Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Министрите Николай Нанков и Валентин Радев излизат от Министерския съвет, след като дадоха оставките си на премиера Бойко Борисов.
Министрите Николай Нанков и Валентин Радев излизат от Министерския съвет, след като дадоха оставките си на премиера Бойко Борисов.

Борисов взе оставките на трима министри заради 17-те загинали до Своге

Забавили се с пет дни, за да предадат всички документи на прокуратурата

Валери Симеонов сърдит, че не го питали за смяна на министри от ГЕРБ - заплашва да напусне правителството

Това е най-голямата рокада в Министерския съвет от 13 години насам

“Хайде стига толкова, днес е денят!” С тези думи премиерът Бойко Борисов поиска и почти веднага получи оставките на трима от своите министри - вътрешния Валентин Радев, регионалния Николай Нанков и транспортния Ивайло Московски. Причината са 17-те загинали в съботната катастрофа с автобус на опасния път в Искърското дефиле близо до Своге.

Още рано сутринта Борисов се обадил на тримата министри и поискал да си донесат оставките. От което само тримата не били изненадани, защото още в неделя на извънредното заседание на правителството заради катастрофата обявили, че ще понесат политическа отговорност. Забавили се обаче с пет дни, за да успеят да съберат и предадат на следствието и прокуратурата всички документи, свързани с ремонта на опасния път и самата катастрофа.

След сутрешните обаждания двама от освободените министри - Радев и Нанков, се появиха в 12,30 ч в Министерския съвет и обясниха защо си отиват. Третият -

Ивайло

Московски,

бил в отпуск

по болест,

но също е подал оставката си.

“Поемаме политическата отговорност за катастрофата край Своге, защото така постъпваме в ГЕРБ. Може да нямаме персонална вина, но ние сме лицата на министерствата, които не са се справили достатъчно добре, за да предотвратят ситуацията”, обясни вътрешният Радев, след като подаде оставката си. Той даде изявления заедно с Николай Нанков на излизане от кабинета на премиера Борисов.

“Още в неделя след срещата изявихме готовност да поемем политическа отговорност. Поехме този морален ангажимент като ръководители на министерствата. В началото на седмицата заявих, че нашата основна цел е справедливостта максимално бързо да дойде на дневен ред. Ще съдействаме и занапред, за да може следствието да приключи работа най-справедливо”, коментира Николай Нанков.

Една от основните грешки на тримата, довели до техните оставки, била недостатъчната координация между ведомствата им, обясни той.

Мотиви за

оставките обаче

не били

обсъждани

с премиера,

а и Борисов не ги е изложил пред тях, стана ясно от думите на Радев.

“Обади ни се сутринта и каза: “Хайде, стига толкова, днес е денят!” И ние си подадохме веднага оставките”, допълни вътрешният министър в оставка.

От думите на Радев обаче стана ясно, че според него безопасността по пътищата се повишава въпреки усещането, че са станали по-опасни.

“Произшествията по пътищата през 2017 и 2018 година намаляват. Трудно е сега някой да ни повярва на фона на тези жертви, но това е истината”, заяви Радев. По думите му при първото правителство на ГЕРБ жертвите на войната на пътя намаляват от над 1000 души годишно до 600 загинали.

“Сега сме леко нагоре с броя на жертвите, но в предни години беше слязъл доста надолу. Всички назад, които са отговаряли във всичките системи, не говоря само за контрол, а за пътищата, инфраструктурата, водачите, превозните средства, имат отношение към броя на жертвите по пътищата. Всичко това ще бъде прегледано и при сегашната катастрофа до Своге. Предполагам, че това ще бъде работа и на прокуратурата, за да установят кои са виновните”, каза още Радев. Той обясни, че инцидентът със 17-те жертви бил капката, която преляла чашата.

“7 сигнала сме подали към общини за конкретния участък. Това можем да направим в нашето министерство. Ние сме лицата на министерствата, ние подаваме оставка. Така се прави по целия свят. Ние сме министри в оставки. Ще продължим да си вършим работата, докато не се намерят заместници”, допълни Радев.

Оставките, които водят до най-голямата смяна на министри накуп от 2005 г. насам, когато петима от “Новото време” напуснаха кабинета на Симеон Сакскобургготски, обаче се оказаха изненадващи за коалиционните партньори. Вицепремиерът Валери Симеонов дори обвини Бойко Борисов, че нарушава политическото споразумение на патриотите и ГЕРБ.

“Оставките на тримата министри

не са съгласувани

с коалиция

“Обединени

патриоти”

(НФСБ, ВМРО и “Атака”), което е абсолютно нарушение на политическото споразумение с партия ГЕРБ. След като премиерът Бойко Борисов се допитва лично до мен и останалите мои колеги от ОП за всякакви неща, редно беше и сега да се обърне към нас”, коментира Симеонов и поиска извънреден коалиционен съвет.

