Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прокурор Даниела Начева е единственият желаещ да оглави Специализираната прокуратура.
Прокурор Даниела Начева е единственият желаещ да оглави Специализираната прокуратура.

Зам.-шефката на Специализираната прокуратура Даниела Начева е единственият кандидат, който ще се бори за ръководител на спецпрокурорите, който разследват престъпни банди, тероризъм и висока корупция.

Сега тя е и.ф. ръководител на прокуратурата, тъй като в средата на юли Иван Гешев бе издигнат в зам.главен прокурор.

През последните месеци Начева бе и говорител на спецпрокуратурата, но името й най-вече е познато като прокурор по делото за източване на милиарди от КТБ. Начева заедно с Гешев и колежката им Антоанета Софрониева поддържа обвинението срещу банкера Цветан Василев и други 17-има в съда. Делото засега е на етап четене на обвинителен акт.

Начева влиза в съдебната системата през 1998 г. като следовател в Окръжната следствена служба в Пловдив. През 2006 г. облича червена тога и става прокурор в районната прокуратура в града под тепетата. 10 г. по-късно след спечелен конкурс е назначена като прокурор в Специализираната прокуратура в София.

Най-големият проблем, който Начева отбелязва в концепцията си пред Висшия съдебен съвет (ВСС), е липсата на желаещи прокурори и следователи да работят в спецпрокуратурата. „50% от щатните длъжности „следовател“ вече 6 г. остават незаети“, каза тя.

В момента на „Черковна“ 90 работят 42 прокурори, като 21 са командировани от други прокуратури. Броят на следователите е 21. Начева си обяснява липсата на кандидати с високата натовареност, продължителните командировки в страната и евентуалните рискове за сигурността на следователите, прокурорите и техните семейства. 

Друг голям проблем пред спецпрокуратурата е теснотията в сградата на „Черковна“ 90. Четирима прокурори са в една стая, което прави невъзможно да си вършат работата ефективно, пише Начева. Отбелязва обаче че Гешев, главният прокурор Сотир Цацаров и прокурорската колегия на ВСС до голяма степен са овладели работния процес, след като от ноември м.г. на спецпрокуратурата се прехвърлиха делата за корупция по т.нар. високи етажи на властта. За първите 6 месеца на 2018 г. преписките за корупция били 1002. А през цялата 2017 г. едва 803.

Начева ще хвърли усилия и върху преодоляването на големия брой върнати дела на прокуратурата от съда.

Предстои ВСС да насрочи дата за избор на шеф на Специализираната прокуратура. Преди това обаче на 19 септември съдебните кадровици ще изслушват кандидатите за ръководители на по-горната прокуратурата – апелативната. Желаещите да я оглавят са 2-ма – столичният следовател Бойко Атанасов и градският прокурор на София Емилия Русинова.