своята, а не да изтъква чуждата. Никой няма права на ментор.

4. Изход има, ако има воля за полагане на усилия и загърбване на личния и партийния егоизъм.

5. Считам, че Съветът на коалицията трябва да се събере възможно най-скоро и да утвърди базисните ѝ политики през следващия политически сезон.

6. Наложително е приемането на Етични правила като част от коалиционното ни споразумение.

7. Всяка от партиите в ОП трябва еднозначно да заяви още в следващите дни желае или не в бъдеще да участва в коалицията при провеждане на избори.

“Това е отговорът ми към всички зададени и незададени въпроси от последните дни. България над всичко”, завършва изявлението си Красимир Каракачанов.

Нанков да остане, очакват кметове. За патриотите отличникът на кабинета

бил невинен за Своге

Николай Нанков
Николай Нанков
Кметове, сред които и червени, комуникират активно помежду си, за да намерят подход към Бойко Борисов и той да остави строителния министър Николай Нанков в правителството.

“Ще настоявам този министър да не бъде пипан.

Той не е отговорен за трагедията в Своге и е сред отличниците на кабинета. Няма да е справедливо да бъде хвърлен на кучетата без вина, преди края на разследването”, мотивира се Каракачанов.

С уговорката, че и тримата министри са на ГЕРБ, вицепремиерът и военен министър обяви, че ще брани до последно само Нанков. Валери Симеонов също предупреди, че НФСБ ще гласува против оставките на Нанков, Мовковски и Радев.

В ГЕРБ се вижда тиха вълна на недоволство най-вече заради Нанков. Отявлени гербери пишат във фейсбук, че се чувстват предадени заради неговата оставка и че не е трябвало Борисов да се поддава на рекета на БСП.

Въпреки натиска премиерът е бил твърд, че оставките ще бъдат гласувани. Самото гласуване в парламента най-вероятно ще е идната седмица.