Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Манфред Вебер
Манфред Вебер

Инженерът от Бавария е сред петимата най-влиятелни политици в Брюксел

Кой ще наследи Жан-Клод Юнкер на поста председател на Европейската комисия? Вече е ясно, че Берлин има амбициите този път начело на Европа в Брюксел да застане германец.

Председателят на парламентарната група на ЕНП в Европарламента Манфред Вебер е с най-големи шансове, още повече че зад него застана и канцлерката Ангела Меркел.

Кой е Манферд Вебер?

Той е само на 46 години, роден е в затънтено селце в Бавария, депутат от баварския Християнсоциален съюз. Човек, който за разлика от повечето си съпартийци подкрепя политиката на Меркел и не по-маловажно за България –

с изявени симпатии

към страната ни

Вебер е ценен високо не само в своята партия, но и сред коалиционни партньори и опозиция заради качеството си да обединява дори и групи с различни политически настроения. Европейската народна партия е все още единна не на последно място и благодарение лично на него. Ако не бе тихата му, но решителна дипломация, класическите християндемократи в нея отдавна щяха да са се сбогували с националконсерваторите от Унгария или пък доста левите белгийци в нея.

Без Вебер в Европарламента не би минал нито един закон, признават дори социалдемократите. Неслучайно той е и член на прочутия клуб Г 5 – групата на най-влиятелните политици в Брюксел. В нея членуват още самият Юнкер, заместникът му Тимерманс, бившият шеф на ЕП Мартин Шулц и лидерът на фракцията на социалдемократите Джани Питела.

А това, че дори социалдемократите и националконсерваторите ценят Вебер, е от изключително значение за шансовете му той да стане следващият шеф на Еврокомисията. Председателят ѝ се предлага от правителствените лидери на страните членки, но в крайна сметка е избиран от Европарламента.

Манфред Вебер е известен проевропеец, това го прави ценен и за Ангела Меркел, но и за френския президент Макрон. Проевропейския курс той успява да налага дори и в партията си в Бавария, чийто зам.-председател е от 2015 година.

Вебер е роден през 1972 г. в баварското селце Нидерхацкофен. То е толкова малко, че дори и повечето германци не са чували за него. Това не пречи обаче политикът да

обитава и до ден днешен

къща в също толкова

неизвестно съседно селце

– Вилденберг. Пътят на човек от затънтените Баварски Алпи до шефските кресла в Брюксел изглежда дълъг и труден. И в действителност за Вебер наистина е така.

Той не завършва гимназия, каквато е стандартната биография на елитните политици, а техникум, където успява да вземе диплома, позволяваща му следване в университет. Завършва физика и техника, инженер е. Още в младежките си години става член на баварския Християнсоциален съюз и през 2003 година оглавява младежката му партия в съревнование с Маркус Зьодер, който днес е премиер на Бавария. От онези времена двамата са всичко друго, но не и приятели.

Не само Зьодер, но и лидерът на ХСС Хорст Зеехофер е по-скоро съперник, отколкото близък съратник. За разлика от тях Вебер е категоричен противник на популистки изолационистки политики, смятан е освен това и за един от най-сериозните стълбове на Меркел в Брюксел. Именно той първи подкрепи кандидатурата ѝ за четвърти канцлерски мандат.

Вебер от години

работи за засилване

ролята на Европарламента

в европейската политика, като в крайна сметка успя да постигне желаното – дори и правителствените лидери да решат нещо, ако евродепутатите го отхвърлят, лидерите на парламентарните фракции са онези, които трябва да го предадат и обяснят на избирателите. Тоест дори и Меркел и колегите ѝ да решат нещо, Вебер е онзи, който би могъл да каже: “Така не!”

Това, разбира се, се случва рядко, но не е изключение. На поста шеф на Европейската комисия обаче той вече ще може да участва в политическите процеси на съвсем друго ниво и сам да задава тона.

Защитава членството

на България в Шенген

България изпълнява всички изисквания за присъединяване към Шенген, дори по-добре от други страни. Това заяви преди броени дни Вебер в Резово, където направи оглед на оградата по границата.

“Всичко, което видяхме в последните 3 години, доказва, че страната ви може да осигурява граничния контрол и да опазва външните граници на ЕС. Това е посланието ми и към другите държави в Европа, че България върши страхотна работа по опазване на границата. Mоето впечатление е, че България може да е модел за останалите държави в ЕС, че може да се осигурява един успешен граничен контрол”, заяви Вебер.

СЪЮЗНИКЪТ

Ангела Меркел СНИМКИ: РОЙТЕРС
Ангела Меркел СНИМКИ: РОЙТЕРС
Макар и да са в различни партии, Манфред Вебер е смятан за един от основните съюзници на Ангела Меркел в Брюксел. Той поддържа бежанската ѝ политика, макар неговият Християнсоциален съюз да оспорва решенията ѝ и това едва не доведе до раздяла между коалиционните партньори тази година. Също така би провел реформи в ЕС, но не с размаха, който предлага френският президент Еманюел Макрон.

КОНКУРЕНТЪТ

Мишел Барние
Мишел Барние
Французинът Мишел Барние е един от най-сериозните конкуренти на Вебер за Европейската комисия. В момента той води преговорите за Брекзит с Лондон. Смята се, че Макрон все още не е решил дали Барние е неговият човек и не му е дал подкрепата си. От това зависи и до каква степен Барние представлява реална опасност за Вебер.

СЪПЕРНИКЪТ

Маркус Зьодер
Маркус Зьодер
 В Бавария Вебер е смятан за либералния анти-Зьодер. Двамата с Маркус Зьодер не се обичат още от младежките си години, съревновавайки се за лидерски постове вътре в Християнсоциалния съюз. Разликите между тях са толкова големи, колкото и между Брюксел и Мюнхен. Вебер е проевропейски настроен, Зьодер поставя на първо място интересите на провинцията си – дори и пред тези на федерацията.

СТАРИЯТ ВРАГ

Мартин Шулц
Мартин Шулц
Краткият възход и бързото падение на бившия шеф на Европарламента Мартин Шулц се дължи не на последно място и на Вебер. Манфред Вебер е основната причина, поради която Шулц се отказа от Брюксел и се върна в Германия с амбицията да стане канцлер.

219

депутати в Европейската народна партия (ЕНП) ръководи Вебер.

50

години Еврокомисията не е имала начело германец.