Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дейвид Кац се лекувал два пъти в клиника и вземал антидепресанти

Поредната масова стрелба на обществено място потресе Америка миналата седмица. 24-годишният Дейвид Кац откри огън след гейминг турнир, уби двама и рани десет души. Причината? Младежът загубил състезание, докато играел това, в което бил най-добър - "Медън Ен Еф Ел".

Кац печели същия този турнир през 2017 година, но вместо да се радва и да ликува, видео показва как на лицето му не е изписана никаква емоция. С празен поглед, присъщ само на социопат, той дори не поглежда опонентите си в очите, когато му подават уважително ръка. Физиономията на лицето му не се променя независимо дали печели, губи, или докато играе и обстановката е напрегната. Когато турнирът свършва, той взима слушалките си и се изолира от света. По време на интервюто, което дава по-късно, казва, че смята, че е "може би най-добрият играч" на турнира.

Година по-късно по време на квалификациите на същия турнир Илайджа Клейтън и Тейлър Робъртсън се борят за оставане в играта. Мястото е гейминг клуб, към който има залепена и пицария.

Двамата играят, смеят се, а двубоят им се излъчва на живо в twich. Секунди преди първите изстрели да се чуят, зрители виждат лазер, насочен към гърдите на Клейтън, но никой не реагира. Все пак мястото е пълно с деца. На екрана отново се появява играта, която е погълнала и двамата, и тогава Кац започва да стреля.

Чува се как двамата играчи умират, как хората пищят, как пистолетът на Дейвид Кац гърми. След като убива 2-ма и вкарва 10 души в болница, геймърът се застрелва, оставяйки полицията да се чуди какво точно го е накарало да извърши подобно деяние.

Ситуацията стана една идея по-ясна, когато документи от развода на родителите му разкриха, че Дейвид Кац се е лекувал в психиатрична клиника от 12-годишен.

Той е приемал антипсихотични лекарства и антидепресанти, което до някъде може да обясни липсата на емоции от него, когато печели турнира през 2017 година. В клиниката е пребивавал цели два пъти. Родителите на младежа са имали дълбоки разногласия какви да са грижите за сина им. Бащата твърдял, че жена му преувеличила симптомите на заболяването като част от продължителната и ожесточена битка за родителските права. Като по-малък Дейвид нерядко отказвал да ходи на училище. Според майка му той страдал от болезнено пристрастяване към компютърните игри. Кац дори звънял на полицията, за да се оплаче, че тя крие постоянно джойстика му.

Властите били викани в дома на геймъра 26 пъти за 16 години, най-често след разногласия с майка му Елизабет.

Оръжието, с което убива двама, Кац си купил легално от интернет. Той всъщност имал две пушки - 9-ма милиметрова и 45-и калибър, но използвал само едната - тази, която имала лазер за прицелване.

Момчетата се борили за място на турнира, който трябвало да се проведе в Лас Вегас след няколко седмици. Наградата за спечелването му е 125 хил. долара, а второто и третото място прибират по 250 долара. И двамата убити искали да използват парите си за благородни цели. Клейтън целял да плати образованието си в университета, а Робъртсън - да помогне на младото си семейство. Той оставя и едно дете полусираче.

Кац се явява на турнира под псевдонима Хляб. Когато го печели през миналата година, от EA Sports са категорични, че това е събитието на века, тъй като геймърът побеждава момчето, което е смятано за фаворит. Развоят на събитията е неочакван за всички. Никой не си е представял, че това обикновено момче може да надвие такъв професионален играч. Но това, което коментаторите споделят за него по време на прекъсванията, е притеснително:

“Той не е тук, за да си намира нови приятели Все едно е сляп и глух - не можеш да го хванеш да ти говори за каквото и да било."

Този път обаче той е елиминиран. Не е ясно колко време му отнема да натрупа достатъчно гняв, за да открие огън. Полицията не разкрива и дали Кац е познавал двете жертви, или те са били на неподходящото място в неподходящото време.

Четете още:

Изоставените шизофреници: В ЕС един социален работник наблюдава 15 болни, у нас те са изоставени на произвола

Психичноболен уби баща си в Батак