Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

С такива пропагандни снимки в мрежата бяха нахъсвани хората в Кемниц да излязат на улицата.
С такива пропагандни снимки в мрежата бяха нахъсвани хората в Кемниц да излязат на улицата.

Разпространяването на дезинформация по социалните медии е помогнало за разпалване на насилието в източния германски град Кемниц през последните два дни. Това заяви днес министър-председателят на провинция Саксония Михаел Кречмер, цитиран от ДПА, съобщи БТА.

"Трябва да признаем, че мобилизацията по интернет беше по-силна отколкото в миналото", каза той.

Смъртта на 35-годишен германец, вероятно убит от двама кандидати за убежище - иракчанин и сириец, - в ранните часове на неделя породиха двудневни протести. Те отчасти бяха подсилени от невярното твърдение, че убитият се е намесил в защита на жена. Впоследствие полицията отрече това твърдение, разпространено от крайнодесни групи и организатора на митинга "За Кемниц" в социалните медии.

По думите на Кречмер последвалата гневна реакция е била основана на "ксенофобски коментари, невярна информация и конспиративни теории и на лъжливи новини".

Полицията съобщи, че 35-годишният мъж е бил прободен с нож при спречкване между две групи мъже, сред които са били и двамата предполагаеми извършители. Заподозрените са в ареста и са разследвани за убийство. Митингът, предизвикан от убийството, събра около 6000 демонстранти и около хиляда контрадемонстранти. В сблъсъците бяха ранени двама полицаи, деветима десни активисти и деветима техни опоненти.

Вътрешният министър на Саксония Роланд Вьолер съобщи, че десните групи са се договорили с футболни ултраси да мобилизират хора от цяла Германия да пристигнат в Кемниц за масова демонстрация против мигрантите.

Днес саксонската полиция бе критикувана заради неспособността да се справи с двата протеста. Снощи говорител на полицията призна, че полицаите в Кемниц, на брой 591, са били недостатъчни, за да успеят да разделят двата враждуващи лагера.

Оливер Малхо, председател на федералния полицейски синдикат, каза пред вестник "Нойе Оснабрюкер цайтунг", че недостигът от хиляди полицейски служители през последните години е причината за недостатъчния контрол върху дясното насилие, предаде ДПА.