Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С консумация на боб, риба тон и слънчогледови семки ги отблъскваме

Няма измъкване от комарите, ако сте с нулева кръвна група. За тях тя е най-вкусна.

Тези, в чиито вени тече кръв от група А, са двойно по-облагодетелствани и по-защитени от насекомите. А тези с кръвна група АБ рядко стават жертва на ухапвания. Просто комарите не харесват вкуса на кръвта им.

Има и други фактори, които влияят на агресивността на комарите. Те налитат повече, ако пием бира, ако дишаме учестено, ако носим тъмно синьо, твърдят учени. Специалистите са категорични обаче, че отблъскваме насекомите, когато ядем грах, боб, риба тон и слънчогледови семки.

Американски специалисти са категорични, че

консумирането на определени храни променя състава на потта на човек

и може да доведе до повече ухапвания от насекоми. Те установяват, че бирата например значително усилва отделянето на пот и променя киселинността й до такава степен, че при реакция с бактериите по кожата тя става дори сладникава и привлича много повече насекоми.

Специалистите от Бостънския университет са установили обаче, че някои храни имат точно противоположен ефект и провокират създаване на естествена защита срещу комари. Според екипа храните променящи потта най-благоприятно по отношение на отблъскване на комари са грах, боб, риба тон и слънчогледови семки.

Учени от Калифорнийския университет пък твърдят, че именно въглеродният диоксид, отделян при дишане, е най-притегателен за женските комари. По принцип единствено женските комари смучат кръв, защото така си набавят необходимите протеини, белтък и желязо за яйцата си. Мъжките се “хранят” само с цветен нектар.

Американските специалисти провеждат изследвания и доказват, че

колкото по-бързо и учестено диша човек,

толкова повече комари привлича. С това обясняват и защо именно спортуващите са най-апетитни за насекомите. При активните хора ключова роля играе и

повишената телесна температура, която също е магнит

за комарите.

Според друго изследване понякога дори цветът на облеклото влияе на поведението на насекомите. Интересното е, че привидно на очакването, те не се привличат от ярките цветове, а от тъмните.

Най-притегателно за комарите е тъмносиньото. Причината е в дължината на вълните от видимия спектър. Оказва, че точно диапазонът 490–450 nm, на който отговаря синьото е като магнит за насекомите.

Според американско изследване основната причина някои хора да привличат комари, а други – не, е количеството бактерии, развиващи се по кожата им. Микробиолози от Бостънския университет подчертават, че по човешката кожа се срещат един трилион микроби, определящи всъщност миризмата на потта, която без тях би била без каквото и да е ухание. Учените успели да докажат, че хората с по-висока концентрация на бактерии по кожата, привличат много повече комари.

Причината е конкретна

химическа реакция, образувана от потта

и бактериите, а в човешкия организъм се образуват стотици химически съединения, като някои от тях са особено притегателни за насекомите. Най-привличащи комари са въглеродният диоксид, млечната киселина, амонякът, карбоксилна киселина и октенолът.

А според британски учени дали ще бъдем хапани от комари зависи от гените ни. Специалистите от Лондонското училище за хигиена и тропическа медицина доказват, че хората с максимално сходни гени привличат еднакво насекомите, независимо от степента на изпотяване или облеклото.

Британските специалисти провели опити, в които участвали 18 двойки еднояйчни и 18 двойки двуяйчни близнаци. Участниците поставили ръцете си в специални тръби, изобилстващи от комари. Учените установили, че всяка двойка еднояйчни близнаци са нахапани от един и същ брой комари, докато при двуяйчните не се наблюдавало подобно съвпадение.

Според британските учени това е доказателство, че хората с максимално идентични гени са изложени на еднакъв риск от ухапване от комари и следователно предпочитанията на насекомите към дадена кожа зависи най-вече от гените на човек.

