Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ
БОРИСЛАВ ВЕЛИКОВ

Шеф на парламента е причинявал смърт на пътя

Редица политици са причинявали или участвали в катастрофи, някои дори с 3-ма загинали.

Сред тях най-висок пост е заемал Борислав Великов - бившият депутат от НДСВ бе председател на 39-ото народно събрание. На 12 декември 2009 г. Великов смаза с аудито си москвич, в който пътувал 42-годишният Славчо Тодоров. Мъжът почина. Депутатът шофирал с превишена скорост и изпреварвал неправилно. Инцидентът стана на права отсечка между столичните квартали “Илиянци” и “Требич”. Заради направени пълни самопризнания Великов получи 3 г. По време на делото бившият депутат каза, че от инцидента не е сядал зад волана от страх да не катастрофира пак.

ДИМИТЪР ГАМИШЕВ
ДИМИТЪР ГАМИШЕВ
Условна присъда за смърт на пътя получи и Димитър Гамишев, докато бе депутат от ГЕРБ. На 26 март той бе осъден на 2 г. условно с 3 г. изпитателен срок заради катастрофа, причинена от него, преди да стане депутат. На 27 ноември 2014 г. блъснал пешеходеца Иван Жбантов с джипа си “Хюндай” на пътя за с. Копривлен. 2 дни след като получи присъдата, Гамишев напусна НС.

РАДОСЛАВ КАРАТАНЧЕВ
РАДОСЛАВ КАРАТАНЧЕВ
Баба, дядо и внуче уби на пътя Радослав Каратанчев, докато бе народен представител от Българския бизнес блок. Той карал депутатски мерцедес на 18 май 1999 г., когато край Долни Дъбник блъска лада. На място загиват пътниците - 55-годишният Иван Иванов, 52-годишната Емилия Иванова и 6-годишният им внук Виктор Маринов. Каратанчев нае за свой защитник покойната вече Рени Цанова, която бе адвокат и на Тодор Живков. Тя успя да издейства 3 г. условно за Каратанчев.

С 0,48 промила алкохол в кръвта пък направи катастрофа депутатът от ГЕРБ Иван Миховски. Санкция за каране с до 0,50 промила няма. Той блъсна жена в Троян на 2 октомври 2015 г. Миховски шофирал с несъобразена скорост. Жената бе със счупен десен крак. 13 дни след инцидента той бе избран за депутат. Макар че бе обвинен, инженерът по образование не отиде на съд по изричното настояване на пострадалата. Затова и прокуратурата бе длъжна да прекрати делото.

ЙОРДАН СТОЙКОВ
ЙОРДАН СТОЙКОВ
Бившият депутат от БСП и бивш кмет на Севлиево Йордан Стойков катастрофира тежко през август 2014 г., бързайки за важен пленум на партията, на който се редяха листите за избори. Той бе засечен от шофьорка, опитала да го изпревари, на магистрала “Тракия” в посока София. Излетял в канавката и колата му се преобърнала. Седмици наред прекарва в медикаментозна кома във ВМА. При катастрофата получава множество счупвания по тялото. Оцеля по чудо, а социалистите не можаха да участват на вота с един от силните си кметове.

Най-жестоката катастрофа с политици в новата ни история бе тази край Ловеч през 1996 г., отнела живота на 3 депутатки от БСП. Румяна Николова, Емилия Томова и Мария Захариева пътували със служебен мерцедес към Велико Търново за тържествата за конституцията.

През ноември м.г. пък бе последният инцидент с политик. Народният представител от БСП Димитър Стоянов се прибирал по магистрала “Тракия” от среща с избиратели. Шофирал личния си автомобил, возел сестра си и зет си. И тримата били с колани. При опит да изпревари другият водач го засякъл, той натиснал рязко спирачка и загубил контрол. Колата излязла от платното, минала през нива и се ударила в стълб. Ранен бе депутатският зет.

Най-скандалният случай от последните години бе катастрофата, причинена от световния шампион по фигурно парзаляне Максим Стависки, която остави младата Мануела Горсова инвалид. Той караше пил. С промили в кръвта и певицата Лора Караджова блъсна човек в столицата, докато баща ѝ Данчо Караджов бе сред лицата на кампанията “Не карам пил”.