По-късно през деня той съобщи чрез агенция Фокус, че е свикал за събота съвет на партията си НФСБ, за да решат дали въобще остават в правителството.

Симеонов не виждал какво общо имат министрите Радев, Московски и Нанков с катастрофата до Своге и смъртта на 17-те души. Останалите двама патриотични лидери - Волен Сидеров и Красимир Каракачанов, също бяха изненадани от оставките. Те обаче не виждали проблеми за управлението от хода на премиера.

Оставката на транспортния министър Ивайло Московски пък прекрати продължилата над 2 месеца гладна стачка на Николай Колев-Босия. Той искаше министърът да бъде махнат заради злоупотреби и корупция при издаването на шофьорски книжки.

БСП иска поне още 2 оставки - на Цачева и Порожанов

Поне още двама министри от правителството да бъдат сменени, поиска БСП на специален брифинг малко след оставките на Валентин Радев, Николай Нанков и Ивайло Московски.

Правосъдната министърка Цецка Цачева трябвало да понесе отговорност за блокирането на Търговския регистър и избягалите затворници, а земеделският Румен Порожанов заради избитите овце и кози в Странджа, обясни зам.-председателят на социалистите Кирил Добрев. Най-правилно пък било оставка да подаде целият кабинет. “Заменяме едни партийни функционери с други. Истината е следната: камилите се сменят, а керванът си върви. От 10 г. този керван се води от един и същи човек. Оставка на цялото правителство е единственият изход от политическата криза в момента”, заяви Добрев.

“През 2014 г. този участък се пуска през месец юли. Правителството беше сменено на 4 август. БСП участие в този участък от 80 км няма”, коментира пък депутатът Георги Свиленски обвиненията, че лошият ремонт на трасето е вина на правителството “Орешарски”. Добрев пък попита защо още не била разпитвана регионалната министърка в първия и втория кабинет “Борисов” Лиляна Павлова.

Червените обявиха още, че ще подкрепят оставките на тримата министри - Радев, Московски и Нанков, когато дойде време за гласуването им в пленарната зала, каза Кирил Добрев. Все още обаче бюрото на социалистите не било решило дали ще започне новия политически сезон с трети вот на недоверие към правителството.

Наплив от имена за нови министри в транспорта, заместникът Ципов поема МВР, Борисов търси експерт за регионалното развитие, но няма още кандидат

Имена за наследници на тримата освободени министри започнаха да се въртят веднага след новината за оставките им, въпреки че нито едно от тях не бе напълно потвърдено до края на деня.

Най-много кандидати се появиха за нов транспортен министър, вероятно и заради това, че за оставка на Ивайло Московски се говори от месеци.

Споменава се Милчо Ламбрев, бивш шеф на Национална компания “Железопътна инфраструктура”, който бе освободен по времето на служебния кабинет. Осведомени казват, че преди месец е имало индикации той да поеме поста на транспортен министър, но след това имало затишие.

Милчо Ламбрев
Милчо Ламбрев

Според едни възможен избор бил и депутатът от ГЕРБ Светослав Иванов. Според други обаче това било спорно.

За поста се коментира и името на зам.-министъра Велик Занчев.

Завъртя се моментално името на служебния министър от кабинета на Марин Райков Кристиян Кръстев. Близки до него казват, че кандидатурата му автоматично се появява при всяко освобождаване на поста и този път едва ли е актуална.

Кристиян Кръстев
Кристиян Кръстев

В транспортния бранш се разсъждава и за министъра на туризма Николина Ангелкова, чието има за транспортен министър се спрягаше преди месеци. Тя била консенсусна фигура - и политически, и сред транспортните среди. Премиерът Борисов обаче не бил склонен на рокада на още едно министерско място, въпреки че това би туширало постоянните проблеми между Ангелкова и надзираващия я вицепремиер Валери Симеонов.

Сегашният зам.-министър Красимир Ципов е почти сигурно новият министър на вътрешните работи. Той е на поста вече във втори мандат на Бойко Борисов, познавал добре проблемите на МВР, а е и партийно лице.

Красимир Ципов
Красимир Ципов

Регионалното министерство се оказа най-проблемно. Борисов иска на поста на Нанков да постави експерт, а не толкова партийно лице на ГЕРБ. Премиерът категорично не желаел да даде поста на някого от сегашния екип на министерството, защото според него те също носели отговорност като Нанков. Завръщане на бившата регионална министърка, която този мандат отговаряше за европредседателството, Лиляна Павлова също не било възможно.