Специалистите са категорични също, че някои индивиди произвеждат химически вещества, служещи като естествен репелент и изтъкват, че тази природна защита също е заложена на генетично ниво и най-вероятно е

по-силно изразена при живеещите в застрашени от малария райони

Учените тепърва ще доказват това свое твърдение и се надяват откритията им да са в основата на създаване на много по-ефективни начини за защита от насекоми в бъдеще.

По данни на Американската администрацията за храните и лекарства препаратите против комари също крият рискове за здравето. Една от опасните съставки е перметринът, който се смята за канцероген. Друго вредно съединение е DEET, за което има съмнения, че води до проблеми с нервната система, мозъчни увреждания, загуба на концентрация, припадъци.

Според специалистите най-опасни са спрейовете, защото съставките в тях са бързо изпаряващите се вещества и проникват за секунди в дихателните пътища, а едновременно с това атакуват кожата и очите. Съставки като оксибензол, парабени и триклозан могат да причинят алергични реакции, кожни обриви, очни проблеми, дори астма.

Природните средства срещу комари включват на първо място чесън. Дори някои фирми предлагат екологични спрейове с аромат на чесън за пръскане на градински и балконски цветя и прогонване на досадни насекоми.

Друго природно средство е ябълковият оцет, който се използва за балкона или градината. Той обаче не бива да се пръска върху кожата, защото при контакт може да предизвика противоположната реакция и да ви направи още по-податливи на ухапвания. Използва се единствено за пръскане на градината или балкона. Проблемът при ябълковия оцет и спрейовете с чесън е, че двата вида пулверизатори са с дразнеща миризма не само за насекомите, но и за хората.

Според някои специалисти

засаждането на босилек, невен, мента или лавандула

в градината или на балкона, ще ви спаси не само от комари, но и от мравки. Силно ароматните растения отблъскват тези насекоми, а са приятни за хората.

А като естествена защита за кожата се препоръчват различни етерични масла - мента, лимонова трева, невен, чаено дърво, лавандула, здравец, розмарин. Те обаче не бива да се нанасят директно върху кожата, а се добавят към крем или балсам за тяло.

От Световната здравна организация алармират, че най-разпространеното заболяване, предавано от ухапване на комар, е маларията. По данни на Световната здравна организация годишно от болестта умират от 400 до 900 хиляди души, а на риск от заразяване е изложено почти половината от населението на Земята - 3,4 милиарда души. Всяка година болестта застига средно по 200 милиона пациенти, а в години на големи епидемии са отчитани дори до 500 милиона заразени.

Маларията е сериозен здравен проблем

в над сто страни в Африка, Азия, Океания, Централна и Южна Америка. И въпреки че се е считала за ликвидирана в Европа през последните 20 години е регистриран значителен ръст на заразените с малария на нашия континент, както и висока смъртност от това заболяване.

Инкубационният период е средно около 10-15 дни за тропическата малария, но за другите типове може да достигне и до 1-2 месеца. Описана е и рядка форма на малария, при която инкубационният период може да е дори години.

Симптомите са треска, висока температура

– над 39 градуса по Целзий, обилно изпотяване, силна отпадналост, главоболие, болки в ставите и мускулите. Ако не се установи навреме и не се лекува, може да се стигне до увреждания на черния дроб, далака, бъбреците, анемия, а в по-тежките прояви поразяване на централната нервна система, загуба на съзнание, кома и дори смърт.

По данни на СЗО втората най-разпространена тропическа болест след маларията е нилската треска, но при нея при цели 80% от заразените дори не се проявяват никакви симптоми, а едва при 1% се стига до тежки неврологични усложнения, можещи да предизвикат смърт.

Рискови групи са възрастните хора,

хронично болните и малките деца. При около 20% от пациентите обаче болестта преминава само с температура, главоболие, отпадналост, евентуална появата обрив, подуване на лимфните възли, както и наличие на стомашни смущения, позиви за повръщане, гадене.

Инкубационният период варира между 3 и 14 дни, но при голяма част от хората организмът много бързо изработва антитела.

Четете още:

Западнонилска треска убила Александър Велики? И днес няма специфично лечение и ваксина

Внимание: Опасна кръв