Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ЙОРДАН МИЧЕВ
ЙОРДАН МИЧЕВ

Велислава Дърева оборва соцлидерката пред колектива

Корнелия Нинова смени главния редактор на “Дума” с обяснението, че вестникът не е достатъчно опозиционен.

Велислава Дърева, най-острото перо в партийния орган, я оборила пред колектива. Въпреки това соцлидерката е отстранила Таня Джаджева и представила нов и.д. главен редактор - Йордан Мичев.

Джаджева, която не бе открита за коментар, влезе в конфликт с Корнелия Нинова и червеното бюро през юни заради публикувано разследване за Института по политика на ексдепутатката от “Атака” Калина Крумова и на Антоанета Христова от Института за изследване на населението и човека при БАН, където се обучавали и социалисти, независимо че БСП има свой институт за тази цел. Още тогава се заговори за смяна на Джаджева, бивш прессекретар на Сергей Станишев като премиер, но тя излезе в дълъг отпуск.

ТАНЯ ДЖАДЖЕВА
ТАНЯ ДЖАДЖЕВА

По това време емигрантът в Англия Йордан Мичев се похвали пред медии, че е получил предложение да оглави “Дума”. Той дори се върна на 1 май от Острова, за да води традиционния червен митинг.

По устав главният редактор трябва да бъде избран от Националния съвет на БСП. Това не важи, когато назначението е на и.д. Трика са използвали и Станишев, и Миков - самата Джаджева и предшественикът ѝ Юрий Борисов изкараха 3 и 5 г. като и.д. главен редактор.

Мичев е назначен с 6-месечен изпитателен срок. След като се види как се развива вестникът и дали се справя добре, може да бъде предложен на пленума за гласуване, обясниха от екипа на Нинова. Във вторник той се отбеляза във фейсбук като пътуващ за Западен Съсекс.