Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Разследващи търсят улики сред рухналите стени на кафенето, в което Захарченко бе убит с бомба.
Разследващи търсят улики сред рухналите стени на кафенето, в което Захарченко бе убит с бомба.

Лидерът на ДНР се събрал с приближени, за да пийнат по чашка в памет на Йосиф Кобзон

Взривът, убил Александър Захарченко, бил поставен в лампа в заведението, в което лидерът на проруската Донецка народна република (ДНР) бе смъртоносно ранен, съобщи в. “Московский комсомолец”.

При атентата в центъра на Донецк в петък загина и бодигардът на водача на самопровъзгласилата се република, а 12 души са ранени.

“Министрите” на ДНР се събрали в кафенето, за да изпият по чашка в памет на починалия певец Йосиф Кобзон. Заведението, където бе взривен 42-годишният Захарченко, е на стотина метра от неговата резиденция и често се използвало за срещи на лидерите на отцепилата се от Украйна област. Според руски медии кафенето било собственост на шефа на охраната на Захарченко.

Властите в ДНР задържаха няколко заподозрени за убийството, които според ТАСС признали, че Киев е причастен към престъплението. Следственият комитет на Русия обяви, че е започнал разследване за “международен тероризъм”.

Владимир Путин нарече убийството “подъл акт, целящ да дестабилизира крехкия мир в региона”. “Александър Владимирович беше истински народен лидер, смел и решителен човек, донбаски патриот”, се казва в телеграма на руския президент.

Руското външно министерство обвини Украйна за атентата в Донецк, съобщи Ройтерс. “Има всички основания да се предполага, че зад убийството стои режимът в Киев, който неведнъж е използвал подобни методи за отстраняване на инакомислещи и неудобни хора”, заяви говорителката на руското МВнР Мария Захарова.

Службата за сигурност на Украйна заяви, че убийството на Захарченко е резултат от конфликт между “терористите и техните руски спонсори”.

Киев постави войските си в района на Донецката народна република в повишена бойна готовност, очаквайки провокации и атаки от страна на сепаратистите. Военни лидери в Източна Украйна твърдят, че Киев може да започне настъпление в Донбас на 14 септември.

Някои руски депутати и политици вече изразиха мнение, че убийството слага кръст на Минските споразумения. Говори се и за ново, кърваво продължение на противопоставянето с Украйна.

Избраният за временен ръководител на ДНР Дмитрий Трапезников говори на брифинг в Донецк пред портретите на Владимир Путин и убития Захарченко.
Избраният за временен ръководител на ДНР Дмитрий Трапезников говори на брифинг в Донецк пред портретите на Владимир Путин и убития Захарченко.
За временен ръководител на ДНР съгласно нейната “конституция” бе избран “вицепремиерът” Дмитрий Трапезников, предаде ТАСС. Той е роден през 1981 г. в град Краснодар, Южна Русия. На следващата година семейството му се премества в Донецк.

Взривеният искаше да създаде държава Малорусия

Александър Захарченко през последните 4 г. бе начело на бунтовниците, подкрепяни от Русия, в самопровъзгласилата се Донецка народна република (ДНР).

Син на местен миньор, Захарченко работи за кратко в мините, преди да влезе в бизнеса с въглища. През 2014 г. продава фирмата си, за да финансира бунтовниците и участва в превземането на сградата на областната администрация в Донецк, която отключи конфликта.

АЛЕКСАНДЪР ЗАХАРЧЕНКО
АЛЕКСАНДЪР ЗАХАРЧЕНКО
През ноември 2014 г. бившият полеви командир бе избран за първи президент на ДНР, след като спечели 75% от гласовете в противоречиви избори и без реална опозиция.

Той въведе в Донецк военните паради с танкове в съветски стил, заявявайки, че съжалява за разпадането на СССР. Захарченко бе ранен в крака при сражения в Дебалцево през 2015 г., но надживя много от другите командири на бунтовници.

През 2017 г. Захарченко обяви своите планове да създаде нова “държава” Малорусия, която да замести Украйна, и нейна столица да бъде Донецк.