Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Журито на международния конкурс за високоалкохолни напитки Spirits Selection посети фабриката на най-големия производител на алкохол и вина в България VP Brands International в Пещера. В рамките на конкурса, който тази година се проведе в Пловдив, експертите се запознаха с водещите компании в бранша.

В производственото звено в Пещера те разгледаха бутилиращите цехове и купажните отделения към него, посетиха един от складовете за отлежаване с 14 000 бъчви и дегустираха напитките от портфолиото на компанията. Международните експерти бяха запознати с всички етапи от бутилирането в модерната фабрика – от двукратното измиване на бутилките, през стриктния контрол на цялостния производствен процес и последващата проверка на всяка една бутилка. Бутилиращите линии в цеховете са с високоскоростен капацитет на производство.

Журито на конкурса остана впечатлено и от непрекъснатия контрол, който се извършва в лабораторията на VP Brands International. “Във VPBI прилагаме

качествен контрол

на всеки етап

от производството. Първо на етап купажиране се взема проба, която се изпраща в акредитирана лаборатория за физикохимичен анализ. Ако отговаря на необходимите изисквания, минава през вътрешната дегустационна комисия.

Вторият етап е многократна филтрация, която се извършва с иновативната технология за сребърна и за платинена филтрация. След това готовият продукт отива в буферни съдове, където отново подлежи на строг физикохимичен и органолептичен анализ от дегустационната комисия. И ако отговаря на високите ни изисквания за качество и стандарт, се подава за бутилиране. В деня на бутилиране се анализира и дегустира една от първите бутилки.

През месеца или периода на бутилиране на произволен принцип пак се отделят проби от готовата продукция, които отново са подложени на анализ, за

да се гарантира качеството на крайния продукт

Пробите се тестват от технологичните екипи вътре в компанията, но и от независими външни консултанти”, разказа по време на обиколката Георги Кавлаков, директор операции на VP Brands International в Пещера.

Друга ключова съставка за производството на висококачествени напитки е водата. Във фабриката използват вода от планината с много добри органолептични качества. “Допълнително я пречистваме със системи с активен въглен и обратна осмоза и освен това сме внедрили специален филтър с минерала шунгит”, обясниха експертите от VP Brands.

Нивото на производство на алкохол в България следва най-добрите международни стандарти, съгласиха се експертите от Spirits Selection. “Бих искал да благодаря на VP Brands International за гостоприемството. Всичко беше чудесно организирано и успяхте да представите

модерното лице

на алкохолната индустрия

в България по най-добрия начин. За нас – всички тези 80 дегустатори от 26 държави - беше чудесна възможност да видим високото ниво на професионализъм и работа в компанията. Още повече че за България се знае малко.

Изненадани сме от високите стандарти и организацията. Вярвам, че това е стъпка напред в още по-активното ви промотиране на международните пазари”, коментира по време на посещението Бодуа Аво, председател на Concours Mondial de Bruxelles.

“Българската високоалкохолна индустрия предлага

страхотни напитки

на много високо ниво. Малцина знаят, че България е преди всичко производител на високоалкохолни напитки, а една от основните цели на Spirits Selection by Concours Mondial du Bruxelles е да запознае членовете на международното жури с новите производители”, коментира Тиери Хейнс, директор на Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles.

Цялото жури на конкурса Spirits Selection посети и уникалното съоръжение за отлежаване на дестилати във VP Brands International. В момента компанията разполага с над 30 000 бъчви, използва както български дъб, така и американски. Складът за отлежаване в Пещера се намира върху площ от 2500 кв. м и в него има 14 000 бъчви с дестилати.

Компанията разполага с още два такива склада и планира изграждането на още един. Начинът на подреждане на бъчвите в склада за отлежаване е заимстван от най-добрите дестилерии в Шотландия, обясниха от компанията.

По време на импровизираната дегустация международните дегустатори опитаха уиски номер 1 по продажби в България Black Ram.

Брандовете на VPBI са много добре представени на международния пазар за спиртни напитки, въпреки това усилията за разширяване на присъствието в световен мащаб са големи. Досега компанията има огромен успех в Близкия изток и Африка, Латинска Америка и Азия. Продуктите й присъстват на 80 пазара.

Рекорден брой

напитки от България се съревноваваха тази година за медал в международния конкурс Spirits Selection by Concours Mondial de Bruxelles. За първи път страната ни е сред 10-те държави в света с най-много мостри за участие. България е на седмо място с 47 проби.

1300 мостри от 50 държави участваха в пловдивското издание на Spirits Selection тази година. Резултатите от конкурса ще са ясни на 6 септември.

Догодина конкурсът ще се проведе в Китай. Избраният град е Лвианг в провинция Шанкси.